Mutabakatın yok sayıldığı İdlib'de 1800 sivil öldü

Rus savaş uçaklarının hava saldırıları sonrası harabeye dönen İdlib.
Rus savaş uçaklarının hava saldırıları sonrası harabeye dönen İdlib.

Bu hafta İslam coğrafyasında; Esed rejiminin Soçi mutabakatına rağmen İdlib'te sivilleri öldürmesi, Mısır'da, "Yüksek Fetva Konseyi"nin Türk dizilerini izlemeyin çağrısı, Azerbaycan seçimlerinin sürpriz olmayan sonucu, İsrail'in 1948 Filistin İslami Hareketi lideri Şeyh Raid Salah'ı 28 ay hapis cezasına çarptırması, Sudan'ın devrik Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) teslimi haberleri öne çıktı.

Mutabakatın yok sayıldığı İdlib'de 1800 sivil öldü

İdlib'de ateşkesin güçlendirilmesi ve sivillerin korunması için Türkiye ve Rusya arasında Eylül 2018’de varılan ateşkes mutabakatına rağmen, Beşşar Esed rejimi ve garantörü Rusya, kentte 1800 sivili öldürdü. Rejim güçleri İdlib’de yalnızca son 9 ayda Kefrenbude, Han Şeyhun, Maraatinüman, Serakib gibi büyük ilçeler başta olmak üzere yaklaşık 2 bin kilometre alanı Soçi mutabakatına rağmen ele geçirdi. Rejim güçleri ve Rusya'nın sivil yerleşimlere bombardımanları sonucunda, Ocak 2019'dan beri Türkiye sınırı yakınlarına göç edenlerin sayısı 1 milyon 794 bine ulaştı.

Mısır'da fetva: Türk dizilerini izlemeyin!

Mısır'da, ülkenin resmi ve en büyük fetva organı "Yüksek Fetva Konseyi" (Dâru'l-İftâ), yayımladığı bir açıklamayla, Türk dizilerinin hiçbir şekilde izlemeyin çağrısında bulundu. Kurumun açıklamasında "Diriliş Ertuğrul" ve "Kurtlar Vadisi" dizilerinin isimleri de zikredilerek, Türkiye'nin bu diziler yoluyla Orta Doğu'da nüfuz oluşturma peşinde koştuğu kaydedildi. Yüksek Fetva Konseyi tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a atıfla, "Erdoğan, bu dizileri kullanarak, Osmanlı'nın bir zamanlar yönettiği Arap ülkelerini yeniden kontrol altına almaya çalışıyor" denildi.

Azerbaycan'da seçimden sürpriz çıkmadı

Azerbaycan'da Pazar günü gerçekleştirilen milletvekili seçiminden çıkan sonuçlar sürpriz olmadı. Seçimleri Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in başkanı olduğu Yeni Azerbaycan Partisi (YAP) kazandı. Azerbaycan Merkezi Seçim Komisyonu Başkanı Mezahir Penahov, düzenlediği basın toplantısında, 7 seçim bölgesinde gerçekleştirilen seçimle ilgili ciddi şikayetlerin bulunduğunu, bu bölgelerle ilgili sonuçların araştırmalar yapıldıktan sonra açıklanacağını belirtti.

Adalet adına kara bir gün

İsrail mahkemesi, 1948 Filistin İslami Hareketi lideri Şeyh Raid Salah'ı yaptığı konuşmalar nedeniyle aralarında "terör örgütüne destek" iddiasının da bulunduğu 4 ayrı suçtan 28 ay hapis cezasına çarptırdı. Şeyh Salah'ın 25 Mart'ta cezaevine gireceği bildirildi. Daha önceki 11 aylık tutukluluk süreci göz önünde bulundurulacak olan Şeyh Salah, 28 aylık fiili hapis cezasının 17 ayını cezaevinde geçirecek.

Sudan, Ömer el-Beşir'i Lahey'e gönderiyor

Sudan Hükümetinin Silahlı Hareketlerle Müzakere Heyeti Sözcüsü Muhammed Hasan et-Teayişi, eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) teslim edileceğini açıkladı. Uluslararası Ceza Mahkemesi, 4 Mart 2009'da dönemin Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir hakkında Darfur'da soykırım, savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekten tutuklama emri çıkarmıştı.