Mısır'da fiyatlar yükseliyor

Akaryakıt zamları yüzde 69 oranına kadar çıktı.
Akaryakıt zamları yüzde 69 oranına kadar çıktı.

Mısır hükümeti geçtiğimiz haftalarda elektrik ve akaryakıt alanında yaptığı zamlarla dikkatleri üzerine çekti. 13 Haziran’da elektriğe yüzde 6 ile 69 dokuz oranında artırım uygulanacağı açıklayan Mısır Enerji Bakanı Muhammed Şakir yaptığı açıklamada, 7 ayrı kullanım kategorisine bölünerek zam oranın tespit edileceğini, saatlik olarak en az tüketim yapan grubun en yüksek, en fazla tüketim yapan grubun ise en düşük zammı alacağını ifade etti.

Petrol fiyatlarındaki artış ulaşım fiyatlarına da yansıdı.
Petrol fiyatlarındaki artış ulaşım fiyatlarına da yansıdı.

Elektrik zammından bir hafta sonra da hükümet 16 Haziran’da akaryakıt fiyatlarını yüzde 6 ile 69 dokuz oranında yükseltti. Bir önceki sene de fiyatına yüzde 50 oranında zam yapılan benzinin bir kez daha zamlanması halkın ve muhalefetin tepkisini çekti. Yapılan zam ile birlikte normal benzinin fiyatı yüzde 35 artırılarak 5 cüneyhten (28 sent) 6,75 cüneyhe (37 sent) çıkartılırken süper benzinin fiyatı ise yüzde 17,4 oranında artırılarak 6,6 cüneyhten (37 sent) 7,75 cüneyhe (43 sent) yükseltildi. En yüksek zamlardan birini yüzde 50’lik bir oran ile taksi ve dolmuşların kullandığı süper benzin türü alınca ve 3,65 cüneyh (20 sent) olan 80 oktan benzinin fiyatı 5,5’ten (30 sent) satılmaya başlanınca bu artış ulaşım fiyatlarına da yansıdı.

Temmuz ayında yürürlüğe gireceği duyurulan elektrik zammı ve devamı sayılabilecek akaryakıt zammıyla birlikte Mısır halkı, sosyal medya üzerinden tepkilerini dile getirdi. Her ne kadar hükümete bir takım eleştiriler yöneltilmiş olsa da en son gerçekleştirilen akaryakıt zammı için Mısır halkının ramazan bayramı ve Dünya Kupası ile meşgul olduğu bir zamanın seçilmesi çok daha büyük tepkiler doğmasının önüne geçti.

Mısır Petrol Bakanı Molla el Tarık
Mısır Petrol Bakanı Molla el Tarık

Hükümet kanadı ise gelen eleştirilere, zamların muhtemel ekonomik sorunları engellemek için, önlem mahiyetinde gerçekleştirildiğini ve atılan adımların gerekliliğini vurgulayan cevaplar verdi. Abdulffetah el Sisi elektrik zamlarına gelen tepkilere karşılık, zamlı fiyatın hâlihazırda gerçek fiyatların atında olduğunu, Devlet olarak zorlukları aşmak için bu tür zorluklara katlanılması gerektiğini söyledi. Petrol Bakanı Tarık El Molla ise yakıt ücretleri konusunda yaptığı açıklamada, petrol fiyatlarındaki bu artışın akaryakıt kullanım oranını yüzde 5 düşüreceğini ifade etti. Fiyat artışının duyurulmasının ardından benzin istasyonlarında bir herhangi hareketlik gözlemlenmedi.

Akaryakıt, elektrik, doğalgaz gibi kalemler Hüsnü Mübarek hükümeti döneminde devlet tarafından destekleniyorken, Abdulfettah el Sisi’nin başında olduğu yönetim IMF’ye 12 milyar dolarlık kredi talebinin onaylanmasının bir şartı olarak sübvansiyonları düşürmeye çalışıyor. IMF Genel Müdür Yardımcısı David Lipton’un ortaya koyduğu şarta göre Mısır’ın ekonomisinin düzene girmesi için devletin yatırım alanlarından desteğini çekerek piyasayı özel sektörün eline bırakması gerekiyor.

Aynı zamanda Mısır hükümeti sübvansiyonların düşürülmesinin, 2011’de Arap baharının başlamasıyla Mısır’dan büyük oranda çekilen yabancı yatırımcı için ülkeyi tekrar cazip hale getireceğini ümit ediyor.