Müslümanları hedef alan yasaya protesto: 1 ölü

Hindistan'ın Assam eyaletinde vatandaşlık yasasını protesto eden göstericiler.
Hindistan'ın Assam eyaletinde vatandaşlık yasasını protesto eden göstericiler.

Hindistan'da 2015’ten önce Afganistan, Bangladeş ve Pakistan’dan kaçan Müslüman olmayan azınlıklara vatandaşlık hakkı veren yasa, Bangladeş sınırında bulunan Assam eyaletinde binlerce kişi tarafından protesto edildi. Tansiyonun giderek yükseldiği eyalette polis ile göstericiler arasında çıkan çatışmada 1 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi yaralandı. Modi hükümetinin Hinduizm kimliğini öne çıkardığı, ülkenin en büyük azınlığı olan Müslümanları endişeye sevk eden yasa Pakistan Başbakanı İmran Han'ın da gündemindeydi. Han; Modi'nin ırkçı gündemi ve Pakistan'ı nükleer güçle tehdit etmesinin geniş kapsamlı sonuçları olacağını fark etmeli." ifadelerini kullandı.

Hindistan’da Pakistan, Bangladeş ve Afganistan’da kaçan sığınmacılara Hindistan vatandaşlığının verilmesini kolaylaştıran yeni vatandaşlık yasasını protesto eden göstericiler, tren istasyonunu ateşe verdi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi Bangladeş, Pakistan ve Afganistan’dan kaçan Müslüman olmayan azınlıkları korumak amacıyla vatandaşlık yasasında yapılan değişikliğin Çarşamba günü parlamentoda onaylandığını açıkladı.

Yasanın parlamento tarafından onaylanmasının ardından Bangladeş sınırında bulunan Assam eyaletinde binlerce kişi sokaklara akın etti. Polis dün uygulanan sokağa çıkma yasağına rağmen sokaklarda toplanan kalabalıklara biber gazıyla müdahale etti. Göstericilerin tren istasyonuna saldırdıklarını ve ateşe vermeye çalışmasının ardından tren seferleri askıya alındı ve karışıklık nedeniyle uçuşlar iptal edildi.

Assam eyaletinde yasayı protesto eden göstericiler araçları ateşe vererek yolları kapattı.
Assam eyaletinde yasayı protesto eden göstericiler araçları ateşe vererek yolları kapattı.

Polis göstericilere biber gazıyla müdahale ederek dağıtmaya çalıştı. Tansiyonun giderek yükseldiği eyalette polis ile göstericiler arasında çıkan çatışmada 1 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi yaralandı.

Protestocular, Pakistan, Bangladeş ve Afganistan’da kaçan sığınmacılara Hindistan vatandaşlığının verilmesini kolaylaştıran yasanın bölgede bir yabancı akımı oluşturacağının ve bu yasanın Hindistan’ın laik anayasasını tehdit ettiğini savundu. “Guwahati’de iletişim” konusunda çalışan yüksek lisans öğrencisi Nehal Jain “Bu spontane gelişmiş bir ayaklanma. Önce bize ülkede çok fazla yasadışı göçmen olduğunu ve onlardan kurtulmamız gerektiğini söylediler, şimdi ise göçmenlerin vatandaşlık almasını sağlayan yasayı kabul ettiler” dedi.

Göstericilere polis müdahale etti.
Göstericilere polis müdahale etti.

Yeni yasa Modi hükümetinin Hinduizm kimliğini öne çıkardığını ve ülkenin en büyük azınlığı olan Müslümanların gelecek korkusunu tetiklediği endişelerine neden oluyor.

Hindistan medyası “Bu yasa, Hindistan’ın en büyük azınlığını hedef alan dışlayıcı ve korkunç bir daralmanın sembolü. Müslümanlara, Hindistan’ın Hinduizmin doğal yeri olarak kalacağını göstererek onlara diğerlerinden daha az doğal vatandaş olarak yaşamak ve mutlu olmak zorunda olmaları gerektiklerini ifade ediyor” sözlerini kullanarak yeni yasanın 170 milyon Müslüman için adaletsiz olduğunu ifade etti.

Modi’den sağduyu çağrısı

Assam’daki karışıklıklar tam da Başbakan Modi’nin kampanyasının bir parçası olarak Japonya Başbakanı Shinzo Abe’yi Hindistan’ın çeşitliliğini göstermek amacıyla Delhi’nin dışında diplomatik bir organizasyonda ağırlamaya hazırlandığı bugünlerde yaşanıyor. Modi göçmenleri kastederek “Onları güvence altına almak istiyorum” dedi ve “Hiç kimse sizden haklarınızı, ulusal kimliğinizi ve kültürel güzelliğinizi alamaz. Bunlar gelişecek ve ilerleyecek” açıklamalarını yaparak Assam halkını sakin kalmaya davet etti.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Başbakan Modi’yle birlikte.
Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Başbakan Modi’yle birlikte.

Hükümet birçok askeri birliğin toplumsal barışı sağlamak için Assam’a gönderildiğini ve 10 bölgede mobil internetin kullanım dışı olduğunu açıkladı. Hükümet, bu yeni yasanın Müslümanlar için Hindistan’ın gerçek sakinleri olarak kendilerini kanıtlayabileceği ve bu üç ülkeden geleceklerin mülteci değil herhangi bir ülkenin vatandaşı olmayan kişiler olacağını söyledi.

Pakistan Başbakanı, Modi'nin ırkçı politikalarına tepki gösterdi

Pakistan Başbakanı İmran Han, Hindistan'ın vatandaşlık yasasında değişiklik öngören tasarısını eleştirerek, "Dünya, Nazilerin ırkçı politikalarının İkinci Dünya Savaşına yol açtığı gibi (Hindistan Başbakanı Narendra) Modi'nin ırkçı gündemi ve Pakistan'ı nükleer güçle tehdit etmesinin geniş kapsamlı sonuçları olacağını fark etmeli." dedi.

Hindistan'ın Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'dan ülkeye girip 6 yıl kaldığını kanıtlayan gayrimüslimlere vatandaşlık verme, Müslümanları ise sınır dışı etmeyi öngören yasa tasarısını eleştiren Han, Modi hükümetinin ırkçı politikalarını hızla hayata geçirdiğini söyledi.

Nüfus müdürlüklerinde İsimlerini kontrol eden Müslümanlar.
Nüfus müdürlüklerinde İsimlerini kontrol eden Müslümanlar.

Twitter hesabından açıklama yapan Han, "Cammu Keşmir'in özel statüsünü kaldırmakla başlayan ve Assam'daki 2 milyon Müslüman'ı vatandaşlık haklarını alıp kamplara göndermeyi planlayan Hindistan şimdi de yeni vatandaşlık yasasını onayladı." ifadelerini kullandı.

Irkçı politikaların Müslümanlara karşı artan linç olaylarına da sebep olduğunu belirten Han, yaşananları İkinci Dünya Savaşı öncesi Nazilerin uyguladığı ırkçı politikalara benzeterek, "Dünya, Nazilerin ırkçı politikalarının İkinci Dünya Savaşına yol açtığı gibi Modi'nin ırkçı gündemi ve Pakistan'ı nükleer güçle tehdit etmesinin geniş kapsamlı sonuçları olacağını fark etmeli." açıklamasında bulundu.

Han, Modi hükümetinin muhalifleri marjinalleştirdiğini de vurgulayarak, "Dünya, çok geç olmadan kanlı bir savaşı tetikleyebilecek bu ırkçı gündeme karşı devreye girmeli." çağrısında bulundu.