Lübnan, ülkenin güneyine gerçekleşen saldırılar nedeniyle İsrail'i BMGK'ye şikâyet etti

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki sükunete dair büyük bir tehdit teşkil ettiğini ifade etti.
Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki sükunete dair büyük bir tehdit teşkil ettiğini ifade etti.

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, ülkesinin güneyine düzenlediği saldırılar nedeniyle İsrail'i acil olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) şikâyet etme talimatı verdi. İsrail'in "Lübnan topraklarından işgal altındaki Filistin'in kuzeyine zamanı ve hedefi şüpheli şekilde roketlerin düştüğünü" gerekçe göstererek BMGK' nin 1701 sayılı kararını ihlal eden saldırılarını açıkça itiraf ettiğini vurgulayan Diyab, roket atışlarını ise kimsenin üstlenmediğini belirtti. Öte yandan UNIFIL'den yapılan yazılı açıklamada, UNIFIL Komutanı General Stefano Del Col'un, Lübnan'dan atılan roketlerle başlayan İsrail'in topçu atışları ve hava saldırılarından sonra her iki tarafı toplantıya çağırdığı belirtildi

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, ülkesinin güneyine düzenlediği saldırılar nedeniyle İsrail'i acil olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) şikâyet etme talimatı verdi.

  • Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre Diyab, "düşman İsrail'in önce topçu atışları, sonrasında da savaş uçaklarıyla Lübnan'ın egemenliğine saldırdığını" belirtti. İsrail'in "Lübnan topraklarından işgal altındaki Filistin'in kuzeyine zamanı ve hedefi şüpheli şekilde roketlerin düştüğünü" gerekçe göstererek BMGK' nin 1701 sayılı kararını ihlal eden saldırılarını açıkça itiraf ettiğini vurgulayan Diyab, söz konusu roket atışlarını ise kimsenin üstlenmediğine dikkati çekti.

Lübnan'ın güneyinde gerçekleşen saldırıların izleri. Lübnan hükümeti, İsrail'in Lübnan'a yönelik ihlallerinin son bulması için BM ve BMGK'ya çağrıda bulundu.
Lübnan'ın güneyinde gerçekleşen saldırıların izleri. Lübnan hükümeti, İsrail'in Lübnan'a yönelik ihlallerinin son bulması için BM ve BMGK'ya çağrıda bulundu.

BM ve BMGK'yi İsrail'i bu adımlarından vazgeçirmeye ve Lübnan'ın egemenliğine yönelik tekrarlanan ihlallerini durdurmaya çağıran Diyab, İsrail'in saldırılarının acil olarak BMGK'ye şikâyet edilmesi için Dışişleri Bakanlığı görevini vekaleten yürüten Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Zeyne Aker'e talimat verdiğini aktaran Diyab, şunları kaydetti:

İsrail'in ülke egemenliğine yönelik bir dizi ihlalleri ve Suriye'ye yönelik saldırılarında Lübnan hava sahasını kullanmasının ardından gelen bu yeni ve tehlikeli saldırı, Lübnan'ın güneyindeki sükunete dair büyük bir tehdit teşkil ediyor.

BM ve BMGK'yi İsrail'i bu adımlarından vazgeçirmeye ve Lübnan'ın egemenliğine yönelik tekrarlanan ihlallerini durdurmaya çağıran Diyab, "Bu ihlaller BMGK'nin 1701 sayılı kararını ve 2006 yılından beri bölgede sağlanan istikrarı tehdit etmeye başladı." ifadelerini kullandı.

  • Bunun üzerine Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan habere göre, UNIFIL Basın Ofisi Müdür Yardımcısı Candice Ardell, UNIFIL bünyesinde görev yapan askerlerin gece saatlerinde Lübnan'ın güneyindeki Sur, Merciiyun ve El-Mahmudiye bölgelerinde güçlü patlama sesleri duyduğunu belirtti.

Daha sonra İsrail ordusunun, Lübnan'ın güneyindeki 3 noktaya hava saldırıları düzenlediğini teyit ettiğine işaret eden Ardell, "UNIFIL Komutanı General Stefano Del Col, dün gün boyunca taraflarla iletişim kurdu ve tansiyonu daha fazla yükseltmemeleri için tarafları sükunete teşvik etti." ifadelerini kullandı.

UNIFIL komutanı Stefano Del Col, İsrail ve Lübnan taraflarını toplantıya çağırdı.
UNIFIL komutanı Stefano Del Col, İsrail ve Lübnan taraflarını toplantıya çağırdı.

UNIFIL'in her iki tarafla da koordinasyonu sürdürdüğü bilgisini paylaşan Ardell, güvenliğin artırılması için Lübnan Silahlı Kuvvetleri ile çalıştıklarını ve saldırılara dair soruşturma başlattıklarını aktardı.

UNIFIL öncülüğünde üçlü toplantı

Öte yandan UNIFIL'den yapılan yazılı açıklamada, Del Col'un,Lübnan'dan atılan roketlerle başlayan İsrail'in topçu atışları ve hava saldırılarından sonra her iki tarafı toplantıya çağırdığı belirtildi.

Lübnan'ın güneyindeki Ras en-Nakura beldesindeki UNIFIL karargahında gerçekleşen üçlü toplantıda, Lübnan-İsrail arasındaki Mavi Hat'ta güven ve istikrarı artırmanın yollarının ele alındığına işaret edilen açıklamada, Del Col'un şu sözlerine yer verildi:

Bölgesel dalgalanmaların yaşandığı bu dönemde tarafların, koordinasyon ve bağlantılarda hiç olmadığı kadar UNIFIL'in rolüne saygı duyması gerekir. Bu mekanizma en zorlu dönemlerde dahi görevini iyi yaptı. Şu anda da ona bağlı kalma zamanı.

Açıklamada ayrıca Del Col, devam eden soruşturmaların başarıyla sonuçlanması için tarafları UNIFIL ile iş birliği yapmaya davet etti.

İsrail-Lübnan sınırındaki gerginlik

İsrail ordusu, 4 Ağustos'ta Lübnan'dan ülkenin kuzeyine 3 roket atıldığını, bunlardan ikisinin İsrail'de açık alanlara, diğerinin ise Lübnan topraklarına düştüğünü açıklamıştı.

  • Buna karşılık olarak Lübnan tarafına top atışları gerçekleştiren İsrail ordusu, gece saatlerinde de Lübnan'ın güneyindeki kırsal alanlara hava saldırıları düzenlemişti.

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, İsrail'e yönelik söz konusu roket atışlarını üstlenen kimsenin olmadığını ifade etmişti.
Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, İsrail'e yönelik söz konusu roket atışlarını üstlenen kimsenin olmadığını ifade etmişti.

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL), Lübnan'dan İsrail'e düzenlenen roket atışı ve Tel Aviv'in buna karşılık vermesi üzerine gerginliğin arttığı Lübnan-İsrail sınırında "tansiyonun düşürülmesi" çağrısında bulunmuştu.

Lübnan ordusu ülkenin kuzeyinden gerçekleştirilen roket atışlarından sonra İsrail'in 92 topçu atışıyla Lübnan'ın güneyindeki 6 bölgeyi hedef aldığını açıklamış ve söz konusu roketlerin kaynağıyla ilgili soruşturma başlatmıştı.