Senegal'de sömürge döneminden kalma sokak isimlerinin değiştirilmesi reddedildi

Senegal sokakları.
Senegal sokakları.

Senegal'in güneyinde yer alan Ziguinchor kentinde Fransızların isimlerini taşıyan sokak ve cadde adlarının değiştirilmesi kararı reddedildi.

Senegal'in güneyinde yer alan Ziguinchor şehri.
Senegal'in güneyinde yer alan Ziguinchor şehri.

Ulusal basında çıkan haberlere göre, Yüksek Mahkeme, Ziguinchor Belediye Başkanı Ousmane Sonko'nun Şubat 2022'de kentin bazı cadde ve sokaklarının isimlerinde yaptığı değişikliği geçersiz kıldı.

Aynı zamanda muhalefet ittifakı Yewi Askan Wi'den de milletvekili seçilen Sonko, Fransız asker ve siyasilerin isimlerini taşıyan sokak ve caddelere Senegalli nişancıların veya ünlü Afrikalı şahsiyetlerin adlarını vermişti.

  • "General Gaulle Sokağı"nın adı "Barış", "Kaptan Javelier Caddesi"nin adı "Afrikalı Nişancılar", "Albay Lemoine Sokağı"nın adı da Fransa'nın 2. Dünya Savaşı'ndan dönen Senegalli askerlere 1944'te yaptığı Thiaroye Katliamı'ndan hareketle "Thiaroye 44" olarak değiştirilmişti.

ABD'de polisin siyahi George Floyd'u öldürmesinin ardından uzun yıllar Fransa'nın sömürgesi olan Senegal'de, sömürgecilerin kentlerin önemli meydanlarındaki heykelleri ve caddelere verilen isimleri tartışma konusu olmuştu.

Senegal, Atlas Okyanusu'nun kıyısında bulunan bir Batı Afrika ülkesidir.
Senegal, Atlas Okyanusu'nun kıyısında bulunan bir Batı Afrika ülkesidir.
Bu tartışmalar ışığında Senegal'de yüzyıllar boyunca Afrika'dan Amerika kıtasına yapılan köle ticaretinin merkezi olan tarihi Goree Adası'ndaki "Avrupa Meydanı"nın adı "Özgürlük ve İnsanlık Onuru Meydanı" olarak değiştirilmişti.

Bazı uzmanlar sömürge döneminden kalan sokak isimlerinin kültürel miras olduğu görüşünü savunurken, bazıları ise bu isimlerin millet onurunu zedelediğini düşünüyor.