Netanyahu'dan tepki çeken Batı Şeria vaadi

İsrail'in hukuksuz bir şekilde inşa ettiği Batı Şeria'daki yerleşim yerleri
İsrail'in hukuksuz bir şekilde inşa ettiği Batı Şeria'daki yerleşim yerleri

İsrail Başbakanı Netanyahu seçimleri kazanırsa Batı Şeria'daki yerleşimleri ilhak edeceğini söyledi

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu yarın yapılacak seçimlerde yeniden seçilmesi durumunda, işgal altındaki Batı Şeria'daki yerleşimleri ilhak edeceğini açıkladı.

Netanyahu'ya Cumartesi günü İsrail'in Channel 12 News televizyonu ile yaptığı söyleşide, İsrail'in Doğu Kudüs'te ve Golan Tepeleri'nde yaptığı gibi, egemenliğini neden Batı Şeria'da genişletmediği soruldu.

Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşim birimleri.
Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşim birimleri.

Netanyahu, "Bunu yapmayacağımızı kim söylüyor? Bu konuda ilerliyoruz ve ele alıyoruz" yanıtını verdi.

Netanyahu, "Bir sonraki aşamaya geçip geçmeyeceğimizi soruyorsunuz - cevabım evet, bir sonraki aşamaya geçeceğiz. (İsrail) egemenliğini genişleteceğim ve yerleşim blokları ile kopuk yerleşimler arasında ayrım yapmıyorum" dedi.

Netanyahu eski general Benny Gantz'e karşı yarışacak

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun rakibi Benny Gantz
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun rakibi Benny Gantz

Bir nesil boyunca İsrail siyasetine hâkim olan sağcı Netanyahu yarın yapılacak seçimlerde merkeziyetçi bir platformda kampanya yürüten ve siyasi tecrübesi bulunmayan eski general Benny Gantz'a karşı yarışacak.

Filistinli yetkili, uluslarası topluma seslendi

Mahmud Abbas'ın yakın danışmanı Saeb Erekat.
Mahmud Abbas'ın yakın danışmanı Saeb Erekat.

Filistinli liderler Netanyahu'nun açıklamasına hemen öfkeyle tepki gösterdi.

Filistinli başmüzakereci ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın yakın danışmanı Saeb Erekat, "Trump yönetimi İsrail'in Filistin halkının ulusal ve insan haklarını ihlal etmesini onayladığı ve desteklediği, uluslararası toplum İsrail'i cezasız bıraktığı sürece, İsrail uluslararası hukuku ihlal etmeye devam edecek" dedi.

Türkiye'den gelen tepkiler

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Twitter'da yaptığı açıklamada Netanyahu'nun açıklamalarının arkasında oy kaygısı yattığını savunarak, "Batı Şeria uluslararası hukukun hilafına İsrail işgali altında bulunan Filistin toprağıdır... Açıklamalar bu gerçeği hiçbir şekilde değiştiremeyecektir" dedi.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın ise Twitter hesabında İngilizce yaptığı paylaşımda, "Netanyahu'nun işgali meşrulaştırmak ve iki devletli çözümü baltalamak için seçim politikasını nasıl kullandığının bir diğer örneği... Batılı demokrasiler tepki gösterecek mi, yoksa sessiz kalmayı sürdürecek mi? Hepsine yazıklar olsun" dedi.