Rusya Suriye’deki kozunu Libya’da da devreye sokuyor

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter saflarındaki militanlar.
Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter saflarındaki militanlar.

Bu hafta İslam coğrafyasında; Rusya'nın Beşşar Esed rejimini safında yer alan paralı savaşçıları Libya'ya gönderme hazırlığı, Lübnan'ın koronavirüs nedeniyle yurt dışındaki vatandaşları ülkeye getirmek için BAE'ye yolladığı uçağa Filistinli yolcunun alınmaması, Tunus'ta koronavirüse karşı canla başla mücadele eden sağlık çalışanları, İsrailli savunma yetkililerinin İran, Suriye'den çekiliyor iddiası, Facebook'un Filistin'i savunan içerik paylaşan hesap ve sayfaları, kullanım koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle kapatması ve Özbekistan’da şiddetli yağış nedeni ile Sirderya’da bulunan Sardoba Barajı’nın duvarının çökmesi haberleri öne çıktı.

Rusya Suriye’deki kozunu Libya’da da devreye sokuyor

Suriye'de Esed rejimine destek veren Rusya, Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter saflarını da Suriyeli paralı savaşçılarla güçlendirmeyi planlıyor. Suriye'nin güneyindeki Dera ilinde para karşılığında Beşşar Esed rejimini safında yer alan silahlı unsurlar, Halife Hafter'in saflarında aylık 1000'er dolar karşılığında savaşacak. Rusya'dan maaş alacak bu unsurlar, kısa süre içerisinde Suriye'de Rus kamplarında hızlandırılmış eğitimlerin ardından, Libya'ya gönderilecek. Rusya’nın desteğini alan Halife Hafter'e bağlı milislerin, mayıs ayının ilk haftasında başkent Trablus'taki yerleşim bölgelerine düzenlediği saldırılarda aralarında çocukların da bulunduğu 14 sivil hayatını kaybetti, en az 30 sivil yaralandı.

"Filistinli mülteci uçağa alınmadı"

Lübnan'ın koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle yurt dışında mahsur kalan vatandaşları ülkeye getirmek için Birleşik Arap Emirlikleri'ne yolladığı uçağa özel pasaportlu Filistinli yolcunun alınmaması tepkilere neden oldu. Lübnan Emniyet Genel Müdürlüğü, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu seferlerin sadece Lübnan vatandaşlarını kapsadığına dair Bakanlar Kurulu kararı doğrultusunda Filistinli mültecinin getirilmesine izin verilmediğini belirtti.

"İşini titizlikle sürdüren arıların kovanı"

Tunus'ta yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında acil servisler, salgınla ilgili soruların cevaplandırılması ve gerekli müdahalenin yapılabilmesi için sağlık personeli ve gönüllülerin fedakar çalışmalarına sahne oluyor. Uzun saatlerce aralıksız mesai yapan sağlık çalışanları ramazan ayında da aynı tempoda çalışmaya devam ediyor. Birkaç lokma atıştırabilen sağlık çalışanları hastalarla ilgilenmek üzere işe koyuluyor. Acil serviste mesai bir an için bile durmazken gönüllüler 8 saatlik periodlarla çağrılara cevap veriyor. Doktorların mesaileri ise 12 saatten 24 saate kadar çıkabiliyor.

İsrail'den "İran, Suriye'den çekiliyor" iddiası

İsrail basınına konuşan ve isimleri açıklanmayan İsrailli savunma yetkilileri İran destekli güçlerin daha önce kontrollerinde olan çok az sayıda üssü boşalttığını ve bu güçlerin Suriye'den ayrılmaya başladığını öne sürdü. İsrail Savunma Bakanı Naftali Bennett, da geçen hafta yaptığı açıklamada, ülkesinin yeni hedefinin İran güçlerini Suriye'den çıkarmak olduğunu vurgulamıştı.

İsrail, Filistin'le olan savaşını Facebook cephesine de taşıdı

Sosyal medya platformu Facebook, Filistin'i savunan içerik paylaşan hesap ve sayfaları, kullanım koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle kapatıyor. Ayn Medya Direktörü Cihad Barut konuya ilişkin açıklamasında, yaşananları Facebook'un İsrail'le iş birliği içinde yürüttüğü bir savaş olarak yorumladı. Barut, Filistin'e ait içerikler engellenip Filistinliler susturularak dışarıya etkili bir mesaj verilmesinin önüne geçilmek istendiğini vurguladı. Facebook'un Filistinlilere yönelik standartlarını "adaletsiz" olarak nitelendiren sosyal medya uzmanı Saad Hasuna ise içerikte Filistin direnişi veya İsrail karşıtı ifadelerin yer alması durumunda bunu paylaşan hesapların doğrudan kapatıldığını belirtti. Hasuna, İsrail ile Facebook arasında yapılan anlaşma çerçevesinde geliştirilen algoritmalar sayesinde Filistin içerikli hesapların tespit edilerek askıya alındığını belirtti.

Özbekistan sular altında kaldı

Özbekistan’da şiddetli yağış nedeni ile Sirderya’da bulunan Sardoba Barajı’nın duvarı çöktü. Çöken duvar sonucu yüzlerce ev sular altında kalırken, baraj sularının sadece bölgede bulunan camiyi etkilemediği görüldü. Özbekistan Acil Durumlar Bakanlığı Sözcüsü Murad Sadıkov, yaptığı açıklamada şiddetli yağışlar nedeni ile Sardoba Barajı’nın duvarının kısmen çökmesi sonucu taşkın meydana geldiğini aktarırken, 56 kişinin yaralandığını, 70 bin kişinin ise bölgeden tahliye edildiğini duyurdu. Sadıkov, kurtarma ekiplerinin çalışmalarının devam ettiğini ifade ederken, baraj suyunun bölgede bulunan ırmaklara yönlendirildiğini aktardı. Sözcü, taşkının kontrol altına alındığını açıkladı.