Suriye'de 1 ayda 119'u çocuk, 433 sivil öldü

Suriye İnsan Hakları Ağı, geçen ay 433 sivilin çatışan gruplarca öldürüldüğünü açıkladı.
Suriye İnsan Hakları Ağı, geçen ay 433 sivilin çatışan gruplarca öldürüldüğünü açıkladı.

Bu hafta İslam dünyasında, Suriye'de Temmuz ayı içerisinde 119'u çocuk, 433 sivilin öldürülmesi, İsrail polisinin 4 yaşındaki Filistinli Muhammed İleyyan'ı taş attığı gerekçesiyle ifadeye çağırması, Lübnan'da mezhep temelli hassas güç dengelerinin tehlikede oluşu, Sudan'da eğitime süresiz ara verilmesi, BAE'nin dış politikada revizyona gitmesine sebep olan gizli toplantının detaylarının ortaya çıkması haberleri öne çıktı.

Suriye'de 1 ayda 119'u çocuk, 433 sivil öldü

Suriye İnsan Hakları Ağı, geçen ay çoğu rejim güçlerince olmak üzere 119'u çocuk, 64'ü kadın toplam 433 sivilin çatışan gruplarca öldürüldüğünü açıkladı. Sadece Esed rejimi güçleri ve destekçisi Rusya'nın saldırılarında, geçen ay toplam 318 sivil hayatını kaybetti. Kimliği belirsiz tarafların saldırılarında 14'ü kadın, 33'ü çocuk toplam 104 sivil yaşamını yitirirken, rejim güçleri 25, terör örgütü YPG/PKK ise 3 sivili işkenceyle öldürdü.

İsrail, 4 yaşındaki Filistinliyi ifadeye çağırdı

İşgal altındaki Doğu Kudüs’ün İseviyye Mahallesi'nde yaşayan 4 yaşındaki Muhammed İleyyan güvenlik güçlerine taş attığı gerekçesiyle İsrail polisi tarafından ifadeye çağrıldı. İsrail polisi baba İleyyan’a oğlunu bir daha polise taş atmaması yönünde uyarmasını söylerken, 4 yaşındaki çocuk ise polis merkezinin önünde bekletildi. Polisin, 4 yaşındaki İleyyan'ın ifadeye çağrılmadığını iddia etmesi üzerine, baba İleyyan, polisin ifadeye çağrıldıklarına dair tebligatı kendilerine teslim ettiğini belirtti.

Lübnan'da siyasi dengeler tehlikede


Lübnan'da 30 Haziran'da Devlet Bakanı Salih Garib'in konvoyunu hedef alan silahlı saldırı sonrası oluşan gerilimin, ülkedeki mezhep temelli hassas güç dengesini derinden sarsmasından endişe ediliyor. Halihazırda oluşan gerilim nedeniyle Lübnan'da Bakanlar Kurulu, bir aydır toplanamıyor.

Sudan'da okullar süresiz olarak kapandı

Sudan'da askeri yönetim, Ubeyd kentinde 4'ü öğrenci 5 göstericinin hayatını kaybettiği silahlı saldırı sonrası ülke geneline yayılan öğrenci protestoları nedeniyle ilk ve orta dereceli okullarda eğitimin ikinci bir emre kadar ara verildiğini duyurdu.

BAE'deki gizli toplantının detayları belli oldu

Birleşik Arap Emirlikleri'nin sürdürdüğü saldırgan ve müdahaleci dış politikadan vazgeçeceği yönünde verdiği sinyallerin arkasında yatan gizli toplantının detayları ortaya çıktı. Söz konusu toplantıda Dubai Emiri Muhammed bin Raşid Al Maktum, ülkenin dış siyasetine sert eleştiriler yönelterek bu politikaların revize edilmesini istedi. Al Maktum, BAE'nin Yemen'den Libya'ya kadar birçok yerde "boş yere para harcamayı bırakması ve İran'ın ülkesine saldırabileceği riskini de düşünerek izlediği siyasette köklü değişikliklere gitmesi gerektiğini" dile getirdi.