Ölü sayısı 430'a yükseldi

23 Aralık günü Endonezya'da gerçekleşen tsunami sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 430'a yükseldi.

Endenozya'da Anak Krakatau Yanardağındaki hareketlilik sebebiyle gerçekleşen tsunamiden, Bangladeş'te seçim öncesinde artan şiddet olaylarına, İslam dünyasında geride bıraktığımız haftanın öne çıkan gelişmeleri.

Ölü sayısı 430'a yükseldi
Endonezya’daki Sumatra ve Cava Adası arasında yer alan Sunda Boğazı’nda meydana gelen tsunami sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının 430'a yükseldiği, rakamın daha da artabileceği kaydedildi. Ulusal Afet Yönetim Ajansı (BNPB) Sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho, ölü sayısındaki artışı doğrularken, yaralı sayısının bini aştığını ve birçok insanın hala kayıp olduğunu ifade etti.
Ölü sayısı 430'a yükseldi Endonezya’daki Sumatra ve Cava Adası arasında yer alan Sunda Boğazı’nda meydana gelen tsunami sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının 430'a yükseldiği, rakamın daha da artabileceği kaydedildi. Ulusal Afet Yönetim Ajansı (BNPB) Sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho, ölü sayısındaki artışı doğrularken, yaralı sayısının bini aştığını ve birçok insanın hala kayıp olduğunu ifade etti.
Âdil el Cubeyr, görevden alındı
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in emriyle yayımlanan yeni atama kararnamelerinde, dikkat çekici değişiklikler yer aldı. Bu çerçevede, 2015 yılından bu yana dışişleri bakanlığı görevini yürütmekte olan Âdil el Cubeyr görevden alınarak, kabinede "dışişlerinden sorumlu bakan" koltuğuna getirildi. Cubeyr'in yeni görevi, tenzil-i rütbe olarak yorumlandı. Âdil el Cubeyr'den boşalan dışişleri bakanlığı makamına ise, Maliye Bakanı İbrahim el Assaf atandı. Kral Selman ayrıca, enformasyon bakanlığı, ulusal muhafızlardan sorumlu bakanlık ve eğitim bakanlığı yapan isimleri de değiştirdi.
Âdil el Cubeyr, görevden alındı Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in emriyle yayımlanan yeni atama kararnamelerinde, dikkat çekici değişiklikler yer aldı. Bu çerçevede, 2015 yılından bu yana dışişleri bakanlığı görevini yürütmekte olan Âdil el Cubeyr görevden alınarak, kabinede "dışişlerinden sorumlu bakan" koltuğuna getirildi. Cubeyr'in yeni görevi, tenzil-i rütbe olarak yorumlandı. Âdil el Cubeyr'den boşalan dışişleri bakanlığı makamına ise, Maliye Bakanı İbrahim el Assaf atandı. Kral Selman ayrıca, enformasyon bakanlığı, ulusal muhafızlardan sorumlu bakanlık ve eğitim bakanlığı yapan isimleri de değiştirdi.
Sudan'da gösteriler alevleniyor
Atbara ve Port Sudan gibi kentlerde 19 Aralık Çarşamba günü başlayan ve perşembe günü başkent Hartum'a sıçrayan gösterilerde eylemciler, doların aşırı yükselmesi nedeniyle ekmek, yakıt, tüp gibi ürünlerde görülen aşırı fiyat artışı ve ekonomik krizi protesto ediyor.
Sudan'da gösteriler alevleniyor Atbara ve Port Sudan gibi kentlerde 19 Aralık Çarşamba günü başlayan ve perşembe günü başkent Hartum'a sıçrayan gösterilerde eylemciler, doların aşırı yükselmesi nedeniyle ekmek, yakıt, tüp gibi ürünlerde görülen aşırı fiyat artışı ve ekonomik krizi protesto ediyor.
"Ekonomi ambargo sebebiyle kötü"
Sudan devlet televizyonunun haberine göre, El-Cezire eyaletinin Şeyh Mekki köyünde halka hitap eden Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, ülkede kalkınmayı ve gelişmeyi baltalamayı amaçlayan sabotajcılar ve ajanlar bulunduğunu ifade etti. Beşir, "Ülkenin kurumlarını yakıp yıkanlar hain, ajan ve paralı askerlerdir." ifadesini kullandı. "Sudan Batı ambargosu nedeniyle ekonomik sıkıntı yaşıyor." diyen Beşir, şöyle devam etti: "Bütün bunlar bize diz çöktürmek için yapılıyor ancak Allah'tan başkasının önünde diz çökmeyiz. Kimseye boyun eğmeyeceğiz ve ülkemize karşı uzanan ellere fırsat vermeyeceğiz."
"Ekonomi ambargo sebebiyle kötü" Sudan devlet televizyonunun haberine göre, El-Cezire eyaletinin Şeyh Mekki köyünde halka hitap eden Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, ülkede kalkınmayı ve gelişmeyi baltalamayı amaçlayan sabotajcılar ve ajanlar bulunduğunu ifade etti. Beşir, "Ülkenin kurumlarını yakıp yıkanlar hain, ajan ve paralı askerlerdir." ifadesini kullandı. "Sudan Batı ambargosu nedeniyle ekonomik sıkıntı yaşıyor." diyen Beşir, şöyle devam etti: "Bütün bunlar bize diz çöktürmek için yapılıyor ancak Allah'tan başkasının önünde diz çökmeyiz. Kimseye boyun eğmeyeceğiz ve ülkemize karşı uzanan ellere fırsat vermeyeceğiz."
Afganistan'da seçim ertelendi
Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu Sözcü Yardımcısı Abdülaziz İbrahimi, ekimde yapılan genel seçimlerde ortaya çıkan teknik sorunların giderilmesi için Nisan 2019'da planlanan cumhurbaşkanı seçiminin birkaç ay erteleneceğini duyurdu. İbrahimi, seçimde hilenin önüne geçilmesi amacıyla biyometrik kimlik saptama sistemi konusunda personelin eğitilmesi ve seçmen listelerinin doğrulanması için öngörülenden daha fazla zaman gerektiğini söyledi.
Afganistan'da seçim ertelendi Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu Sözcü Yardımcısı Abdülaziz İbrahimi, ekimde yapılan genel seçimlerde ortaya çıkan teknik sorunların giderilmesi için Nisan 2019'da planlanan cumhurbaşkanı seçiminin birkaç ay erteleneceğini duyurdu. İbrahimi, seçimde hilenin önüne geçilmesi amacıyla biyometrik kimlik saptama sistemi konusunda personelin eğitilmesi ve seçmen listelerinin doğrulanması için öngörülenden daha fazla zaman gerektiğini söyledi.
İsrail, erken seçime gidiyor	
İsrail'de, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun liderliğini yaptığı koalisyonu oluşturan partiler, ülkenin 9 Nisan 2019'da erken genel seçime gitmesi konusunda anlaştı. Alınan karara göre İsrail Parlamentosu (Knesset) feshedilecek ve seçim kampanyaları hızlı bir şekilde başlatılacak.
İsrail, erken seçime gidiyor İsrail'de, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun liderliğini yaptığı koalisyonu oluşturan partiler, ülkenin 9 Nisan 2019'da erken genel seçime gitmesi konusunda anlaştı. Alınan karara göre İsrail Parlamentosu (Knesset) feshedilecek ve seçim kampanyaları hızlı bir şekilde başlatılacak.
İsrail güçleri 2018'de 295 Filistinliyi katletti
BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) verilerine göre, İsrail güçleri 2018'in başından bu yana 295 Filistinliyi öldürdü, 29 bin Filistinliyi yaraladı. Böylece, İsrail'in Gazze'ye 2014'te düzenlediği saldırılardan bu yana İsrail güçlerinin saldırıları nedeniyle bir yıl içinde en fazla Filistinli 2018'de hayatını kaybetmiş oldu. Ayrıca, OCHA'nın Filistin'de ölüm ve yaralanmaların kaydını tutmaya başladığı 2005'ten beri en fazla sayıda Filistinli 2018'de yaralandı.
İsrail güçleri 2018'de 295 Filistinliyi katletti BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) verilerine göre, İsrail güçleri 2018'in başından bu yana 295 Filistinliyi öldürdü, 29 bin Filistinliyi yaraladı. Böylece, İsrail'in Gazze'ye 2014'te düzenlediği saldırılardan bu yana İsrail güçlerinin saldırıları nedeniyle bir yıl içinde en fazla Filistinli 2018'de hayatını kaybetmiş oldu. Ayrıca, OCHA'nın Filistin'de ölüm ve yaralanmaların kaydını tutmaya başladığı 2005'ten beri en fazla sayıda Filistinli 2018'de yaralandı.
Bangladeş seçim öncesi diken üstünde
Güney Asya ülkesi Bangladeş'te, 30 Aralık'ta yapılacak parlamento seçimleri öncesinde yaşanan şiddet olayları kaygıya yol açıyor. Seçim kampanyalarının başladığı 10 Aralık'tan bu yana ülkenin farklı bölgelerinde çok sayıda şiddet olayı yaşandı. Saldırılarda onlarca muhalefet destekçisi ve kampanya görevlisi yaralandı. 26 Aralık günü, bağımsız milletvekili adayı Selma İslam'ın kampanya faaliyetlerini izlemek üzere Dakka'da bulunan bir grup gazeteci, kaldıkları otelde, ellerinde hokey sopaları ve demir çubuklar taşıyan maskeli kişilerin saldırısına uğramıştı.
Bangladeş seçim öncesi diken üstünde Güney Asya ülkesi Bangladeş'te, 30 Aralık'ta yapılacak parlamento seçimleri öncesinde yaşanan şiddet olayları kaygıya yol açıyor. Seçim kampanyalarının başladığı 10 Aralık'tan bu yana ülkenin farklı bölgelerinde çok sayıda şiddet olayı yaşandı. Saldırılarda onlarca muhalefet destekçisi ve kampanya görevlisi yaralandı. 26 Aralık günü, bağımsız milletvekili adayı Selma İslam'ın kampanya faaliyetlerini izlemek üzere Dakka'da bulunan bir grup gazeteci, kaldıkları otelde, ellerinde hokey sopaları ve demir çubuklar taşıyan maskeli kişilerin saldırısına uğramıştı.