Sudan’dan tahliyeler devam ediyor

50'den fazla ülke Sudan'dan vatandaşlarını tahliye etti.
50'den fazla ülke Sudan'dan vatandaşlarını tahliye etti.

Aralarında Yemen, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa ve Suudi Arabistan’ın da bulunduğu 50'den fazla ülke, vatandaşlarını karadan Etiyopya ve Mısır, denizden ise Port Sudan Limanı üzerinden ve hava yoluyla tahliye etmeye devam ediyor.

Sudan’da ordu ile paramiliter güçler arasında devam edem çatışmalar sonrası birçok ülke vatandaşlarını ve diplomatik temsilciliklerde görev yapan çalışanları tahliye etmeye devam ediyor.

Sudan'ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında silahlı çatışmalar başladı.

Sudan Sağlık Bakanlığı, ordu ile HDK arasında 15 Nisan'da başlayan çatışmalarda düne kadar 512 kişinin öldüğünü, 4 bin 193 kişinin yaralandığını bildirdi.
Sudan Sağlık Bakanlığı, ordu ile HDK arasında 15 Nisan'da başlayan çatışmalarda düne kadar 512 kişinin öldüğünü, 4 bin 193 kişinin yaralandığını bildirdi.

Ordu ile HDK arasında "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık sıcak çatışmaya dönüştü.

Fransa


Fransa Dışişleri Bakanlığı, Fransa Donanması’na ait Lorraine fırkateyninin 26 Nisan’da, ayrıldığı Sudan Limanı’ndan Cidde’ye ulaştığını duyurdu. Aralarında 5 Fransız ve 50’den fazla ülkeden 398 kişinin gemide tahliye edildiği ifade edildi.

Bakanlık, tahliye operasyonu kapsamında Suudi Arabistan ve Cibuti yetkililerin de destek verdiğini belirtti. Ayrıca tahliyelerin başlangıcından bu yana 936 kişinin Sudan’dan ayrıldığı aktarıldı.

İngiltere


İngiltere Savunma Bakanlığı, tahliye operasyonlarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Birleşik Krallık vatandaşlarının Sudan'dan tahliyesini destekleyen Kraliyet Hava Kuvvetleri uçuşları bugün de devam ediyor.

Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetlerinin üç teşkilatından personel şu anda çok uluslu koordinasyon hücresinde faaliyet gösteriyor ve sivillerin güvenli bir şekilde tahliyesini sağlıyor” denildi.

Almanya


Almanya Silahlı Kuvvetler Harekat Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Almanya Silahlı Kuvvetler Harekat Komutanlığı'nın Sudan'dan tahliye uçuşları 65 kişiyi daha Ürdün'e güvenli bir şekilde getirdi.

Tahliye operasyonunda 230'u Alman vatandaşı olmak üzere toplamda 40'tan fazla ülkeden yaklaşık 780 kişi Sudan'dan çıkarıldı” ifadeleri kullanıldı.

Yemen

Yemen hükümeti, ordu ile HDK arasında çatışmaların yaşandığı Sudan'da 17 binden fazla Yemen vatandaşı bulunduğunu ve şu ana kadar 239'unun tahliyesinin tamamlandığını bildirdi.

Yemen Enformasyon, Kültür ve Turizm Bakanı Muammer el-İryani, "17 binin üzerinde Yemenliden 239'u ilk adım olarak Port Sudan kentinden Suudi Arabistan'ın Cidde Limanı'na, oradan da geçici başkent Aden'e tahliye edildi." ifadesini kullandı.

İryani ayrıca 1000 Yemenlinin Port Sudan'a, 700'ünün de Vad Medeni kentine getirildiğini aktardı.

Mısır

Mısır, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında çatışmaların yaşandığı Sudan'dan şu ana kadar 2 bin 679 vatandaşını tahliye ettiğini duyurdu.

Mısır Dışişleri Bakanlığı verilerine göre, Sudan'da 10 binden fazla Mısır vatandaşı yaşıyor.

Tunus

Tunus, ordu ile HDK arasında çatışmaların yaşandığı Sudan'dan 46 vatandaşını tahliye etti.

Sudan'dan tahliye edilen 46 Tunus vatandaşını taşıyan uçak, başkent Tunus'taki Kartaca Uluslararası Havalimanı'na iniş yaptı.

Uçağın, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'dan havalanarak Tunus'a ulaştığı aktarıldı.

Fas

Fas Dışişleri Bakanlığı, 15 Nisan'dan bu yana yaşanan çatışmalar nedeniyle 293 vatandaşını Sudan'dan tahliye ettiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Fas vatandaşı 136 kişiyi taşıyan ilk uçağın dün sabah Kazablanka'daki 5. Muhammed Havalimanı'na ulaştığı belirtildi.

Açıklamada Sudan'dan gelen 157 Faslıyı taşıyan ikinci uçağın da Kazablanka'daki 5. Muhammed Havalimanı'na iniş yaptığı ve böylece bu ülkeden tahliye edilen Faslıların sayısının 293'e ulaştığı kaydedildi.

Azerbaycan

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Sudan'daki 26 Azerbaycan vatandaşının Türkiye'nin desteği ile üçüncü bir ülke üzerinden tahliye edildiğini duyurdu.

Rusya

Rusya’nın Hartum Büyükelçisi Andrei Çernovol, Hartum’daki tüm Rusların büyükelçilik binasına götürüldüğünü ancak çatışmaların havalimanı çevresinde sürmesi nedeniyle henüz Hartum’dan hava yoluyla tahliyenin mümkün olmadığını açıkladı.

Hollanda

Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra, Sudan'da ordu ile HDK arasında 15 Nisan'dan bu yana yaşanan çatışmalar nedeniyle ülkedeki 100 Hollandalının tahliye edildiğini bildirdi.

Hoekstra, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Sudan'dan dördüncü operasyon neticesinde toplam 100 Hollanda vatandaşını tahliye ettik ve bunların yarısı Hollanda'nın dün gece gönderdiği tahliye uçağıyla geliyor. Ek olarak 14 ülkeden 70 kişi daha Hollanda'nın tahliye uçağında yer alıyor." dedi.

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan, Sudan'dan bugüne kadar 114'ü kendi vatandaşı olmak üzere toplam 2 bin 148 kişiyi tahliye ettiğini açıkladı.

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'da yer alan habere göre, Sudan'dan tahliye edilen 13'ü Suudi Arabistan vatandaşı 1687 kişi daha sabah saatlerinde gemiyle Cidde'ye vardı.

Katar

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid bin Muhammed el-Ensari, kişi sayısına değinmeden Sudan’da bulunan bütün Katarlıların tahliye edildiğini belirtti.

Filistin

Filistin Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarının otobüslerle Sudan-Mısır sınırına doğru hareket ettiğini duyurdu.

Ürdün

Ürdün Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 23 Nisan Pazar gününden itibaren Sudan’dan tahliye edilen kişi sayısının 433’e çıktığı belirtildi.

Ürdün’ün Sudan’dan tahliye amaçlı kaldırdığı ve 90 kişinin bulunduğu beşinci uçakta Filistin, Irak, Suriye ve Eritre uyruklu kişilerin bulunduğu kaydedildi.

Açıklamada, bir sonraki uçuşla Ürdünlü ve diğer ülke uyruklu 67 kişinin daha tahliye edileceği ifade edildi.

Ürdün, Pazar günü 4 askeri uçakla 343 Ürdünlü, Filistinli, Iraklı, Suriyeli ve Alman'ı Sudan'dan tahliye etmişti.

Ürdün 22 Nisan’da, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile koordineli olarak vatandaşlarını Sudan'dan tahliye etmeye başladığını duyurmuştu.

BAE

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada, kendi vatandaşlarının tamamının ve bazı ülkelerin vatandaşlarının Sudan'dan tahliye edildiğini belirtti.