Mısır, İhvan liderlerini yeniden terör listesine ekledi

2013 yılında Müslüman Kardeşler grubu Mısır'da hükümet tarafından terör örgütü olarak ilan edildi.
2013 yılında Müslüman Kardeşler grubu Mısır'da hükümet tarafından terör örgütü olarak ilan edildi.

Mısır'daki Kahire Ceza Mahkemesi, Müslüman Kardeşler örgütünün beş üyesinin beş yıl süreyle terör örgütleri listesine alınmasına karar verdi.

Mısır’ın “terör örgütü” olarak sınıflandırdığı Müslüman Kardeşler’in (İhvan-ı Müslimin) liderleri yeniden terör listelerine eklendi.

Bir bakan ve bir milletvekilinin yer aldığı son listeler, İhvan’a mensup eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi döneminde görev yapmış isimlerden.

  • Atılan bu adım, Mısır’da bir mahkemenin hükümetten, örgüte bağlı birçok gazeteciyi ‘terörü finanse etmekle' suçladıktan sonra tutuklaması için Interpol’e başvurmasını istemesinden günler sonra geldi.
Basim Udeh, tutuklular arasında en dikkat çeken kişidir.
Basim Udeh, tutuklular arasında en dikkat çeken kişidir.

Kahire Asliye Ceza Mahkemesi, İhvan’ın 5 üyesinin 5 yıl süreyle terör listelerine dahil edilmesine karar verdi. Mısır’da Resmi Gazete önceki akşam terör listelerinde yer alan 5 kişinin ismi yayınladı. Bu isimler, Mursi döneminde bakanlık yapan Basim Udeh, İhvan dönemindeki milletvekillerden Amr Muhammed Zeki, İhvan’ın siyasi kolu olan Özgürlük ve Adalet Partisi Milletvekili Mecdi Abdulhalim, Muhammed el Seyyid Ahmed Ebu Zaid ve Enver Suphi Derviş Mustafa'dır.

2015 yılında Mısır’da yayınlanan terör örgütleri veya terör listelerini düzenleyen yasaya göre, herhangi bir kuruluş veya kişinin bu listelere dahil edilmesi halinde otomatik olarak fonlarına el konulurken, seyahat yasağı da getiriyor.

Mısır, Müslüman Kardeşler'i birden fazla kez "terörist oluşumlar" listesine dahil etti. Mısır hükümeti, Aralık 2013’de İhvan’ı yasakladı.

İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii liderliğindeki örgütün yüzlerce lideri ve destekçisi hali hazırda, “şiddete tahrik” suçlamalarından ölüm cezası ve “ağır müebbet hapis” cezası verilmiş davalardan yargılanıyor.

Geçtiğimiz hafta Mısır’daki Birinci Terör Dairesi, Mutaz Matar, Abdullah eş-Şerif, Muhammed Nasır, Hamza Zavba ve diğer 14 kişinin kırımızı bültenle aranan isimler listesine dahil edilmesini ve tutuklayıp hapse atılmasını istedi.

Mısır'daki Yüksek Devlet Güvenlik Savcılığı, Matar, Şerif, Nasır, Zavba ve diğerlerini ‘terörü finanse etmekle’ suçlayarak yeni bir dava ile Yüksek Devlet Güvenlik Ceza Mahkemesi'ne sevk etmişti. Davadaki sevk kararına göre ’sanıklar, kamu düzenini bozmak ve toplumun güvenliğini, çıkarlarını ve güvenliğini tehlikeye atmak, millî birlik, toplumsal barış ve millî güvenliğe zarar vermenin yanı sıra, kamu makamlarının ve devlet çalışanlarının görevlerini yapmasına engel olmak amacıyla Mısır içinde şiddet ve korkutmayı kullanmayı amaçlayan bir terörist grubun liderliğini üstlendiler.