“Şaron’un koma halindeki fotoğrafı”

Ariel Şaron'un balmumu heykeli
Ariel Şaron'un balmumu heykeli

2001-2006 yılları arasında İsrail’in 11’inci başbakanı olarak görev yapan Ariel Şaron, 2006 başında geçirdiği felcin ardından yoğun bakıma kaldırılmıştı. Rahatsızlığı daha da ilerleyen, nihayet koma durumuna dönüşen Şaron, 2014’teki ölümüne kadar tam altı yıl boyunca bilinci kapalı bir şekilde komada kaldı. Asker ve siyasetçi olarak görev yaptığı yıllarda Filistinlilere karşı acımasızlığıyla ünlenen Şaron’un hastalık süreci, İslâm dünyası tarafından da yakından takip edildi.

Noam Braslavsky tarafından yapılan balmumu Şaron heykeli.
Noam Braslavsky tarafından yapılan balmumu Şaron heykeli.

Ariel Şaron’un hastane odasında yatarken ve komaya girdikten sonra çekildiği iddia edilen iki kare, bu sürecin en çok paylaşılan görselleri oldu. Birinci karede Şaron, üzerinde mavi bir gömlekle hastane yatağında yatarken görülüyordu. Bir hemşirenin “gizlice” çektiği iddia edilen bu fotoğraf, 2010’da Tel Aviv’de açılan bir galeriden alınmıştı oysa. İsrailli sanatçı Noam Braslavsky, eski başbakanın balmumu heykelini yaparak, Kishon Sanat Galerisi’nde ziyaretçilerin beğenisine sunmuştu.

Oldukça acemi çalışılmış bir fotoşop olan ikinci görsel ise, sıklıkla zalimlerin akıbetini hatırlatan ayetler eşliğinde karşımıza çıkıyor. Hatta bazı karelerde, “Ariel Şaron’un komadaki görüntüsü”ne Firavun’u simgeleyen bir mumya da eklenmiş olabiliyor. Birkaç saniyelik dikkatli bir bakışla uydurma olduğu anlaşılabilecek bir görüntünün, yüz binlerce kişi tarafından “ibret levhası” olarak paylaşılmaya devam etmesi, gerçekten düşündürücü.