Somali ordusu, Eş-Şebab’ın kontrolündeki bölgeleri geri alıyor

Somali ordusu, terör örgütü Eş-Şebab’a karşı yürüttüğü operasyonlarda önemli bir yol kat etti.
Somali ordusu, terör örgütü Eş-Şebab’a karşı yürüttüğü operasyonlarda önemli bir yol kat etti.

Somali ordusu, yürüttüğü kara ve hava operasyonlarıyla onlarca yerleşim yerini terör örgütü Eş-Şebab'dan aldı. Hiran, Orta Şabel, Bay ve Galgadud bölgelerindeki operasyonlarda binlerce militan öldürüldü. Somali ordusu, örgütün kanlı saldırılarını önlemek ve ülkeyi terör örgütünden temizlemek için mücadele ediyor.

Somali ordusu, terör örgütü Eş-Şebab’a karşı yaklaşık 5 aydır yürüttüğü operasyonlarda önemli bir yol kat ederek, onlarca kent, kasaba ve köyü kontrolü altına almayı başardı.

  • Hiran, Orta Şabel, Bay ve Galgadud bölgelerindeki operasyonlarda onlarca yerleşim yeri ele geçirilirken, şimdiye dek 2 bini aşkın militan öldürüldü.

Mayıs 2022’de yeniden seçilmesi sonrası Eş-Şebab’a karşı askeri, politik ve ekonomik topyekûn bir mücadele başlatan Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Ağustos 2022’de ülkeyi terör bataklığından kurtarma sözü verdi.

Ordunun başlattığı ve bazıları hava destekli olan operasyonlar sonrası örgüt, başkent Mogadişu olmak üzere çok sayıda kentte kanlı saldırılar düzenledi.
  • Yerel unsurların hem askeri hem de lojistik anlamda destek verdiği operasyonlar, Eş-Şebab’ın tehdit ve saldırılarına karşın durmaksızın sürüyor.

Ele geçirilen bölgelere yerel birlikler ikame edilirken, gelecek yıl sonunda ordunun Afrika Birliği Somali Geçiş Misyonunun (ATMIS) kontrolündeki tüm bölgelerde güvenliği teslim alması planlanıyor.

Somali ordusu, idari bölge Hiran'ı tamamen ele geçirdi

Hirşabelle eyaletinin idari bölgelerinden Hiran’da yapılan operasyonlar, hükümet güçlerinin tüm bölgeyi ele geçirmesiyle sonuçlandı. Savaşın en yoğun yaşandığı kentlerden biri Beledveyne oldu.

Somali ordusu, eş-Şebab'a ağır darbeler vurmaya devam ediyor.
Somali ordusu, eş-Şebab'a ağır darbeler vurmaya devam ediyor.

Hiran’da Buloburde, Jalalaqsi, Elali, Mataban, Buq-aqable, Mahaas, Yasooman, Booco, Mukayle ve Moqokori gibi yaklaşık 20 kent ve kasaba ele geçirildi.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Abdullahi Ali Anod, yaptığı açıklamada, bütün Hirşabelle eyalet merkezinin örgütten temizlendiğini belirterek, örgüt üyelerinin kırsalda tarlalarda saklanarak saldırılar düzenlediğini söyledi.

Öte yandan hükümet güçlerince büyük başarı elde edilen Hirşabelle eyaletinde ikinci idari bölge olan Orta Şabel’de ise Alkowsar, Bal-ad, Adale, Aden Yabal, Mahadaday ve Ruun-nirgood gibi büyük kentler kontrol altına alındı.

Somali güçleri, hava destekli operasyonlarla örgüte kalıcı darbeler vurmaya çalışıyor.
Somali güçleri, hava destekli operasyonlarla örgüte kalıcı darbeler vurmaya çalışıyor.

Galmudug eyaletinde Qaayib, Dhuumoodle, Cada Kibir, Sina Dhaqa, Labi-dulle, Wabxo, Masagaweyn ve Ceel Gorof gibi yerleşim merkezleri ele geçirilirken, Bay bölgesinde ise 10 kent ve kasaba yeniden ulusal ordunun kontrolüne geçti.

Terör örgütü halen Galmudug, Jubaland ve Güney Batı eyaletlerinde bazı bölgeleri elinde tutuyor.

Eş-Şebab’ın üslerinden olan Jubaland’de geniş çaplı operasyon hazırlıkları devam ediyor. Jubaland’deki Jilib, Bu'ale, Dujuma ve Saakow gibi büyük kentler halen terör örgütünün kontrolü altında.

Eş-Şebab, 2000'li yılların ortalarından bu yana Mogadişu'da kurulan hükümeti yıkmaya çalışıyor.

Örgüt, aynı zamanda Somali'nin komşusu Kenya'da da zaman zaman terör eylemleri düzenliyor.

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, Eş-Şebab’ın saldırıları sırasında geçen yıl ocak ile kasım ayları arasında 613 sivil öldü, 948 kişi ise yaralandı.