Mısır'ın beş asırlık İslam mimari başarısı: Guri Pasajı

Tarihî Guri Pasajı, Mısır’ın başkenti Kahire’nin kalbinin attığı ve birçok tarihi yapıyı barındıran Ezher Sokağı'nda yer alıyor.
Tarihî Guri Pasajı, Mısır’ın başkenti Kahire’nin kalbinin attığı ve birçok tarihi yapıyı barındıran Ezher Sokağı'nda yer alıyor.

Memlük Devleti'nin Mısır'a mirası Guri Pasajı, 1501-1516 yılları arasında Mısır’da hüküm süren Memlük Sultanı Kansuh el-Guri tarafından 1505 yılında inşa ettirildi.

Mısır’da Memlük Devleti’nin hüküm sürdüğü dönemde Kahire’nin merkez konumunda inşa edilen Guri Pasajı, işlenmiş taşlardan oluşan mimari yapısı ve yapıldığı dönemin ruhunu yansıtan ahşap pencereleri ile ziyaretçilerini beş yüz yıl öncesine götürüyor.

Mısır Kültür Bakanlığının resmî sitesinde yer alan bilgiye göre, Memlük döneminin tarihî yapılarından 520 yıllık pasaj, asırlardır yerli ve yabancı turistlere görsel şölen sunmaya devam ediyor.

İslamî mimarinin seçkin eserlerinden biri olan pasajın zemin katında yaklaşık 30 dükkan, üst katlarda ise 29 konut bulunuyor.

El işlemeli ahşap ve mermerleri Guri’yi diğer pasajlardan farklı kılıyor

1501-1516 yılları arasında Mısır’da hüküm süren Memlük Sultanı Guri tarafından inşa ettirilen pasaj, el işlemeli ahşap ve mermerleriyle benzeri yapılardan farkını ortaya koyuyor.

Pasajı ziyarete gelen Rana Halil, tarihî yapılara ilgi duyduğunu söyleyen Halil, pasajın fotoğraflarda göründüğünden çok daha güzel olduğunu, pasajın birinci ve ikinci katlarında yer alan küçük dükkanların mimari yapısıyla ziyaretçileri geçmişe götürdüğünü ifade etti.

Guri Pasajı, dönemin tüccarları için bir konaklama merkeziydi

İlk iki katında dükkanların yer aldığı 5 katlı pasaj, üst katlarda ise o dönem Kahire dışından gelen tüccarların konakladığı yaklaşık 29 daireyi barındırıyor.

Tarihi pasajı ziyaret eden Riham Ali, "Pasajın üst katlarında yer alan dubleks türü küçük evlerin güzelliği o dönemde insanların refah, bolluk ve zenginlik içinde yaşadıklarını gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Tarihi mekânda birçok hatıra fotoğrafı çektirdiğini söyleyen Ali, "Guri Pasajı, üst katlarda bulunan ‘mişrabiyye’ isimli avluya bakan balkonlarıyla ve ahşaptan yapılmış pencereleriyle muhteşem bir tarihî yapı." dedi.

Tarihi pasaj halk tarafından "Sanat Kalesi" olarak da biliniyor

  • Guri Pasajı, özellikle ramazan ayında çeşitli sanatsal ve dinî etkinliklere tanıklık ettiği için halk arasında "Sanat Kalesi" olarak da isimlendiriliyor.

Pasaj, Mısır Turizm Bakanlığı tarafından 2000 yılında restore edilmeye başlandı ve yaklaşık 5 yıllık bir çalışmanın ardından 2005 yılında yerli ve yabancı ziyaretçilere kapılarını açtı.