Prens Selman G20 öncesi taht yolunu temizliyor

Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman.
Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman.

Bu hafta İslam coğrafyasında; Suudi Veliaht Prens Selman'ın G20 Zirvesi'nden önce tahta çıkmasında engel olarak gördüğü isimleri tutuklatması, Afganistan’da aynı anda gerçekleştirilen iki farklı Cumhurbaşkanlığı yemin töreni, Prens Selman'ın Biat (Sadakat) Konseyini dize getirmek için başlattığı ikinci dalga tutuklamalar, ABD'nin Afganistan'daki siyasi krizi çözüme kavuşturma noktasındaki çekimser tavrı, Suriye'de Beşşar Esed rejiminin hapishanelerde uyguladığı işkence fotoğraflarını sızdıran "Caesar" kod adlı eski polisin ve 15 yaşındayken rejim kontrolündeki hapishanelerde işkence gören Ömer Alshogre'un ABD Senatosu'na anlattıkları Suriye'deki vahşet tablosu haberleri öne çıktı.

Prens Selman G20 öncesi taht yolunu temizliyor

Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın en büyük rakibi amcası Prens Ahmed bin Abdulaziz'i tutuklatması ve kraliyet ailesi üyelerine karşı tasfiye hareketi başlatmasının sebebi olarak Riyad'da kasımda yapılması planlanan G20 Zirvesi'nden önce taht yolunu temizlemek istemesi gösterildi. Kaynaklar, Veliaht Prens'in babası Kral Selman'ı çekilmeye zorlayacağını, henüz babası tahttayken kral olmak istediğini ifade etti. Veliaht Prens bin Selman'ın ABD Başkanı Donald Trump'ın ikinci kez seçilmeme ihtimalinden endişe duyduğunu dile getiren kaynaklar, demokratların başkanlık yarışındaki adaylarının Veliaht Prensi açık şekilde Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesini emrettiği iddiasıyla eleştirdiklerinin altını çizdi. Kaynaklar, BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed El Nahyan'ın da bu entrikanın içerisinde yer aldığını belirtti.

Afganistan'da iki farklı Cumhurbaşkanlığı yemini

Afganistan’da son cumhurbaşkanlığı seçimini kazandığı açıklanan Eşref Gani ile seçimin hileli olduğunu iddia edip yarışı kendisinin önde bitirdiğini savunan Abdullah Abdullah, ayrı ayrı yemin töreni düzenledi. Gani için Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen yemin törenine Kabil'deki yabancı ülkelerin temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. İcra Kurulu Başkanı Abdullah Abdullah da Sepidar Köşkü'nde yemin töreni düzenledi. Törende konuşan Abdullah, seçimi kendisinin kazandığını ve bu nedenle Gani hükümetini tanımadıklarını söyledi.

MBS tahta giden yolda: İkinci dalga tutuklamalar

Suudi Arabistan'da tahta geçecek veliaht prensi belirlemekle görevli Biat Konseyi üyelerinden prens Muhammed bin Saad Al Suud, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'a darbe planlandığı suçlamasıyla tutuklandı. Bin Saad'ın Kral Selman'ın kardeşinin oğlu, dolayısıyla Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın amca çocuğu olduğu ifade edildi. Kral Selman’ın sağlık durumunun giderek kötüleştiği ve demans yaşadığı belirtilen haberde, Kral'ın tahtan çekilerek yerini oğlu Veliaht Prens Muhammed bin Selman'a bırakması halinde Biat (Sadakat) Konseyinin bu geçişi onaylamasının gerektiği, bu nedenle Muhammed bin Selman’ın "Konseyi dize getirmeye çalıştığı" öne sürüldü.

"ABD, Afganistan'daki krizi çözmek istemiyor”

Afganistan'ın eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, ülkesindeki mevcut durumun, ABD'nin Afgan halkına karşı uyguladığı aşağılayıcı politikasının sonucu olduğunu vurguladı. Karzai, ABD'nin Afganistan'daki siyasi krizi çözüme kavuşturmak istemediğini ve bu nedenle de iki gün önce ayrı ayrı yemin töreni düzenleyen Eşref Gani ile Abdullah Abdullah arasında uzlaşma sağlayamadığını ifade etti.

"Tek isteğimiz var: Ölümleri durdurun"

Suriye'de Beşşar Esed rejiminin işlediği suçları ve hapishanelerde uygulanan işkence fotoğraflarını sızdıran "Caesar" kod adlı eski askeri polis, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nde, Suriye'de tanık olduklarını anlattı. Suriye'de cezaevlerinde uygulanan işkenceleri dünyaya duyuran Caesar'ın yanı sıra Beyaz Baretliler (Suriye Sivil Savunması) Başkanı Raid Salih ve 15 yaşındayken rejim kontrolündeki hapishanelerde işkence gören Ömer Alshogre de rejimin vahşetini ele alan oturumda tanık olarak dinlendi. ABD Kongresi tarafından sunulan Esed rejimine yaptırım öngören Suriye Sivil Koruma Yasası'nı atıfta bulunan Caesar, "Bizler 9 yıldır bombardıman ve işkenceye tabi tutulurken ABD sadece seyretti. Orada devam eden katliamı durdurmanız için yalvarmıştık. Şimdi tek bir isteğimiz var. Ölümleri durdurun. Ayrıca bu yasa Suriyelilerin son umudu." ifadelerini kullandı.