Mursi'nin küçük oğlu kalp krizinden vefat etti

Muhammed Mursi'nin en küçük oğlu Abdullah, Kahire'de geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti.
Muhammed Mursi'nin en küçük oğlu Abdullah, Kahire'de geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti.

Bu hafta İslam coğrafyasında, Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin oğlu Abdullah Mursi'nin kalp krizinden vefatı, İsrail'in Batı Şeria'nın El Halil kentinde inşa halindeki "Ümmet Camisi"ni yıkması, Afganistan'da 2019'un ilk yarısından itibaren 4 bin sivilin öldürülmesi, Azez'e aynı gün içinde 2 defa bombalı saldırı düzenlenmesi, Keşmir'in Hindistan tarafından uygulanan kısıtlamalar sebebiyle açık hava hapishanesine dönüşmesi, İsrail’de Yahudi üstünlüğünü kanunlaştıran yeni yasanın müfredatın bir parçası haline gelmesi haberleri öne çıktı.

Mursi'nin küçük oğlu kalp krizinden vefat etti

Mısır'da mahkeme salonunda hayatını kaybeden, eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin küçük oğlu Abdullah Mursi, kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Muhammed Mursi'nin vefatının ardından Facebook hesabından, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve diğer yetkilileri babasını öldürmekle suçlayan paylaşımlarda bulunan Abdullah Mursi'nin vefatına ilişkin ailesi tarafından yapılan açıklamada herhangi bir cinayet şüphesinin bulunmadığı belirtildi. Abdullah Mursi'nin cenazesi, sıkı güvenlik önlemleri altında yalnızca ailesi, amcaları ve birkaç yakın arkadaşının katılabildiği törenle babasının cenazesi gibi gece toprağa verildi.

İsrail, inşa halindeki Ümmet Camisi'ni yıktı

İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın El Halil kentinde inşa halindeki "Ümmet Camisi" ile bir evi ruhsatsız olduğu iddiasıyla yıktı. El Halil'deki Filistinli yetkililer, İsrail makamlarının caminin yıkılacağına dair daha önce herhangi bir uyarı yapmadığını vurguladı. Yıkıma tepki gösteren Filistinli yetkililer, Ümmet Camisi'nin yıkılmasının Müslümanların kutsal mekanlarına karşı bir saldırı ve provokasyon olduğunu ifade etti.

Afganistan’da bu yıl 4 bin sivil öldü veya yaralandı

Birleşmiş Milletler (BM) raporuna göre, Afganistan’da 2019’un ilk yarısında militan gruplara karşı yapılan savaşta, Afgan hükümeti ve NATO liderliğindeki birliklerin neden olduğu artış da dahil olmak üzere yaklaşık 4 bin sivil öldürüldü veya yaralandı. Afganistan’nın 2001’deki işgalinden bu yana ise 32 binden fazla Afgan, 58 bin güvenlik personeli ve 42 bin muhalif savaşçı, çatışmalarda hayatını kaybetti.

Azez'e çifte saldırı

Suriye'nin kuzeyinde yer alan Halep'in Azez ilçesinde, Salı gün aynı gün içinde iki bombalı saldırı gerçekleşti. Motosiklete yerleştirilen bombanın infilak ettirildiği ilk saldırıda bir sivil yaşamını yitirdi, 11 sivil yaralandı. Azez ilçe merkezinde eski meclis binası karşısında cami ve yetimhane önünde gerçekleştirilen ikinci bombalı saldırıda ise 5 sivil yaralandı.

Dünyanın en büyük açık hava hapishanesi: Keşmir

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Bağımsız Daimi İnsan Hakları Komisyonu (BDİHK), Hindistan’ın Cammu Keşmir eyaletinin "dünyanın en büyük açık hava hapishanesine dönüştürüldüğünü" bildirdi. Hindistan’ın Cammu Keşmir'de uyguladığı güvenlik ablukası, sokağa çıkma yasağı ve iletişim karartmalarının sürdüğü belirtilirken, 5 binden fazla kişinin Hint güvenlik güçlerince yasa dışı şekilde gözaltında tutulduğu kaydedildi. Bildiride, Hindistan hükümetine, Birleşmiş Milletler ve İslam İşbirliği Teşkilatının araştırma komisyonlarının Cammu Keşmir'i ziyaret etmelerine izin vermesi çağrısında bulunuldu.

Filistinlilere, zorunlu "Yahudi üstünlüğü" dersi

İsrail’de Yahudi üstünlüğünü kanunlaştıran yeni yasanın müfredatın bir parçası haline gelmesiyle, bu yıl İsrail devlet okullarına giden öğrenciler, temel bilimlerin yanı sıra İsrail'de yaşayan Filistinlilerin "ikinci sınıf vatandaş" olduğunu öğrenecek. Karara tepki gösteren velilerden biri olan, Hayfa’da yaşayan, avukat ve siyasi aktivist Cihad Ebu Rayya, “Onlar çocuklarımıza Yahudilerin bu toprakların meşru sahipleri olduğunu, bizimse misafir statüsünde bulunduğumuzu bu yüzden, Arapların Yahudilerle eşit şartlarda yaşama hakkı olmadığını öğretmeye çalışıyorlar” dedi.