Pakistan'a geçmek isteyen Afganlar günlerdir sınırda bekliyor

Pakistan'a girmek isteyen ailelerin de aralarında bulunduğu binlerce kişi, son iki haftadır Kandahar vilayetinin Spin Boldak ilçesinde mahsur kaldı.​
Pakistan'a girmek isteyen ailelerin de aralarında bulunduğu binlerce kişi, son iki haftadır Kandahar vilayetinin Spin Boldak ilçesinde mahsur kaldı.​


Rejim değişikliği sonrası Pakistan'a geçmek isteyen, içinde ailelerin de yar aldığı Afganların bekleyişi günlerdir devam ediyor. Afganistan'ın Kandahar ili Spin Boldak Sınır Kapısı'nda oluşan kuyruk uzarken Pakistan yetkililerinin geçişleri durdurması üzerine ticaret de sekteye uğradı.

Çoğunluğu ülkenin kuzey ve doğu illerinden gelen aileler rejim değişikliği sonrası Afganistan'ı terk etmek istiyor ancak Pakistan ülkeye girişlerine izin vermiyor.

  • Bölgede, yalnızca Pakistan kimlik kartı veya Kandahar kimlik kartı olanların Pakistan'a girmesine izin veriliyor.

Nangarhar ilinden gelen Serdar Vali, iki haftadır Spin Boldak ilçesinde bulunduğunu ve burada mahsur kaldığını söyledi.

Torkham geçişinin kapatılmasından sonra Spin Boldak'a geldiğini belirten Vali, ailesiyle birlikte Pakistan'a girmek istediğini söyledi.

"Benim de vizem vardı, sekiz gece Torkham sınırında kaldım ve Pakistan'a gitmeme izin verilmedi. Oğlum kritik durumdaydı ve biz de bu yoldan geçmeye çalışıyoruz ama bu sınır da çok zor." dedi.

Vali, yetkilileri acı çeken Afganlara acımaya ve bu zor zamanlardan geçmelerini kolaylaştırmaya çağırdı.

Kısıtlama sadece insanlara sıkıntı yaşatmakla kalmadı, aynı zamanda alım satım ve ticareti de ciddi şekilde etkiledi. Alınan bilgilere göre gün içinde çok az sayıda kamyonun Afganistan'a girmesine izin veriliyor.