“Ölümü doğal yoldan olmadı”

Haşimi Rafsanjani, 1989-1997 yılları arasında cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturmuştu.
Haşimi Rafsanjani, 1989-1997 yılları arasında cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturmuştu.

İran eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsanjani’nin ölümüyle ilgili tartışmalar devam ediyor. Rafsanjani’nin danışmanlarından Gulam Ali Recai, “Ölümü doğal şekilde olmadı. Bu konuda ciddi şüphelerim var” açıklamasında bulundu. Recai, “Elimde sunabileceğim bir kanıt yok, ama neredeyse kesinlikle eminim” dedi. Eski liderin ölümünden bir ay önce kendisine “Beni öldürebilirler” dediğini aktaran Recai, “Çok şey biliyordu. Bildiklerini bir gün anlatacağından korkanlar vardı” şeklinde konuştu.

8 Ocak 2017’de Tahran’da hayatını kaybeden Rafsanjani’nin ailesi de geçtiğimiz aylarda bazı soru işaretlerini gündem taşımıştı. Rafsanjani’nin kızı Faize Haşimi, babasının ölüm sebebiyle ilgili belirsizliklerin giderilmesini talep etmişti.

Faize Haşimi (Ortada)
Faize Haşimi (Ortada)

Haşimi, “Babamın vasiyeti de ortadan kayboldu. Eğer ölüm sebebi belirlenebilirse, vasiyetinin akıbeti de bilinir. Vasiyeti alanlar, içinde müphem bir şeyin bulunduğunu zannetmiş olabilir” demişti. Rafsanjani’nin kız kardeşi Fatıma Haşimi de, ağabeyinin ölümünden sonra hazırlanan resmi raporu kabul etmediklerini açıklayarak, muhafazakâr medyanın kendilerine ve aileye yönelik tavrını eleştirmişti.

1979’dan itibaren Ayetullah Humeyni’ye hep yakın duran Ali Ekber Haşimi Rafsanjani, cumhurbaşkanlığı ve düzenin maslahatını koruma konseyi başkanlığı da dâhil olmak üzere, birçok kritik görevde bulundu.

İran Dini Lideri Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Rafsanjani'nin cenazesinde.
İran Dini Lideri Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Rafsanjani'nin cenazesinde.

Sıklıkla “İran devlet sisteminin ikinci” adamı olarak anılsa da, Mahmud Ahmedinejad’ın cumhurbaşkanlığı döneminde Rafsanjani’ye resmi tecrit uygulandı.

Rafsanjani, ardında bıraktığı milyar dolarlık servetle de adından söz ettirmişti. Özellikle çocuklarının ele aldığı ticari girişimler sayesinde hatırı sayılır bir zenginliğe ulaşan Rafsanjani ailesi taşımacılıktan petrol sanayisine İran’ın önemli noktalarında etkinliğini sürdürüyor.