“Şam’daki Emevi Camii yıkıldı”

Şam Emevi Camii
Şam Emevi Camii

Suriye’de yaklaşık yedi yıldır devam iç savaş ve şiddetli çatışmalar, sadece insanları ve mekânları değil, zihinlerdeki doğruları da yerle bir etti. Enformasyon kanallarının kirlenmesi ve paslanması sonucu, zaten hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmadığımız bir ülkeyle ilgili birçok şey hepten birbirine karıştı.

Şam'da bulunan Emevi Camii
Şam'da bulunan Emevi Camii

Suriye’yle ilgili günlük sohbetler sırasında -hatta gazetelerde bile- sıklıkla karşılaştığımız yanılgılardan biri, Şam’daki Emevi Camii’nin çatışmalar sırasında yerle bir olduğu iddiası. Ülkede biri Şam’da diğeri de Halep’te olmak üzere “Emevi Camii” adıyla anılan iki ayrı mabet olduğundan habersizliğin neden olduğu bu yanılgı, ısrarla sürdürülüyor. Özellikle sosyal medyada Halep Emevi Camii’nin yıkıntılarını Şam’daki cami etiketiyle paylaşıp ağıt yakmak, epey yaygın bir reaksiyon çeşidi.

Halep Emevi Camii, rejimle muhalifler arasındaki çatışmalarda büyük ölçüde tahrip oldu.
Halep Emevi Camii, rejimle muhalifler arasındaki çatışmalarda büyük ölçüde tahrip oldu.

İşin doğrusu şu:

Halep’te bulunan içinde Hz. Zekeriya’ya nispet edilen bir kabri de barındıran Emevi Camii, rejimle muhalifler arasındaki çatışmalarda gerçekten de yerle bir oldu. Şam’daki Emevi Camii ise, ki içinde Hz. Zekeriya’nın oğlu Hz. Yahya’nın kesik başının medfun olduğu bir türbe de var, halen ayakta ve sağlam.