On binlerce İsrailli, Netanyahu'nun yargı düzenlemesini protesto etti

İsrail’in başkenti Tel Aviv’de ve Kudüs'te binlerce kişi, Başbakan Benyamin Netanyahu hükümetinin "yargıyı zayıflatma" girişimlerini ve aşırı sağcı politikalarını protesto etti. Protestocular, hükümetin adli atamalar üzerindeki kontrolünü sıkılaştıracak ve Yüksek Mahkeme'nin hükümet kararlarını gözden geçirme yetkilerini sınırlayacak planların geçmesi halinde İsrail demokrasisinin geleceğinin tehlikede olduğunu söylüyor.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun yargının yetkilerinin kısıtlandığı yasa teklifi ve politikalarına tepki gösteren on binlerce kişi, başkent Tel Aviv'de toplandı.
İsrail'de sivil toplum kuruluşları, hukukçular ve yüksek teknoloji sektöründen bazı grupların çağrısıyla on binlerce kişi meydanlara indi.

İsrail basınındaki haberlere göre, Tel Aviv'de yaklaşık 130 bin kişi, Batı Kudüs'te yaklaşık 4 bin, kuzeydeki Hayfa kentinde de 6 bin kişi Netanyahu hükûmetinin politikalarına karşı sokağa çıktı.
Bu hafta gösterilere katılacağını açıklayan ana muhalefet partisi (Gelecek Var Partisi) lideri Yair Lapid, burada yaptığı konuşmada, "Ülkemizi ve demokrasiyi koruyacağız. Kazanana kadar vazgeçmeyeceğiz." dedi.

Tel Aviv kent merkezindeki Azrieli Meydanı'nda toplanan her yaştan binlerce gösterici, İsrail bayrakları taşıdı. Göstericiler, meydana kurulan sahnelerde atılan "Diktatörlüğe hayır" ve "Demokrasi" sloganlarına eşlik etti.
Eski yargı mensupları, edebiyatçılar ve sanatçılar sahneye çıkarak Netanyahu hükûmetinin politikalarını eleştirdi. Bazı göstericiler hükûmeti eleştiren pankartlar ve İsrail bayrakları taşırken bazıları da meşalelerle yürüyüş yaptı.

Gösteriler Kudüs'e de sıçradı
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yargının yetkilerinin kısıtlandığı yasa teklifi ve politikalarına tepki gösteren binlerce kişi, Kudüs'te gösteri düzenledi.
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un evi önünde toplanan ve ellerinde İsrail bayrakları taşıyan göstericiler, Netanyahu'nun evine doğru yürüyüşe geçti.

Koalisyon hükûmetinin sözde yargı reformu
Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran, yargının, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir yasa planladıklarını açıklamıştı.
Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükûmetinin, yargının bazı yetkilerini Meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükûmet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açmıştı.
Ülkedeki en yüksek yargı merci olarak görev yapan İsrail Yüksek Mahkemesi, Anayasa taslağı olarak kabul edilen "temel yasalara" aykırı olması halinde Meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisine sahip. Netanyahu hükûmeti, açıkladığı yargı düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisinin elinden alınacağını belirtmişti.
İsrail Yüksek Mahkemesinin 18 Ocak'ta Netanyahu hükûmetinde birden fazla bakanlık görevi üstlenen Şas lideri Arya Deri'nin "vergi suçlarından hüküm giydiği için" kabinede yer alamayacağına hükmetmesiyle iktidar-yargı krizi derinleşmişti.