Myanmar'da darbe karşıtları ile ordu arasında çatışma: 8 darbeci öldü

Myanmar'da askeri darbe karşıtı protestocular.
Myanmar'da askeri darbe karşıtı protestocular.

Myanmar'ın Chin eyaletinde darbe karşıtı silahlı gruplardan Chinland Savunma Kuvvetleri (CDF) ile Myanmar ordusu arasında çıkan çatışmalarda Myanmar ordusundan 8 askerin öldüğü bildirildi. Myanmar Hava Kuvvetlerinden yaklaşık 80 personelin de, askeri yönetimin emirlerine karşı gelerek protestocuların safına katıldığı gelen bilgiler arasında. Protestocuları kontrol altında tutmak isteyen Myanmar ordusu, uluslararası televizyon kanallarına erişim sağlayan televizyon uydu alıcılarının kullanımına yasak getirmişti. Öte yandanMyanmar'da ordunun, protestoları bastırmak için gözaltına aldığı 1000 çocuk veya gencin kaybolduğu ileri sürülüyor.

Myanmar'ın Bangladeş sınırındaki Chin eyaletinde askeri darbe karşıtı etnik silahlı gruplardan Chinland Savunma Kuvvetleri (CDF) ile Myanmar ordusu arasında çıkan çatışmalarda Myanmar ordusundan 8 askerin öldüğü bildirildi.

Myanmar Now haber sitesine konuşan isminin açıklanmasını istemeyen bir CDF yetkilisi, eyalete bağlı Hakha kentinde 2 ve 3 Mayıs'ta Myanmar ordusu ile çatışmalar yaşandığını aktardı.

El yapımı silahlarıyla darbe karşıtı göstericiler.
El yapımı silahlarıyla darbe karşıtı göstericiler.

Myanmar ordusunun sivillere yönelik saldırılarına karşılık verdiklerini ifade eden yetkili, "Darbe karşıtı protestolara katılanları öldürmekle tehdit ettiler ve işkence yapmaya kalktılar." dedi.

CDF yetkilisi, çatışmalarda Myanmar ordusu mensubu 8 kişinin öldüğünü söyledi.

Chinland Savunma Kuvvetleri, 1 Şubat askeri darbesinin ardından, protestocuları Myanmar ordusuna karşı savunmak üzere kurulmuştu.

Myanmar Hava Kuvvetlerinden 80 asker, protestocuların safına katıldı

Öte yandan askeri darbeden bu yana Myanmar Hava Kuvvetlerinden yaklaşık 80 personelin, askeri yönetimin emirlerine karşı gelerek protestocuların safına geçtiği öğrenildi.

Myanmar ordusuna molotof kokteyli fırlatan darbe karşıtı protestocular.
Myanmar ordusuna molotof kokteyli fırlatan darbe karşıtı protestocular.

Yangon Bölge Komutanlığında çalışan ve askeri darbenin ardından sivil itaatsizlik eylemlerine katılan Çavuş Aung Zay Ya, protestocuları destekleyen askerlerin listesine ulaştığını belirtti.

Listede 80 askerin isminin bulunduğunu kaydeden Ya, hava kuvvetleri içinde askeri yönetime karşı huzursuzluğun giderek arttığını savundu.

Ya, ordunun siyasete karşımasına başından beri karşı olduğunu vurguladı ve "Ben sadece işimi yapmak istiyorum. Eğer askersek askerlikten başka bir şey yapmamamız gerekir. Bu yüzden sivil itaatsizlik eylemine katıldım." dedi.

Myanmar'da askeri yönetimi, uluslararası kanallara erişimi yasakladı

Myanmar'da askeri darbeyle seçilmiş hükümeti indiren ordu, uluslararası televizyon kanallarına erişim sağlayan televizyon uydu alıcılarının kullanımına yasak getirdi.

Myanmar ordusu, ülke çapında uluslararası kanallara erişimi yasakladı.
Myanmar ordusu, ülke çapında uluslararası kanallara erişimi yasakladı.

Myanmar ordusunun yayın organlarından MRTV'de yer alan haberde, askeri yönetimin artık televizyon uydu alıcılarını yasa dışı gördüğü belirtilerek, "Yasa dışı medya organları ulusal güvenliğimize zarar vermekte, kamu düzenini bozmakta ve insanları ihanete teşvik etmektedir." ifadesi yer aldı.

  • Askeri yönetim, uydu alıcısı kullandığı tespit edilen vatandaşların bir yıl hapis cezası veya 500 bin Kyat (2 bin 670 TL) para cezasına çarptırılacağı uyarısında bulundu.

Myanmar'da darbe yönetiminin gözaltına aldığı genç erkeklerin kaybolduğu iddiası

Myanmar ordusunca gözaltına alınan yaklaşık 2 bin 700 kişinin nerede tutulduğunu bilinmiyor.
Myanmar ordusunca gözaltına alınan yaklaşık 2 bin 700 kişinin nerede tutulduğunu bilinmiyor.

Myanmar'da ordu yönetiminin, darbe karşıtı protestoları bastırmak için gözaltına aldığı genç erkeklerinin kaybolduğu ileri sürüldü.

Associated Press ajansının özel haberine göre, ailelerin birçoğu, çocuklarının nerede olduğunu bilmiyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonunun (UNICEF) da keyfi gözaltına alınan, çoğunun ailelerine veya avukatlarına erişimi bulunmayan 1000 çocuk veya gencin bilgisine sahip olduğu ifade edildi.

Siyasi Mahkumlara Yardım Derneğinin (AAPP) analiz ettiği veriler, darbenin yapıldığı şubat ayından bu yana dörtte üçü erkek olmak üzere en az 3 bin 500 kişinin gözaltına alındığını ortaya koyuyor.

Yakınları protestolar sırasında Myanmar ordusu tarafından vurulan siviller.
Yakınları protestolar sırasında Myanmar ordusu tarafından vurulan siviller.

Veri tabanına kaydedilen 419 erkeğin yaklaşık üçte ikisinin 30 yaşın altında, 78'inin de 13-19 yaşlarında olduğu belirtildi.

AAPP sözcüsü, gözaltındaki yaklaşık 2 bin 700 kişinin nerede tutulduğunun bilinmediğini aktardı.

AAPP yetkilisi Ko Bo Kyi de "Ordu sivilleri, işçileri ve çocukları düşmana dönüştürmeye çalışıyor. Eğer çocukları ve gençleri öldürebilirse, devrimi de öldürebileceklerini düşünüyorlar." değerlendirmesini yaptı.