Rejim zulmü altındaki İdlib'de son durum

Esed rejiminin kontrolü tamamen ele aldığı Han Şeyhun, hayalet şehre dönüştü.
Esed rejiminin kontrolü tamamen ele aldığı Han Şeyhun, hayalet şehre dönüştü.

Beşşar Esed rejiminin Rusya'nın hava desteğiyle ele geçirdiği İdlib’e bağlı Han Şeyhun ilçesi harabeye döndü. Rejim güçlerinin Nisan 2017'deki kimyasal silah katliamından bu yana aralıksız hedef alınan ilçede sivil halk kalmadı. İlçenin, yıkılmış binalar ve tahrip olmuş yollardan ibaret olduğu bildiriliyor. Astana anlaşmalarını ve İdlib mutabakatını hiçe sayan Esed rejiminin, Rusya'nın hava desteğiyle yakın zamanda ele geçirdiği Han Şeyhun ilçesininde El Nusra Cephesi militanlarına yönelik, askeri operasyonları devam ettiği bildirilirken 112 bin sivil yerinden edildiği bölgede sivil halk kalmadı.

Kokpite hücum etti

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun sık sık skandallarla gündeme gelen karısı Sara Netanyahu, resmi bir ziyaret için Ukrayna’ya giden Benyamin Netanyahu'ya eşlik ettiği yolculukta yeni bir skandala imza attı. İsrail havayolları El Al'a ait uçağa bindikleri sırada, pilotun kendisini selamlamaması üzerine sinirlerine hakim olamayarak kokpite hücum eden Netanyahu'yu güvenlik görevlilerinin güçlükle yatıştırdığı kaydedildi. Netanyahu'nun, yeniden kendisini de selamlayan anons yapılmasıyla sakinleştirildiği ortaya çıktı.

Ömer Beşir, Suudilerden aldığı milyonları itiraf etti

Yasa dışı yabancı para bulundurmak, resmi olmayan bir şekilde hediyeler almak ve yolsuzlukla suçlanan eski Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el Beşir, yoğun güvenlik önlemleri altında ilk ifadesini kafeste verdi. Beşir, Suudi Arabistan’dan milyon dolarlar aldığını duruşma sırasında itiraf etti.

Muhalifler Hama'nın kuzeybatısından çekiliyor

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, İdlib ili ve çevresine düzenlenen saldırılar nedeniyle Hama ilinin kuzeybatısını elinde bulunduran muhaliflerin geri çekilmeye başladığını açıkladı. Yerel kaynaklar muhaliflerin Latamineh ve Kafr Zita kasabalarını terk ettiğini bildirdi. Bölgede kalmayı tercih eden muhaliflerin, Morek kasabasındaki Türk Gözlemevi'nin etrafında toplandığı bildirildi.

İdlib'de göç alarmı: Sayı 1,5 milyona ulaşabilir

Esed rejimi ve Rusya'nın saldırıları sebebiyle İdlib mutabakatının imzalandığı 17 Eylül 2018'den bu yana bölgede 945 bin 992 sivil yerinden edildi. Suriye Müdahale Koordinatörlüğü Müdürü Muhammed Hallac, Han Şeyhun ilçesinin tamamen boşaldığını vurgulayarak, "Eğer saldırılar, Eriha, Serakib ve Maaretinuman gibi ilçelere doğru genişlerse, göç edenlerin sayısı 1,5 milyonu bulabilir” uyarısında bulundu.

İran depoları Rusya'nın onayıyla vuruldu

Londra'dan yayınlanan Suudi Arabistan destekli Eş-Şark el-Avsat gazetesinin haberine göre, İsrail, ABD ve Rusya'dan aldığı onayla son haftalarda İran'ın Irak'ta bulunan silah ve füze depolarına saldırılar düzenledi. Haberde, İsrail'in ABD ve Rusya'dan aldığı onayı resmi olarak duyurmaması konusunda tarafların anlaştığı aktarıldı.

Gazze'nin aylık kaybı 70 milyon dolar

"Gazze Ablukasına Karşı Halk Komitesi" Başkanı Cemal Hudari, İsrail ablukasının bölgeye faturasını açıkladı. Hudari, İsrail’in, her ay Gazze'nin 70 milyon dolar civarında bir kayba uğramasına neden olduğunu vurgularken, 12 yıldan bu yana 3 bin 500 dolayında fabrikanın kapandığını, işsizliğin yüzde 60 sınırına tırmandığını ve fakirliğin de yüzde 85 düzeyinde seyrettiğini belirtti. Hudari, Arap dünyası içindeki rekabet ve çekişmelerin Gazze'ye yardımların azalmasında önemli bir etkisi olduğunu kaydetti.