Netanyahu savaş döneminde ülkeyi kötü yönetmekle eleştiriyor

İsrail'de Başbakan Netanyahu'ya güvensizlik gittikçe artıyor.
İsrail'de Başbakan Netanyahu'ya güvensizlik gittikçe artıyor.

İsrail'de son kamuoyu yoklamalarında halk ve Haaretz, Times of Israel ve Yediot Ahronot gibi büyük medya organları, 7 Ekim'de İsrail ordusunu gafil avlayan Hamas saldırılarından bu yana süreci doğru yönetememekte ve saldırılarını bertaraf etmekte başarısız kalmada Başbakan Benyamin Netanyahu'yu suçluyor.

İsrail’in Gazze’ye saldırıları 18. gününe girerken ülke medyası, İsrail ordusunun kara harekatının henüz gerçekleşmemesiyle, savaşın sıcaklığının İsrail tarafında düşmeye başladığı bu günlerde, iç siyasî tartışmalar ve hesaplaşmalara daha fazla ağırlık veriyor.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yaptığı beklenmedik saldırının şokunu atlatmaya başlayan İsrail basını, savaş öncesindeki yayınlarında sürekli hedefe koyduğu isme karşı eski temposuna geri döndü. Basının hedefindeki o isim ise Başbakan Benyamin Netanyahu.

Halk, 7 Ekim başarısızlığından Netanyahu’yu sorumlu tutuyor

Son kamuoyu yoklamalarına yer veren Haaretz, Times of Israel ve Yediot Ahronot gazeteleri, İsrail’de halkın büyük çoğunluğunun, 7 Ekim saldırılarını bertaraf etmekte başarısız olunmasının sorumluluğunu Netanyahu’da gördüğünü yazdı.

  • İsrail menşeli gazeteler, “Kamuoyunun yüzde 75'inin, 7 Ekim başarısızlığından öncelikli olarak Netanyahu'yu sorumlu tuttuğu” aktardı.
Haaretz (22 Ekim 2023): "Netanyahu İsrail'in Bekasına Yönelik Varoluşsal Bir Tehdittir"
Haaretz (22 Ekim 2023): "Netanyahu İsrail'in Bekasına Yönelik Varoluşsal Bir Tehdittir"

Haaretz, “Netanyahu, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısını tahmin edememenin sorumluluğundan kaçmaya ve bu sorumluluğu orduya yüklemeye çalışıyor." eleştirisine yer verdi.

Gazetede yayımlanan "Netanyahu İsrail'in Bekasına Yönelik Varoluşsal Bir Tehdittir" başlıklı makalede, "İsrail'in hem içeride hem uluslararası alandaki kırılganlığı, İran ve uzantıları ile ülkenin başarısız lideri Netanyahu'nun hatasıdır." değerlendirmesine yer verildi.

Başbakan Netanyahu'nun "görevde kalabilmek için tükenmişliğe ve halkın umutsuzluğuna güvendiğine" işaret eden Haaretz gazetesinden şu ifadeler yer aldı:

Ancak savaşı yönetme konusunda ona güvenilemez ve bu onu kalıcı bir başarısızlık mirasından kurtarmayacaktır. Savaş bittiğinde, ister üç hafta ister üç ay olsun, siyasî cehennemin tüm kapıları (Netanyahu için) açılacak.
Haaretz (22 Ekim 2023): “Netanyahu'nun Rehine Koordinatörü Hamas'ın Kaçırdığı Herkesin Hayatını Tehlikeye Atıyor”
Haaretz (22 Ekim 2023): “Netanyahu'nun Rehine Koordinatörü Hamas'ın Kaçırdığı Herkesin Hayatını Tehlikeye Atıyor”

Gazete, Gazze’de Hamas’ın elinde esir tutulan 200’den fazla İsraillinin durumunu yönetme konusunda da Netanyahu’yu eleştirdi.

“Netanyahu'nun Rehine Koordinatörü Hamas'ın Kaçırdığı Herkesin Hayatını Tehlikeye Atıyor” başlıklı haberde, Gazze’deki rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için Netanyahu tarafından "Rehineler ve Kayıp Kişiler Koordinatörü" olarak atanan emekli Tuğgeneral Gal Hirsch hedef alındı.

  • Haberde, "Hirsch, görevlendirildiği hassas işten çok kendi siyasî kariyerine önem veren, megalomanyak bir mesihçi ve yakın çevreden bir Bibi'cidir (Benyamin Netanyahu’nun lakabı). Egosunu masaya getirir, başka bir şey değil." ifadelerine yer verildi.

İsrail hükümeti nerede?

Jerusalem Post gazetesi de yayımladığı başyazısı için "İsrail Hükümeti Nerede?" başlığını seçti.

7 Ekim saldırısını, “Yahudi devletinin (İsrail) tarihindeki en kötü katliam” olarak nitelendiren gazete, İsrailli vatandaşların saldırıya uğrayan İsrail yerleşimlerine yardım etmek için seferber olduğunu ancak hükümetin yaraları sarma konusunda işlevsiz kaldığını belirtti.

Jerusalem Post (23 Ekim 2023): "İsrail Hükümeti Nerede?"
Jerusalem Post (23 Ekim 2023): "İsrail Hükümeti Nerede?"

Gazetenin yazısında, "İsrailli gönüllüler savaş zamanında harikalar yaratıyor. Sıradan insanların bu duruma müdahil olması dikkat çekici ve iç açıcı, ancak bunu yapmak onlara düşmemeliydi." ifadelerine yer verildi.

Hükümete bağlı Ulusal Acil Durum Yönetim Kurumu'na (NEMA) işaret ederek "Hükümetin bunun için bir kurumu var. Nerede o kurum?" sorusunu yönelten gazete, hükümet tarafından NEMA’nın “içinin boşaltıldığı” ve kurumun “otoritesinin ve gücünün azaltıldığına” işaret edildi.

  • Jerusalam Post, ayrıca Netanyahu hükümetindeki bakanlıkların Hamas ile savaş sırasında “işlevsiz” olduğunu bildiren bir demece yer verdi.

Gazetenin sözlerine yer verdiği İsrail Yerel Yönetimler Federasyonu Başkanı Haim Bibas, "Hamas'la savaşın başlamasından bu yana çoğu bakanlığın metruk ve işlevsiz olduğunu" söyledi.

Maliye Bakanlığı'nın en işlevsiz bakanlık olduğunu söyleyen Bibas, Dini Siyonist Partisi lideri Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in, Gazze sınırındaki İsrail yerleşimlerindeki yerel yetkililere sivillerin tahliyesi ve gerekli ekipmanlar için yeterli bütçe vermediğini kaydetti.

Netanyahu İsrail basınına mesafeli

Times of Israel de İsrail Başbakanı'nın, “medyayla bağlarını kopardığını ve savaş zamanında soru almaktan korktuğunu” yazdı.

Başbakan, bu kara günde bile ülkesinin medyasıyla ve dolayısıyla İsrail halkıyla etkileşime girmiyor.
Times of Israel (22 Ekim 2023): "Medyayla bağlarını kopardıktan sonra Netanyahu, artık savaş zamanında soru almaktan korkuyor"
Times of Israel (22 Ekim 2023): "Medyayla bağlarını kopardıktan sonra Netanyahu, artık savaş zamanında soru almaktan korkuyor"
  • Başbakan Netanyahu'nun İsrail televizyonlarına en son röportajını 13 Nisan 2023'te verdiğine dikkati çeken gazete, Netanyahu'nun "İsrail'in devlet televizyonu KAN'a röportaj vermeyi kabul ettiği en son tarihin ise 14 Eylül 2019, yani dört yıldan fazla bir süre önce" olduğuna vurgu yaptı.

Netanyahu’nun “yolsuzluktan yargılanan bir başbakan” olduğuna işaret eden gazete, “Halkın büyük bir kısmı ona olan inancını kaybetmiş durumda ama o, halkıyla onların dilinde konuşmuyor. değerlendirmesinde bulundu.

Gazete, “Şimdi, bu savaş zamanında, basına konuşma fikri onu (Netanyahu) tir tir titretiyor. İsrail medyasındaki gazetecilerle ilişkisini mahveden adam, yönettiği ülke savaş halindeyken basın toplantısı yapmaktan aciz durumda ve bir röportaj bile veremiyor." ifadeleriyle duruma tepki gösterdi.

İsrail'de yapılan ankete katılanların yüzde 66'sı Netanyahu'nun istifasını istiyor

İsrail'in Yedioth Ahronoth gazetesi, ülkede 18 yaş üstü 1442 kişinin katıldığı bir kamuoyu yoklamasının sonuçlarını paylaştı.

Söz konusu araştırmaya göre, ankete katılanların yüzde 75'i, 7 Ekim'de Hamas'ın askerî kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının başlattığı Aksa Tufanı saldırılarında yaşanan İsrail'deki güvenlik açığından Başbakan Netanyahu'nun sorumlu olduğuna inanıyor.

İsraillilerin büyük çoğunluğu, Hamas'ın 7 Ekim'deki yıkıcı saldırısına yol açan şaşırtıcı başarısızlıkların sorumluluğunu Başbakan Benyamin Netanyahu'nun açıkça kabul etmesi gerektiğine inanıyor.
İsraillilerin büyük çoğunluğu, Hamas'ın 7 Ekim'deki yıkıcı saldırısına yol açan şaşırtıcı başarısızlıkların sorumluluğunu Başbakan Benyamin Netanyahu'nun açıkça kabul etmesi gerektiğine inanıyor.
  • Ankete katılanların yüzde 66'sı savaşın ardından Netanyahu'nun istifasını isterken, yüzde 64'ü savaştan sonra İsrail Meclisinin feshedilmesini ve genel seçimlerin yapılmasını talep ediyor.

Önceki seçimde Netanyahu'nun partisi Likud'a oy verdiğini belirtenlerin yüzde 45'i de savaşın hemen ardından seçimlerin yapılmasını istiyor.

Netanyahu ile İsrail ordusu arasında güven krizi var

Yediot Ahronot gazetesi, İsrailli siyasî ve askerî yetkililere dayandırdığı başka bir haberinde, Gazze'ye kara harekatı yaklaşırken Hamas’ın elindeki İsrailli esirlere ilişkin bir çıkmazla karşı karşıya kalındığını ve "hükümetin temel konularda mutabakata varmakta zorluk yaşadığını" yazdı.

Haberde, "Netanyahu'nun, olup biten her şeyin sorumluluğunun üst düzey İsrail ordusu yetkililerinde olduğuna inandığı ve onlara kızgın olduğu söyleniyor." ifadelerine yer verildi.

  • Hamas'ın 20 Ekim'de 2 ABD'li esiri serbest bırakmasının ardından, ABD'nin, diğer esirler konusunda da ilerleme kaydedilebilmesini istediği belirtilen haberde, bu nedenle Gazze'ye yönelik kara harekatının ertelenmesi için ABD yönetiminin İsrail'e baskı yaptığı ifade edildi.

Gazetenin haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden, "rehine meselesiyle ilgilenmenin, kara harekatı dahil olmak üzere diğer tüm eylemlerden öncelikli olduğuna" inanıyor.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari'nin önceki gün yaptığı açıklamasındaki, "Siyasî iradenin kararı doğrultusunda bir sonraki aşamaya (kara harekatı) geçeceğiz." ifadelerine işaret edilen haberde, "Bu, İsrail ordusundaki üst düzey yetkililerin, karar verme sorumluluğunu hükümete, özellikle de Başbakan'a devretme yoludur." değerlendirmesinde bulunuldu.

Haberde ayrıca, "kara harekatının zamanlaması konusundaki tartışma bir yana, Netanyahu ile İsrail ordusu arasında güven krizinin ortaya çıktığına" dikkat çekilerek, bu krizin, "7 Ekim'de İsrail'e verilen büyük zarara ek başka bir zarar oluşturduğu" ifade edildi.

Bu (kriz), savaşa odaklanmayı ve karar almayı zorlaştırıyor. İsrail'in artık, misyonuna odaklanmış etkili bir liderliğe ihtiyacı var. Siyasî ve askerî yetkililerin ifadelerine göre, hükümet, gündemdeki temel konulara ilişkin mutabakata varılacak kararlar almakta zorluk yaşıyor.

Haberde ayrıca, "Gazze'deki savaş İsrail toplumunda geniş bir fikir birliği oluşturdu ancak hükümet ve ordunun tepesinde durum farklı." yorumu yer aldı.