Ömer Beşir, Hartum'daki hapishaneye gönderildi

Ömer el-Beşir ev hapsinde tutulduğu konuk evinden başkent Hartum'daki Kuber Merkezi Hapishanesine nakledildi.
Ömer el-Beşir ev hapsinde tutulduğu konuk evinden başkent Hartum'daki Kuber Merkezi Hapishanesine nakledildi.

Sudan'da devrik lider Ömer el-Beşir'in başkent Hartum'daki Kuber Merkezi Hapishanesine nakledildiği bildirildi.

Sudan'daki "Ahir Lahza" gazetesinin askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde, Beşir'in dün akşam ev hapsinde tutulduğu konuk evinden başkent Hartum'daki Kuber Merkezi Hapishanesine nakledildiği belirtildi.

Haberde, Sudan Askeri Geçiş Konseyi'nin eski Cumhurbaşkanı Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne teslim etmeyerek, ülkesinde asil bir şekilde yargılanacağı sözünü yerine getirdiği ifade edildi.

Askeri kaynaklar, nakil işleminin Askeri Geçiş Konseyi denetiminde ve sıkı önlemler altında gerçekleştirildiğini aktarırken, Konsey, henüz bu konuda açıklama yapmadı.

Sudan'da bazı üst düzey yöneticiler ve iş adamları cezaevinde

Sudan'da devrik Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir liderliğindeki Ulusal Kongre Partisi (UKP) üyeleri ile bazı iş adamları yakalanarak cezaevine gönderildi.

Yerel basında yer alan haberlerde, Meclis Başkanı İbrahim Ahmed Ömer'in Katar dönüşü Hartum Uluslararası Havaalanında gözaltına alınarak başkentin merkezindeki Kuber Merkezi Hapishanesine gönderildiği belirtildi.

 Sudan Meclis Başkanı İbrahim Ahmed Ömer.
Sudan Meclis Başkanı İbrahim Ahmed Ömer.

Söz konusu haberlerde ayrıca cezaevine gönderilen kişiler arasında eski Hartum Valisi Abdulrahman Hazır, Sudanlı iş adamları Cemal el-Vali, Abdulbasit Hamza ve Cemal Zamkan ile eski Savunma Bakanı Abdurrahim Muhammed Hüseyin'in de bulunduğu kaydedildi.

Beşir'in de bugün başkentteki Kuber Merkezi Hapishanesine nakledildiği bildirilmişti.

Uganda, Beşir’e sığınma hakkı verebilir

Uganda’nın Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Okello Oryem, Uluslararası Ceza Mahkemesinin suçlamalarına rağmen darbe ile düşürülen Sudan’ın Devlet Başkanı Ömer El Beşir’e sığınma hakkı vermeyi düşüneceklerini söyledi.

Uganda’nın Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Okello Oryem.
Uganda’nın Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Okello Oryem.

Okella Oryem, Beşir’in müracaat etmesi durumunda özür dileyecek durumda olmayacaklarını ve sığınma hakkı verme konusunu düşüneceklerini belirtti.

Oryem, Ömer Beşir’in iltica konusunda henüz Kampala ile muhtemel bir iltica konusunda başvuruda bulunmadığını, ancak kendisine siyasi sığınma hakkı vermeyi düşünmekte bir mahzur görmediklerini söyledi.

Yıılarca süren çatışmalara sahne olan Darfur, dünyanın en fakir bölgelerinden biri olarak biliniyor.
Yıılarca süren çatışmalara sahne olan Darfur, dünyanın en fakir bölgelerinden biri olarak biliniyor.

Sudan’ı 30 yıldır yöneten Ömer El Beşir (75), aylarca süren sokak protesto hareketlerinden sonra geçtiğimiz hafta bir askeri darbe ile devrilmiş önce ev hapsinde tutulduktan sonra daha sonra hapse atılmıştı.Beşir hakkında, 10 yıl önce Sudan’ın Darfur bölgesinde çıkan bir ayaklanmayı bastırmak için 300 bin insanın öldürülmesinden dolayı Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından tutuklama kararı verilmişti.

Sudan'daki protesto gösterileri.
Sudan'daki protesto gösterileri.

Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesinden Beşir’in teslim edilmesi konusunda bir açıklama yapılmadı. Ancak Sudan askeri yönetimi daha önce yaptığı açıklamada Beşir’i yurt içinde yargılayacaklarını belirtmişti.

Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, Batı’nın, Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesini Afrika’ya alet olarak kullanmakla suçlamıştı.