Suriye, Tunus'taki büyükelçiliğini yeniden açıyor

​Dokuz Arap ülkesi, Esed'in tecridine son verme hamlelerini görüşmek üzere bu hafta Suudi Arabistan'da bir araya gelecek.
​Dokuz Arap ülkesi, Esed'in tecridine son verme hamlelerini görüşmek üzere bu hafta Suudi Arabistan'da bir araya gelecek.

Arap ülkeleriyle 2011'den bu yana kopuk olan ilişkilerini son birkaç yıldır yeniden tesis eden Suriye, önümüzdeki günlerde Tunus'taki büyükelçiliğini yeniden açacak ve Tunus'a bir büyükelçi atayacak.

Şam ve Tunus ortak bir bildiride, savaşın parçaladığı Suriye'nin Tunus'taki diplomatik misyonunu yeniden açacağını ve oraya bir büyükelçi atayacağını söyledi. Bugünkü duyuru, on yıldan fazla gergin ilişkilerden sonra geldi.

  • Suriye'nin kararı, Tunus'un 3 Nisan'da Cumhurbaşkanı Kays Said'in dışişleri bakanına Şam'a bir büyükelçi atama prosedürlerini başlatma talimatı verdiği hamleyi takip etti.

İki ülkenin ortak açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

  • "Tunus Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın girişimine yanıt olarak Suriye hükümeti, Tunus'taki Suriye büyükelçiliğini yeniden açmaya ve yakında bir büyükelçi atamaya karar verdi.
  • Her iki tarafın da Suriye-Tunus ilişkilerini normal seyrine döndürme konusundaki istekliliği nedeniyle, Suriye ile Tunus'u birbirine bağlayan köklü kardeşlik bağlarını daha da pekiştirmek için dışişleri bakanları arasında istişare ve koordinasyon devam ediyor."

Arap dünyasıyla yakınlaşma süreci başlıyor

Tunus'un hamlesi, Arapların Şam'daki uluslararası düzeyde yalıtılmış hükümete erişiminin son örneğidir. Şubat ayında Suriye ve Türkiye'nin yıkıcı depremlerle sarsılmasından bu yana Suriye ile ilişkiler hız kazandı. Felaketten bu yana, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, Arap liderlerden telefonlar ve yardım aldı.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, Mart ayında Abu Dabi'de Birleşik Arap Emirlikleri başkanı Muhammed bin Zayid en-Nehyan ile bir araya geldi.
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, Mart ayında Abu Dabi'de Birleşik Arap Emirlikleri başkanı Muhammed bin Zayid en-Nehyan ile bir araya geldi.

Esed bu yıl Umman ve 2018'de Şam ile bağlarını yeniden kuran Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret etti. Geçen ay Suudi Arabistan, konsolosluk hizmetlerinin yeniden başlatılması için Şam ile görüşmelere başladığını söyledi.

2011'de Suriye'yi askıya alan Arap Birliği'nin Mayıs ayında Riyad'da bir zirve yapması bekleniyor.

Tunus neden Suriye büyükelçisini sınır dışı etti?

Tunus, Esed hükümetinin barışçıl protestoculara uyguladığı baskı nedeniyle 2012'de Suriye büyükelçisini sınır dışı etti ve on yıldan fazla bir süredir Suriye iç savaşı devam ediyor. 2011'den bu yana yaklaşık yarım milyon Suriyeli öldürüldü ve milyonlarcası yerinden edildi.

  • Suriye hükümeti, Rusya'nın 2015'te savaşa kendi tarafında müdahale etmesiyle desteklendi. O zamandan beri, çatışmanın ilk aşamalarında kaybettiği toprakların çoğunda kontrolü yeniden kazandı.

İki ülkenin, eski Cumhurbaşkanı Munsif Merzuki'nin görevde olduğu sırada gerçekleştirdiği diplomatik kopuş, o dönemde Tunus muhalefeti tarafından şiddetle eleştirildi.

2015 yılında Tunus, Suriye'deki Tunusluların durumunu “takip etmek” üzere Şam'a bir konsolosluk temsilcisi atayarak ilişkileri yeniden tesis etme yönünde bir adım attı.