Lübnan'da hükümet nihayet kuruldu

Yeni Başbakan Hasan Diyab (sağda) Cumhurbaşkanı Mişel Avn'la görüşmesi sırasında.
Yeni Başbakan Hasan Diyab (sağda) Cumhurbaşkanı Mişel Avn'la görüşmesi sırasında.

Bu hafta İslam coğrafyasında; Lübnan'da Hasan Diyab başkanlığında yeni hükümetin kurulması, Yemen'de Husilerin 100 kişiyi öldürdüğü katliam, Malezya'nın geldiği ülkelere geri iade ettiği çöp yığınları, Uluslararası Adalet Divanı'nın Arakanlı Müslümanlara umutlandıran kararı haberleri öne çıktı.

Lübnan'da hükümet nihayet kuruldu

Lübnan'da, ekim ayında Başbakan Saad Hariri'nin istifasından sonra, hükümet nihayet kurulabildi. Beyrut Amerikan Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hasan Diyab'ın (60) başkanlığındaki kabinede, 20 bakan yer aldı. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Başbakan Hasan Diyab, "ciddi sıkıntıların ve problemlerin arasında" görevi üstlendiğini vurgulayarak, "Çalışmak istiyorum, tartışmak değil. Bu hükümet, aylardır sokaklarda taleplerini dile getiren protestocuların isteklerini yerine getirmeye taliptir ve bunun için gerekli ilhama sahiptir" şeklinde konuştu.

Yemen'de Husi katliamı: En az 100 ölü

Yemen'de, İran destekli Husilerin Marib kentindeki bir askerî kampa düzenlediği bombalı saldırıda en az 100 kişi hayatını kaybetti. Olayda, 200'den fazla kişinin de yaralandığı, yaralılardan bazılarının durumunun ağır olduğu kaydedildi. Bu saldırıdan iki gün önce de başkent Sanaa'da Husilerle hükümet güçleri arasında çıkan çatışmalarda en az 23 Husi milisle üç askerin yaşamını yitirdiği açıklandı.

Malezya: Çöplük değiliz

Malezya hükümeti, dünyanın çeşitli ülkeleri tarafından kara sularına veya ülkedeki illegal dönüşüm istasyonlarına bırakılan 150 konteynır dolusu çöpü, getirildikleri ülkelere geri gönderdi. Malezya Çevre Bakanı Yeo Bee Yin, denizlerden toplanan 3 bin 737 ton kaçak çöpü 13 ülkeye geri gönderdiklerini açıkladı. 150 konteynır çöpten 43'ü Fransa'ya, 42'si İngiltere'ye, 17'si ABD'ye, 11'i de Kanada'ya iade edildi.

Arakanlı Müslümanları umutlandıran karar

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Gambiya'nın Arakanlı Müslümanlara yapılan soykırım nedeniyle Myanmar'a karşı açtığı ve gerekli tedbirlerin alınmasını talep ettiği davada, Arakanlı Müslümanların "gerçek ve acil tehdit altında olduğuna" karar verdi. Mahkeme, Myanmar'ın Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın engellenmesi için gerekli tedbirleri almasına, bununla ilgili raporu da 4 ay içinde sunmasına hükmetti. Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) Myanmar'a ilişkin kararı, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'deki bir kampta yaşayan Arakanlı Müslümanları umutlandırdı.