Suriye: 'İsrail bir ay içinde ikinci kez' Lazkiye Limanı’nı hedef aldı

İtfaiye ekipleri Lazkiye Limanı'na yapılan saldırının sebep olduğu yangına müdahale ediyor.
İtfaiye ekipleri Lazkiye Limanı'na yapılan saldırının sebep olduğu yangına müdahale ediyor.

Suriye devlet medyasının bildirdiğine göre, Lazkiye'nin batısından ateşlenen İsrail füzeleri bugün erken saatlerde Suriye'nin Lazkiye limanını vurdu. Saldırı, bu ay limana yapılan bu tür ikinci saldırı olmakla birlikte konteyner terminalinde büyük bir yangına sebep oldu.

Suriye resmî haber ajansı SANA, bugün erken saatlerde İsrail’in Lazkiye Limanı’ndaki konteyner sahasına füzelerle hava saldırısı düzenlediğini ve hava savunma sistemlerinin saldırılara karşılık verdiğini bildirdi.

İsrail, bu saldırıyla Lazkiye Limanı’nı bir ay içerisinde ikinci kez hedef almış oldu. İsrail, 7 Aralık’ta İran’dan gelen silah sevkiyatını hedef alarak limana hava saldırısı düzenlemişti.

SANA’nın askerî bir kaynağa dayandırdığı haberinde, İsrail’in yerel saatle sabah karşı saat 03:21’de Lazkiye'nin batısından ateşlenen İsrail füzelerinin Lazkiye Limanı’ndaki konteyner deposunu hedef aldığı bilgisi verildi.

  • Habere göre, saldırı büyük maddî hasara yol açtı, liman yakınındaki konutlara, bir hastaneye ve bazı turistik yerlere zarar verildiği bildirildi.

SANA'ya göre, Suriye hava savunmasını harekete geçiren füze saldırılarından kaynaklanan herhangi bir can kaybı bildirilmedi.

SANA’nın askerî kaynağı, konteyner sahasında özel olarak neyin hedeflendiğini belirtmedi. Ancak söz konusu konteynerlerin makine ve arabalar için yağ ve yedek parça içerdiği bildirildi.

İsrail’den saldırıyla ilgili resmî bir açıklama yapılmadı.

İsrail'in düzenlediği öne sürülen saldırılar

Esed rejimi, İsrail'in 7 Aralık'ta Lazkiye ili, 8 Kasım'da Humus ve Tartus illeri, 4 Kasım ve 30 Ekim'de başkent Şam, 14 Ekim'de Humus'un Palmira (Tedmur) bölgesi, 8 Ekim'de Humus'taki T4 Hava Üssü, 3 Eylül'de Şam, 20 Ağustos'ta başkent Şam ve Humus ili, 17 Ağustos'ta ülkenin güneyindeki Kuneytra ili, 19 Temmuz'da Halep ili, 9 Haziran, 17 Mart, 28 ve 15 Şubat'ta Şam, 4 Şubat'ta Kuneytra, 13 Ocak'ta Suriye'nin doğusundaki Deyrizor, 7 Ocak'ta Şam'ın güneyi, 30 Aralık 2020'de de Şam'ın batı kırsalındaki Nebi Habil bölgesine saldırılar gerçekleştirdiğini öne sürmüştü.

İsrail'in Suriye'ye düzenlediği söylenen saldırılar, genellikle akşam veya gece saatlerinde gerçekleşiyor.

İsrail, iç savaşın başladığı 2011'den bu yana Suriye'de zaman zaman İran destekli gruplara ve rejime ait askeri noktalara saldırılar düzenliyor.