Moro Müslümanları sandığa gitti

Filipinler'in güneyindeki Moro Müslümanlarına daha kapsamlı bir özerklik sağlanmasını öngören Bangsamoro Organik Yasası (BOL) referandumunda oy sayım işlemleri sürüyor.

Filipinler'de Moro Müslümanlarının kaderini değiştirecek referandumdan, Sudan'daki gösterilere İslam dünyasında geride bıraktığımız haftanın öne çıkan gelişmeleri.

Moro Müslümanları sandığa gitti
Filipinler’de, Müslümanların yoğun yaşadığı Mindanao eyaleti çevresindeki adalara özerklik tanınması hakkındaki Bangsamoro Organik Yasa Tasarısı (BOL) kapsamındaki referandumda Morolar oy kullandı. Henüz oyların sayımına devam edilse de yapılan bölgesel referandumda "evet" oylarının önde olduğu bildirildi.
Moro Müslümanları sandığa gitti Filipinler’de, Müslümanların yoğun yaşadığı Mindanao eyaleti çevresindeki adalara özerklik tanınması hakkındaki Bangsamoro Organik Yasa Tasarısı (BOL) kapsamındaki referandumda Morolar oy kullandı. Henüz oyların sayımına devam edilse de yapılan bölgesel referandumda "evet" oylarının önde olduğu bildirildi.
Suriye yasa tasarısı onaylandı
ABD Temsilciler Meclisinde, Suriye'de Beşşar Esed rejimine ve rejimle iş yapanlara yönelik sert yaptırımlar içeren yasa tasarısı oy birliğiyle kabul edildi. Tasarı, Donald Trump yönetiminin Suriye rejimi, güvenlik teşkilatları ya da Suriye Merkez Bankası ile iş yapan herkese yaptırım uygulanmasını öngörüyor. Ayrıca yasa tasarısındaki yaptırımlar, Suriye rejimiyle bağlantılı inşaat projeleri ya da Suriye'de rejimin kontrolünedeki havayolu ya da enerji endüstrisi ile iş birliği yapanları da kapsıyor.
Suriye yasa tasarısı onaylandı ABD Temsilciler Meclisinde, Suriye'de Beşşar Esed rejimine ve rejimle iş yapanlara yönelik sert yaptırımlar içeren yasa tasarısı oy birliğiyle kabul edildi. Tasarı, Donald Trump yönetiminin Suriye rejimi, güvenlik teşkilatları ya da Suriye Merkez Bankası ile iş yapan herkese yaptırım uygulanmasını öngörüyor. Ayrıca yasa tasarısındaki yaptırımlar, Suriye rejimiyle bağlantılı inşaat projeleri ya da Suriye'de rejimin kontrolünedeki havayolu ya da enerji endüstrisi ile iş birliği yapanları da kapsıyor.
İsrail Hamas'la esir takası yapmak istedi
İsrail yönetiminin, nisan ayında yapılacak seçim öncesi abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kontrolünü elinde tutan Hamas ile esir takası yapmak istediği iddia edildi. Londra merkezli El Arabiya El Cedid gazetesine konuşan ve kimliği açıklanmayan Hamaslı yetkililer, İsrail ile Hamas arasında esir takası yapılması için dolaylı görüşmelerin yeniden başladığını öne sürdü.
İsrail Hamas'la esir takası yapmak istedi İsrail yönetiminin, nisan ayında yapılacak seçim öncesi abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kontrolünü elinde tutan Hamas ile esir takası yapmak istediği iddia edildi. Londra merkezli El Arabiya El Cedid gazetesine konuşan ve kimliği açıklanmayan Hamaslı yetkililer, İsrail ile Hamas arasında esir takası yapılması için dolaylı görüşmelerin yeniden başladığını öne sürdü.
"İdlib meselesi endişe yaratıyor"
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, İdlib'deki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zaharova, "İdlib etrafındaki durum ciddi endişe yaratıyor. Gerilimi azaltma bölgesindeki durum kötüye gidiyor. Ilımlı muhalefetin bölgeden çıkması nedeniyle bölge Heyet Tahrir Şam militanlarının kontrolüne giriyor." ifadelerini kullandı. Beşşar Esed rejimi ve destekçisi yabancı terörist gruplar, ateşkesin korunması için varılan mutabakata rağmen, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne saldırı yapmaya devam ediyor.
"İdlib meselesi endişe yaratıyor" Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, İdlib'deki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zaharova, "İdlib etrafındaki durum ciddi endişe yaratıyor. Gerilimi azaltma bölgesindeki durum kötüye gidiyor. Ilımlı muhalefetin bölgeden çıkması nedeniyle bölge Heyet Tahrir Şam militanlarının kontrolüne giriyor." ifadelerini kullandı. Beşşar Esed rejimi ve destekçisi yabancı terörist gruplar, ateşkesin korunması için varılan mutabakata rağmen, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne saldırı yapmaya devam ediyor.
İsrail'in hava sahası ihlallerine tepki
Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL) İsrail'in Lübnan’ın hava ve deniz kıta sahanlığını her gün çeşitli şekillerde ihlal etmesine tepki gösterdi. Lübnan resmi haber ajansına göre, UNIFIL Sözcüsü Andrea Tenenti, yaptığı yazılı açıklamada, "İsrail uçaklarının Lübnan hava sahasını kullanması, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 1701 numaralı kararına aykırı davranmak ve Lübnan egemenliğini ihlal etmek anlamına gelmektedir." ifadelerine yer verdi.
İsrail'in hava sahası ihlallerine tepki Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL) İsrail'in Lübnan’ın hava ve deniz kıta sahanlığını her gün çeşitli şekillerde ihlal etmesine tepki gösterdi. Lübnan resmi haber ajansına göre, UNIFIL Sözcüsü Andrea Tenenti, yaptığı yazılı açıklamada, "İsrail uçaklarının Lübnan hava sahasını kullanması, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 1701 numaralı kararına aykırı davranmak ve Lübnan egemenliğini ihlal etmek anlamına gelmektedir." ifadelerine yer verdi.
Sudan’da gösteri çağrısı
Sudan Meslek Grupları Birliği, Nida Sudan İttifakı, Ulusal Birlik Güçleri ve Muhalif Toplanma Koalisyonu tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, halk, bugün farklı kentlerde gösteri yapmaya ve kent meydanlarında cuma namazı kılmaya, cumartesi günü de farklı noktalarda gece gösterileri düzenlemeye çağrıldı. Haftalık gösteri programının yer aldığı açıklamaya göre, hafta boyu devam edecek bölgesel gösterileri müteakiben perşembe günü de ülkenin tüm köy ve kentlerinde büyük bir konvoy düzenlenmesi kararlaştırıldı.
Sudan’da gösteri çağrısı Sudan Meslek Grupları Birliği, Nida Sudan İttifakı, Ulusal Birlik Güçleri ve Muhalif Toplanma Koalisyonu tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, halk, bugün farklı kentlerde gösteri yapmaya ve kent meydanlarında cuma namazı kılmaya, cumartesi günü de farklı noktalarda gece gösterileri düzenlemeye çağrıldı. Haftalık gösteri programının yer aldığı açıklamaya göre, hafta boyu devam edecek bölgesel gösterileri müteakiben perşembe günü de ülkenin tüm köy ve kentlerinde büyük bir konvoy düzenlenmesi kararlaştırıldı.