Mescid-i Aksa'da 100 bin Müslüman bayram namazı kıldı

Bayram sabahı Harem-i Şerif'i dolduran Filistinliler.
Bayram sabahı Harem-i Şerif'i dolduran Filistinliler.

100 binden fazla Müslüman bayram namazını, İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'da kıldı. Doğu Kudüs'teki Filistinliler, her yıl olduğu gibi bu yıl da bayram namazı için Harem-i Şerif'e akın etti. Bayram namazına müteakip İsrail saldırılarında şehit olan Filistinliler için de gıyabi cenaze namazı kılındı.

Yüz binden fazla Müslüman bayram namazını, İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'da kıldı. Doğu Kudüs'teki Filistinliler, her yıl olduğu gibi bu yıl da bayram namazı için Harem-i Şerif'e akın etti.

Filistinliler, Ramazan ayının son günlerinde İsrail polisinin saldırılarına maruz kalan Mescid-i Aksa'yı bayram sabahı da boş bırakmadı.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresi'nden yapılan yazılı açıklamada, 100 binden fazla kişinin bayram namazını kılmak için Harem-i Şerif'te toplandığı belirtildi.

Bayram namazını Harem-i Şerif'te omuz omuza eda eden Filistin halkı.
Bayram namazını Harem-i Şerif'te omuz omuza eda eden Filistin halkı.

Şehitler için gıyabi cenaze namazı

Bayram namazının ardından Filistinli Müslümanlar İsrail saldırılarında şehit olanlar için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Kılınan gıyabi cenaze namazından sonra çok sayıda Filistinli Harem-i Şerif'teki Kıble Mescidi ile Kubbet'üs- Sahra arasında yer alan alanda gösteri düzenledi.

Filistin ve kelime-i tevhid bayrakları açan cemaat, "Özgürlük" ve "Kanımız canımız sana feda olsun ey Aksa" sloganları attı.

Namaz sonrası yapılan protesto gösterilerinde Türk bayrağı açıldı.
Namaz sonrası yapılan protesto gösterilerinde Türk bayrağı açıldı.

İsrail teravih kılan cemaate saldırmıştı

Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyan ve işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa, bu yıl Ramazan ayının son günlerinde İsrail polisinin saldırılarının hedefi olmuştu.

İsrail polisi, 7 Mayıs'ta teravih namazı sırasında Harem-i Şerif'teki cemaate ses bombaları ve plastik mermiyle saldırmıştı.

Tüm dünyadan, özellikle İslam dünyasından büyük tepki toplayan saldırılarda 205 kişi yaralanmış, çok sayıda Filistinli de gözaltına alınmıştı.

10 Mayıs'tan beri devam eden Mescid-i Aksa nöbeti

Binlerce Filistinli, 10 Mayıs'ta fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya Kudüs Günü'nü kutlama bahanesiyle baskın düzenlemesini önlemek için Harem-i Şerif'te İsrail polisine ve işgalci Yahudilere karşı büyük bir direniş ortaya koymuştu.

Sabah namazını Harem-i Şerif'te kılan Filistinliler, baskına engel olmak için Mescid-i Aksa'dan ayrılmamıştı. 10 Mayıs'tan beri devam eden direniş Hamas'ın da dâhil olmasıyla şiddetini sürdürüyor.