Marshall Sokağı

Malcolm X, ölümünden 9 gün önce, Marshall Sokağı'nın tabelası önünde böyle poz vermişti.
Malcolm X, ölümünden 9 gün önce, Marshall Sokağı'nın tabelası önünde böyle poz vermişti.

Malcolm X’in Marshall Sokağı tabelası önünde başında kalpağı ile çekilen son fotoğraflarından biri. Malcolm X, herkesin gözleri önünde Birmingham, Marshall Sokağı ziyaretinden dokuz gün sonra, 21 Şubat 1965’te, Harlem’de şehit edildi.

Marshall Sokağı tabelası önünde başında kalpağı ile çekilen Malcolm X’in bu son fotoğraflarından biri, aslında onun kavgasını da kaderini de anlatıyor. Malcolm X, ikinci ve son İngiltere seyahati sırasında, Birmingham’da siyahilerin konut almasına karşı yürütülen kampanyalardan haberdar olunca olayın merkezinde yer alan Marshall Sokağı'nı ziyaret etmeye karar verir. Beyazlar, belediye konseyine boş olan evleri satın alıp yalnızca beyazlara satması konusunda baskı yapıyordu. Bir önceki yıl seçimleri kazanan muhalefet partisinin milletvekili adayı Peter Griffiths’in sloganı, "Eğer zenci bir komşu istiyorsan, işçilere oy ver" idi.

12 Şubat 1965 günü Malcolm X, Marshall Sokağı'na geldi ve mahalleli ile sohbet ederek desteğini ortaya koydu. Aynı sebeple Ku Klux Klan üyeleri tarafından evleri yakıldığında sadece 4 yaşında olan Malcolm X’in kavgası, aslında evlerinin gözlerinin önünde yanıp kül olduğu gün başlamıştı ve Malcolm aynı hissiyatla o gün Marshall Sokağı'ndaki siyahlarla birlikteydi. Ne enteresandır ki ülkesine dönen Malcolm X’in evi 14 Şubat 1965’de, gece karanlığında içeri atılan molotof kokteylleri ile küle çevrildi. Onun, yolundan dönmeye niyeti yoktu. Gecenin karanlığında gazetecilere söyledikleri ile bunu tekrar ispat ediyordu, ancak sistemi iyice zorlamaya başlamıştı. Herkesin gözleri önünde Birmingham, Marshall Sokağı ziyaretinden dokuz gün sonra, 21 Şubat 1965’te, Harlem’de şehit edildi.