Suriye Müftüsü: O camileri kapatın

Suriye Müftüsü Şeyh Ahmed Hassûn, Baas rejiminin kilit isimlerinden biri.
Suriye Müftüsü Şeyh Ahmed Hassûn, Baas rejiminin kilit isimlerinden biri.

Suriye Müftüsü Şeyh Ahmed Hassûn, ülkeyi ziyaret eden İsveç heyetiyle görüşmesinde, İsveç başta olmak üzere Avrupa’daki birçok caminin kapatılması gerektiğini söyledi. Bu aybaşında Suriye’yi ziyaret eden İsveç İçin Alternatif Partisi heyetiyle buluşan Şeyh Hassûn, radikal akımların camilerde yuvalandığını kaydederek, Suriye’nin bu konudaki tecrübesinin camilerin sıkı şekilde kuşatılması ve kontrol altına alınması şeklinde olduğunu belirtti. Şeyh Hassûn’un açıklamaları, heyette bulunan parti üyelerinden Michael Janson tarafından sosyal medyada paylaşıldı.

İsveç heyeti, Müftü Hassûn'la görüşmeden bir de fotoğraf paylaştı.
İsveç heyeti, Müftü Hassûn'la görüşmeden bir de fotoğraf paylaştı.

Aynı zamanda İsveç Parlamentosu’nda milletvekili olarak da görev yapan Michael Janson’un aktardığına göre, Suriye Müftüsü Şeyh Ahmed Hassûn, Avrupa’da özellikle Suudi Arabistan ve Türkiye’nin desteklediği camilere dikkatleri çekti. Hassûn’un, “Suriye’de yaşananlara bakın. Eğer özellikle Suudi Arabistan ve Türkiye’nin desteklediği camileri açık tutmaya devam ederseniz, Suriye’nin yaşadığını yaşarsınız. Bu camiler, Suriye’de şu anda yaşanan bütün kötülüklerin de kaynağıdır” dediği belirtildi.

Aşırı sağcı, ırkçı ve İslâm karşıtı bir çizgide siyaset yapan İsveç İçin Alternatif Partisi üyeleri, Suriye’deki temasları sırasında parlamentoyu, müftülüğü, Hıristiyan kurumların temsilcilerini ve Şam yakınlarındaki Maalula kasabasını ziyaret etti.

Şeyh Hassûn, 14 yıldır görevde.
Şeyh Hassûn, 14 yıldır görevde.

1949 Halep doğumlu olan Şeyh Ahmed Hassûn, 2004’te Suriye Müftüsü Şeyh Ahmed Kuftârû’nun ölümünden sonra müftülük makamına atandı. 2011 olaylarından önce “dinler arası diyalog” çalışmalarının önde gelen figürlerinden biri olarak dikkatleri çeken Şeyh Hassûn, Suriye’deki çatışmaların patlak vermesinden itibaren Baas rejimini medya önünde savunan önemli isimlerden birine dönüştü.