Sadr yanlıları gösterilere müdahale etti: 13 ölü

Irak'ın Necef kentinde düzenlenen hükümet karşıtı gösteriler.
Irak'ın Necef kentinde düzenlenen hükümet karşıtı gösteriler.

Irak'ın Necef kentinde Sadr Hareketi lideri Mukteda es Sadr'a bağlı "Mavi Şapkalılar" adlı grupla göstericiler arasında çıkan arbedede ölenlerin sayısı 13’e, yaralananların sayısı ise 127’ye yükseldi. Kenti ziyaret eden İçişleri Bakanı el-Yaser'e, protestocular tarafından tepki gösterildi.

Irak'ın Necef kentinde Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'a bağlı bir grupla göstericiler arasında çıkan arbedede ölenlerin sayısı 13’e, yaralananların sayısı ise 127’ye yükseldi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Sadr'a bağlı "Mavi Şapkalılar" adlı grup, gösterilerin düzenlendiği kent merkezindeki Sadreyn Meydanı'na girmeye çalıştı.

Sadr'a bağlı kişilerin açtığı ateş sonucu yaralanan bir gösterici Necef'teki hastaneye yetiştirilmeye çalışılıyor.
Sadr'a bağlı kişilerin açtığı ateş sonucu yaralanan bir gösterici Necef'teki hastaneye yetiştirilmeye çalışılıyor.

Söz konusu meydanda yaşanan arbede kısa süre sonra silahlı çatışmaya dönüştü. Sadr'a bağlı kişilerin göstericilere açtığı ateş sonucu 13 kişi hayatını kaybetti, 127 kişi yaralandı.

Olaylar sırasında göstericilerin meydanda kurduğu bazı çadırlar da ateşe verildi.

Ateşe verilen çadırlardan kurtulmaya çalışan göstericiler.
Ateşe verilen çadırlardan kurtulmaya çalışan göstericiler.

Sadr yanlısı grup, Necef’teki gösteri alanından protestocuları uzaklaştırarak burada kontrolü sağladığını açıkladı.

Babil'de de 1 kişi öldü

Öte yandan Babil kentinde de Mavi Şapkalıların göstericilere saldırısı sonucu 1 kişinin öldüğü belirtildi.

İçişleri Bakanı protesto edildi

Kanlı gecenin ardından sabahın erken saatlerinde Necef’e giden Irak İçişleri Bakanı Yasin el-Yaseri’ye hükümet karşıtı protestocular tepki gösterdi. Kentte dün gece yaşanan olayları inceleyen el-Yaseri valilik binasında yaptığı açıklamada, protestocuların korunması için gereken güvenlik önlemlerinin alınmasını istedi.

Milli karateci hayatını kaybetti

Necef’te dün akşam yaşanan olaylarda ağır yaralanan ve hastaneye kaldırılan Irak’ın milli karatecisi Halil İbrahim Halil’in hayatını kaybettiği açıklandı.

Kentte yaşanan olayda çadırları ateşe verilen protestocular eylemlerini sürdürürken, Sadreyin Meydanı’nda Mavi Şapkalılar grubuna mensup çok sayıda kişinin bulunduğu belirtildi. Görgü tanıkları, söz konusu gruba mensup çok sayıda kişinin gözaltına alındığını ifade etti.

Mavi Şapkalılar kimdir?

Sadr, gösteriler başladıktan kısa süre sonra protestocuları korumaları ve gösteri alanlarında güvenliği sağlamaları için "Mavi Şapkalılar" adı verilen bir grup oluşturmuştu. Mavi Şapka takan bu kişiler, bir süre gösteri alanlarında bulunmuş ve oraların güvenliğini sağlama görevini üstlenmişti.

Ancak bu kişiler daha sonra Sadr'ın çağrısı üzerine gösteri alanlarından çekilmişti.

Muhammed Tevfik Allavi.
Muhammed Tevfik Allavi.

Irak'ta göstericiler, hükümeti kurma görevi verilen Muhammed Tevfik Allavi'ye "siyasi partilerin adayı olduğu" gerekçesiyle karşı çıkıyor. Göstericiler, 2003 sonrası siyasete bulaşmayan bağımsız ve yolsuzluklarla mücadele edebilecek bir kişinin hükümete başkanlık etmesini istiyor. Allavi ise 2003 sonrası iki dönem İletişim Bakanı ve milletvekilliği görevinde bulunmuştu.