Pakistan'da hükümet karşıtı gösteriler devam ediyor

Pakistan'da muhalefet, güven oylaması öncesinde miting düzenledi.
Pakistan'da muhalefet, güven oylaması öncesinde miting düzenledi.

Muhalefet partilerinden oluşan Pakistan Demokratik Hareketi (PDM) destekçileri, 28 Mart 2022'de Pakistan'ın İslamabad kentinde Başbakan İmran Han'a karşı güvensizlik oylaması öncesinde düzenlenen mitingde bir araya geldi.

Pakistan’da Başbakan İmran Han'a karşı güvensizlik oylaması süreci devam ederken, muhalefet partilerinin hükümet karşıtı gösterileri de sürüyor.

Muhalefet partilerinden oluşan Pakistan Demokratik Hareketi (PDM), pazartesi günü başkent İslamabad'da bir araya geldi.

Dün akşam şehre giriş yapan PDM destekçilerinin güvensizlik oylaması oturumu sonlanana kadar şehirde kalacağı belirtiliyor.

Gösteride, PDM ve destekçileri, hükümet karşıtı pankartlar taşıdı ve sloganlar attı.

Öte yandan, çok sayıda göstericinin protesto alanı çevresine kurduğu çadırlarda dinlendiği görüldü.

Başbakan Han'a karşı güvensizlik oylaması önergesi, parlamentoda 161 evet oyuyla kabul edilmişti. Oturuma ilişkin tartışmanın 31 Mart'ta başlaması bekleniyor. Oylamanın ise bir hafta içerisinde yapılması öngörülüyor.

Pencap Başbakanı Buzdar istifa etti

İktidardaki Pakistan Adalet Hareketi Partisi'nden (PTI) Pencap eyaleti Başbakanı Osman Buzdariçin de eyalet meclisinde güvensizlik oylaması önergesi verildi.

Önergenin verilmesinin ardından Pencap Başbakanı Buzdar, istifasını Başbakan Han'a sundu. Han, Buzdar'ın istifasını kabul etti.

Pakistan Bilgi ve Yayıncılık Bakan Yardımcısı Faruk Habib, Başbakan Han'ın PTI'nın ittifak kurduğu partilerden Pakistan Müslüman Ligi-Kaidi Azam Grubundan (PML-Q) Çaudri Pervez Elahi'yi Pencap Başbakanlığı için aday gösterdiğini açıkladı.

Habib, PML-Q ile PTI arasındaki meselelerin halledildiğini ve PML-Q'nun Ulusal Meclis'teki güvensizlik oylamasında Han'ı destekleyeceğini belirtti.

Taraf değiştiren milletvekilleri soru işareti oluşturuyor

Başbakan Han'ın görevden alınması için muhalefetin 172 oya ihtiyacı bulunuyor. Mevcut durumda iktidardaki Pakistan Adalet Hareketi Partisinin (PTI) ittifak kurduğu partilerle oy sayısı 178, muhalefetin ise 162 olarak görünüyor. Ancak PTI'nın ittifak kurduğu partilerin hükümete destekleri kuşkulu görünüyor. Ayrıca muhalefetin yanında oy kullanacaklarını açıklayan en az 13 PTI milletvekili de bir başka soru işareti olarak hükümetin karşısına çıkıyor.

Muhalefet partileri, PTI'dan gelen milletvekilleriyle hükümeti düşüreceğine inanıyor.

Hükümet ise muhalefetin büyük bir yenilgiyle karşılaşacağını belirtiyor.