Rusya'da Tatar aktivistler gözaltına alındı

Hater köne (Hatir güni, Anma Günü), Rus Çarı Korkunç İvan birliklerinin Kazan Hanlığı'nın başkentini ele geçirdiği Ekim 1552 olaylarını anmak için düzenleniyor.
Hater köne (Hatir güni, Anma Günü), Rus Çarı Korkunç İvan birliklerinin Kazan Hanlığı'nın başkentini ele geçirdiği Ekim 1552 olaylarını anmak için düzenleniyor.

Rusya'nın Tataristan bölgesinde Tatar milliyetçi aktivistler gözaltına alındı. İfadeye çağrılma nedenleriyle ilgili hiçbir bilgilendirme yapılmasa da, aktivistlerden biri savcılığa çağrılmalarının nedeni Anma Günü, Rus birliklerinin Kazan Hanlığı'nın başkentini ele geçirdiği Ekim 1552 olaylarını anma mitingi düzenleme yasağından kaynaklandığını düşündüğünü bildirdi.

15 Ekim sabahı Tatar milliyetçi aktivist Nail Nabiullin, evine gelen sivil kıyafetli polisler tarafından savcılığa götürüldü.

Nabiullin’in dışında en az dört aktivist daha savcılığa çağırıldı: Farit Zakiev, Rais Khabirov, Fanil Gilyazov ve Valeev.

Idel. Realii dergisine verdiği açıklamada Nabiullin; ''Sabah saat 7’de kapımı çaldılar. Sivil kıyafetli iki kişi kendilerini ceza soruşturma departmanının çalışanları olarak tanıttı ve savcılığa gitmem gerektiğini söyledi. Nedenini sorduğumda, savcının bizimle konuşmak istediğini, gelmezsem zorla götüreceklerini söylediler.

Tatar aktivist Nail Nabiulla.
Tatar aktivist Nail Nabiulla.

İfadeye çağrılma nedenleriyle ilgili Nabiullin’a hiçbir bilgilendirme yapılmadı:

  • "Savcılığa çağrılmamızın bu yılki Hater Könü'nü düzenleme yasağından kaynaklandığına inanıyorum. İzin çıkmadı, bu yüzden Anma Günü düzenlemeyeceğiz. Ancak buna rağmen bizi rahat bırakmıyorlar. Sabah aktivist Fanil'e de geldiklerini biliyorum ancak onu alıp götürdüler mi bilmiyorum." ifadelerini kullandı.

Hater köne (Hatir güni, Anma Günü), Rus Çarı Korkunç İvan birliklerinin Kazan Hanlığı'nın başkentini ele geçirdiği Ekim 1552 olaylarını anmak için düzenleniyor. Tarihçiler bunu Tatar tarihinde bir dönüm noktası olarak görüyor: Kazan düştükten sonra Tatar milleti bağımsızlığını kaybetti, diğer Türk-Tatar hanlıkları da düştü.

Bu yıl ilk kez hiçbir miting yapılmasına izin verilmedi.
Bu yıl ilk kez hiçbir miting yapılmasına izin verilmedi.

Anma Günü, Tatar topluluğu tarafından 1989' den beri kutlanıyor. Eylem ilk başlarda Tataristan’ın başkenti Kazan'ın merkezi sokaklarında binlerce insanın katılımıyla gerçekleşiyordu. 2000'lerde yetkililer yürüyüşü yasaklayarak, önce Özgürlük Meydanı'nda, ardından Kamal Tiyatrosu önündeki meydanın yakınında ve son olarak da Tinchurin Parkı'nda bir miting yapılmasına izin verdi.

Bu yıl ilk kez hiçbir miting yapılmasına izin verilmedi. Tatar Halk Merkezi, 17 Ekim'de Anma Günü Kazan'ın ana meydanlarından biri olan Özgürlük Meydanı, Vakhitov Meydanı veya Kamal tiyatrosunun önünde düzenlemeyi planlıyordu. Fakat belediye başkanlığından gelen yanıt, "olay sırasında yasa ihlali” olabilir gerekçesiyle bu alanlarda bir etkinliği koordine etmenin mümkün olmadığını bildirdi. Yanıtta, katılımcıların Rusya Federasyonu’nun toprak bütünlüğünün ihlali çağrısında bulunabileceklerini veya etnik çatışmalara yol açabilecek görüşlerini ifade edebileceklerini ve bu da Rus mevzuatının ihlali olduğu ifade edildi.