Sahra Çölü'nde ölüm yürüyüşü

Nijer sınırından çıkarılıp zorlu yolculuğa başlayan göçmenler.
Nijer sınırından çıkarılıp zorlu yolculuğa başlayan göçmenler.

Kuzey Batı Afrika’nın sıcak çöl kumları, bir yılı aşkın süredir yepyeni bir drama tanıklık ediyor. Akdeniz sahillerine ulaşmak ve şansları yaver giderse de oradan bir lastik bota binip Avrupa’ya geçmek hayaliyle ülkelerindeki hayatlarını geride bırakarak yollara düşen göçmenler, oldukça zorlu koşullarda, günler ve gecelerce yolculuk yapıyorlar. İşlerini kolaylaştıracak herhangi bir imkanları yok; üstelik istikametleri de hayal ettikleri yerlere doğru değil.

Cezayir, geçtiğimiz 14 ay boyunca, binlerce insanı Sahra Çölü’ne terk etti. Ağırlıklı olarak ülkeye sınırı bulunan Nijer, Moritanya ve Mali’den gelerek Cezayir’deki mülteci kamplarına yerleşen göçmenler, Avrupa için çıktıkları yolun sonunda sınır dışı edilmenin hayal kırıklığını yaşıyorlar. Mülteci kamplarından çıkarılan insanlar, geldikleri yere dönmek ya da hayallerine ulaşacakları alternatif yollar bulmak için adeta bir ölüm yürüyüşü yapıyorlar.

Cezayir tarafından sınır dışı edilen binlerce insan, Sahra Çölü'nde yaşam mücadelesi veriyor.
Cezayir tarafından sınır dışı edilen binlerce insan, Sahra Çölü'nde yaşam mücadelesi veriyor.

İtalya, İspanya ve Fransa başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin, göç hareketlerinin engellenmesi gerektiği konusunda Afrika ülkelerine yaptığı baskıların artması ve Cezayir’in bu yönde “tedbirler” almaya başlaması, göçmenler için zorlu bir yolculuğun başlayacağı anlamına geliyordu. Özellikle 2017 yılının Ekim ayından bu yana artan sınır dışı kararlarıyla birlikte, aralarında çocukların ve hamile kadınların da bulunduğu, yaklaşık 13 bin insan, Sahra Çölü’nün acımasız koşullarına terk edildi.

Yakıcı güneş, 48 dereceyi bulan sıcaklık, uçsuz bucaksız kum, açlık, susuzluk… Tabii yalnızca bunlar değil; bölgede bulunan silahlı gruplar da yine göçmenlerin hayatını tehdit eden unsurlardan. Şanslı olanları Nijer tarafına gidiyor ve sınıra 15 kilometre mesafede soluklanabilecekleri küçük yerleşim yerleri buluyorlar. Bazılarıysa Birleşmiş Milletler’e ait kurtarma ekipleri tarafından bulunmayı umuyor.

Göçmenlerin birçoğu, yaşananlara rağmen, hala Avrupa'ya gitme hayali kuruyor.
Göçmenlerin birçoğu, yaşananlara rağmen, hala Avrupa'ya gitme hayali kuruyor.

Cezayir, yaptığı sınır dışı çalışmalarıyla ilgili resmi bir bilgi paylaşmıyor. Uluslararası Göç Örgütü’ne göreyse Nijer sınırından çıkarılan insan sayısı, geçtiğimiz Nisan ayında 2 bin 888’e ulaştı. Cezayir’in bir diğer komşusu Mali’ye geçenlerin sayısının da 2 bin 500 civarında olduğu tahmin ediliyor, ancak yol boyunca hayatını kaybeden insan sayısı konusunda net bir bilgi yok. Yine Uluslararası Göç Örgütü’nün yaptığı çalışmaya göre, şu ana kadar bu yolculuktan kurtulmayı başaran insan sayısıysa 11 bin 276.