Osmanlı mimarisinden esintiler taşıyan Altın Camii

Altın Camii
Altın Camii

Mimar Sinan tarafından inşa edilen Süleymaniye Camisi'nden esinlenilerek yapılan Altın Camii, 3 bin 600 metrekare alan üzerine inşa edildi. Osmanlı camilerinden esinlenerek tasarlanan büyük levhalar ve avizeler dışında camide kullanılan 3 bin 600 metrekare büyüklüğündeki halı da Türkiye'den getirtildi.

Kuveyt'in güneyindeki Havalli ilinin Salmiye bölgesine inşa edilen ve "Altın Camii" olarak dikkatleri üstüne çeken Bedriye Nasır el-Ciyan Camii, Osmanlı mimarisi ile yerel üslubu birleştiriyor.

  • Şubat 2021'de hizmete açılan cami, ana kubbesi devasa sütunlarla değil, tavana kaynaştırılmış küçük payandalara dayanan dört yarım kubbe ile ayakta duruyor. Böylece kubbeler, görenlere desteksiz gökyüzünü tahayyül ettiriyor. Zeminden tavana doğru uzanan dev pencereyle ışığın mekanın merkezinde toplandığı caminin üç şerefeli dört minaresi de ihtişamını artırıyor.

Caminin yapımından sorumlu Muhammed İbrahim Amr, yaptığı açıklamada kendilerinden caminin aynı zamanda turistlerin de ziyaret edebileceği bir mekan olmasının talep edildiğini belirtti.

Osmanlı İmparatorluğunun en meşhur mimarlarından Mimar Sinan'a (1588) büyük hayranlığını dile getiren Amr, "Bağışçıyı Osmanlı üslubunda bir cami yapmaya ikna ettim ve onu tasarlamaya başladım." diye konuştu.

Caminin halısı Türkiye'den getirildi

Tasarımını sunduğunda bağışçının çok memnun kaldığına dikkat çeken Amr, fikrini nasıl gerçekleştirdiğini şöyle ifade etti:

3 bin 600 metrekarelik alana sahip cami, Osmanlı üslubu ile yerel üslubu birleştiriyor. Türkiye'deki camiye benzemesi için içerisini nasıl yapmamız gerektiğini düşündüm ve Ömer Faruk Çalışkan adında bir Türk mühendis ile tanıştım. Kendisini camiyi ziyaret etmesi için davet ettim. Taş, oyma, cam gibi detaylar üzerinde anlaştık. Türk ve Kuveyt ekipleri de uygulamada başarı sağladı.

Camideki pencereler Osmanlı camilerindeki pencerelerden daha büyük olduğundan rengarenk camla kaplanmış ve içine Süleymaniye Camisi'nden esinlenerek 2×4 boyutlarında 6 büyük levha yerleştirilmiş. Ayrıca mihrabın sağına ve soluna levha konulmuştur.

Mihrabın çevresindeki mermerin bir çiçek bahçesini andırdığını ve mihrabın çevresine Allah'ın isimlerinin nakşedildiğini kaydeden Amr, camide kullanılan 3 bin 600 metrekare büyüklüğünde halının Türkiye'den getirildiğini ifade etti.

Caminin kapısı ise tik ağacından yapılmış olup, yüzeyinde 96 sedef ile süslenmiş. Kapıda kullanılan 400 parça birbirine çivisiz veya yapıştırıcısız bir şekilde monte edilmiş.

Caminin aydınlatılması ise ana kubbeye bağlı ve üzerinde 116 kandili bulunan 4 daireden oluşan avizeyle sağlanmış. Ayrıca Osmanlı camilerindeki avizelere benzer başka avizelerin de aydınlatmada kullanılmış.

Altın Cami'nin avizesi
Altın Cami'nin avizesi