Macron, Hz.Muhammed karikatürlerini kınamayı reddetti

Charlie Hebdo, Müslüman dünyasında öfke dalgası yaratan karikatürlerini yeniden yayınlıyor.
Charlie Hebdo, Müslüman dünyasında öfke dalgası yaratan karikatürlerini yeniden yayınlıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Charlie Hebdo dergisinin "ifade özgürlüğümüz ve inanç özgürlüğümüz var" şeklindeki iddalarını savundu ve Hz.Muhammed’e yönelik saldırgan karikatürlerini yeniden yayınlanma kararını yorumlamayacağını ifade etti.

Lübnan'da yaptığı açıklamada Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ünlü Fransız dergisi Charlie Hebdo'nun Hz.Muhammed’e yönelik yaptığı saldırgan karikatürlerini yeniden yayınlayacaklarına dair açıklamaları hakkında bir cumhurbaşkanı olarak yorum yapamayacağını ifade etti. Macron, Charlie Hebdo dergisinin "ifade özgürlüğümüz ve inanç özgürlüğümüz var" şeklindeki iddalarını savundu ve Hz.Muhammed’e yönelik saldırgan karikatürlerini yeniden yayınlanma kararını yorumlamayacağını ifade etti.

Macron, "Bu ülkedeki fikir özgürlüğünü korumak için buradayım" açıklamasını yaptı.
Macron, "Bu ülkedeki fikir özgürlüğünü korumak için buradayım" açıklamasını yaptı.

1 Eylül 2020 tarihinde Lübnan'a yaptığı ziyaretinde Macron, saygı gösterilmesinin ve "nefret söylemlerinden” kaçınılmasının Fransız vatandaşlarının birer görevi olduğunu vurguladı. Fakat bunun üstüne, "Fransa'da basın özgürlüğü var. Cumhurbaşkanı, gazetelerin ve haber kanallarının editöryel seçimleri hakkında yorum yapamaz. Bu ülkedeki fikir özgürlüğünü korumak için buradayım" açıklamalarını yaptı.

2015 olayları

Ocak 2015'te üç gün süren cinayetler esnasında silahlı kişiler, Charlie Hebdo muhabirler ve çizerlerinin yanı sıra bir Yahudi süpermarketinde polis memurlarını ve orada bulunan müşterileri öldürdü. Bu cinayetler Said ve Cherif Kouachi kardeşler tarafından gerçekleştirildi. Kouachi kardeşler olaylardan iki gün sonra meydana gelen bir çatışmada polisler tarafından öldürüldü.

Charlie Hebdo dergisinin yayın müdürü Laurent Sourisseau.
Charlie Hebdo dergisinin yayın müdürü Laurent Sourisseau.
  • Charlie Hebdo dergisi 2015 olaylarında suç ortağı olduğu iddia edilen kişilerin geçtiğimiz günlerde yargılanmasını desteklediğini göstermek adına, Müslüman dünyasında öfke dalgası yaratan karikatürlerini yeniden yayınlıyor.

Daha önceleri 2005 yılında bir Danimarka gazetesi tarafından Hz.Muhammed ile ilgili tahkir edici karikatürler yayınlamıştı. Bir yıl sonra ise Charlie Hebdo dergisi tarafından başında fitili yanmış bir bomba şeklinde sarığı olan Hazreti Muhammed karikatürü gündem oldu.

Charlie Hebdo dergisinin yayın müdürü Laurent Sourisseau 2 Eylül 2020 tarihinde, yeniden basılacak sayılarının ön kapağına "Asla yılmayacağız. Asla pes etmeyeceğiz" manşetiyle Hz.Muhammed’e saldıran karikatürlerini tekrar gündeme getireceklerini ifade etti.