Suriye'de geçtiğimiz ay 887 sivil öldürüldü

Suriye İnsan Hakları Ağı, geçtiğimiz temmuz ayında ülkede yaşanan sivil katliamıyla ilgili bir rapor yayınladı.
Suriye İnsan Hakları Ağı, geçtiğimiz temmuz ayında ülkede yaşanan sivil katliamıyla ilgili bir rapor yayınladı.

Suriye'de yalnızca bir ayda yapılan sivil katliamından Mali'de düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerine, İslam dünyasında geride bıraktığımız haftanın öne çıkan gelişmeleri...

Katar'ı işgalden kurtardı, azledildi
Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE), geçtiğimiz yılın yaz aylarında Katar’ı fiilen işgal etmeye hazırlandıkları, bu girişimin ise dönemin Dışişleri Bakanı Rex Tillerson tarafından önlendiği ortaya çıktı. Amerikan basınında yer alan haberlere göre, Riyad ve Abu Dabi yönetimleri, Tillerson’ın kendileri üzerinde kurduğu baskıdan büyük rahatsızlık duyarak, ABD’li Bakan’ın Başkan Donald Trump tarafından görevden alınmasını sağladı. Söz konusu haber, konunun muhatapları tarafından henüz yalanlanmadı.
Katar'ı işgalden kurtardı, azledildi Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE), geçtiğimiz yılın yaz aylarında Katar’ı fiilen işgal etmeye hazırlandıkları, bu girişimin ise dönemin Dışişleri Bakanı Rex Tillerson tarafından önlendiği ortaya çıktı. Amerikan basınında yer alan haberlere göre, Riyad ve Abu Dabi yönetimleri, Tillerson’ın kendileri üzerinde kurduğu baskıdan büyük rahatsızlık duyarak, ABD’li Bakan’ın Başkan Donald Trump tarafından görevden alınmasını sağladı. Söz konusu haber, konunun muhatapları tarafından henüz yalanlanmadı.
2Pakistan'da muhalefet birlikte hareket edecek
Pakistan'da muhalefet partileri ortak başbakan adayı çıkarma konusunda anlaştı. Başkent İslamabad'da toplanan 5 muhalefet partisi, 25 Temmuz seçimini kazanan Pakistan Adalet Hareketine (PTI) karşı "Büyük Muhalefet İttifakı" kurduklarını ve ortak başbakan adayı belirleyeceklerini açıkladı. Toplantının ardından açıklama yapan Pakistan Halk Partisi (PPP) Üyesi ve Pakistan parlamentosunun üst kanadı Senatoda Muhalefet Grubu Başkanı Şeri Rehman, seçimin ardından muhalefette yer alan partilerin, ortak başbakan, meclis başkanı ve meclis başkan yardımcısı adayı göstereceklerini duyurdu.
2Pakistan'da muhalefet birlikte hareket edecek Pakistan'da muhalefet partileri ortak başbakan adayı çıkarma konusunda anlaştı. Başkent İslamabad'da toplanan 5 muhalefet partisi, 25 Temmuz seçimini kazanan Pakistan Adalet Hareketine (PTI) karşı "Büyük Muhalefet İttifakı" kurduklarını ve ortak başbakan adayı belirleyeceklerini açıkladı. Toplantının ardından açıklama yapan Pakistan Halk Partisi (PPP) Üyesi ve Pakistan parlamentosunun üst kanadı Senatoda Muhalefet Grubu Başkanı Şeri Rehman, seçimin ardından muhalefette yer alan partilerin, ortak başbakan, meclis başkanı ve meclis başkan yardımcısı adayı göstereceklerini duyurdu.
Rusyalı ünlü Müslüman gazeteci öldürüldü
Ünlü Müslüman düşünür ve Rusya İslam Komitesi eski Başkanı Haydar Cemal’ın gazeteci oğlu Orhan Cemal, belgesel çekimi için gittiği Orta Afrika Cumhuriyeti’nde 31 Temmuz 2018 akşam 20:00 sularında, birlikte yolculuk yaptığı Rus yönetmen Aleksandr Rastorguev ve kameraman Kirill Radçenko ile birlikte pusuya düşürülerek öldürüldü. Cemal, Rusya’nın birçok ulusal gazete ve televizyonunda savaş muhabiri olarak görev yapmıştı.
Rusyalı ünlü Müslüman gazeteci öldürüldü Ünlü Müslüman düşünür ve Rusya İslam Komitesi eski Başkanı Haydar Cemal’ın gazeteci oğlu Orhan Cemal, belgesel çekimi için gittiği Orta Afrika Cumhuriyeti’nde 31 Temmuz 2018 akşam 20:00 sularında, birlikte yolculuk yaptığı Rus yönetmen Aleksandr Rastorguev ve kameraman Kirill Radçenko ile birlikte pusuya düşürülerek öldürüldü. Cemal, Rusya’nın birçok ulusal gazete ve televizyonunda savaş muhabiri olarak görev yapmıştı.
Mali'de cumhurbaşkanı seçimi ikinci tura kaldı
Batı Afrika ülkesi Mali'de 28 Temmuz'da yapılan cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda adayların hiçbirinin yüzde 50'den fazla oy alamaması üzerine seçimler ikinci tura kaldı. Mali Bölgesel Yönetim Bakanı Mohamed Ag Erlaf tarafından devlet televizyonunda açıklanan resmi sonuçlara göre, mevcut Cumhurbaşkanı İbrahim Bubacar Keita yüzde 41,42; en yakın rakibi ve ana muhalefet lideri Soumaila Cisse ise yüzde 17,8 oy aldı.
Mali'de cumhurbaşkanı seçimi ikinci tura kaldı Batı Afrika ülkesi Mali'de 28 Temmuz'da yapılan cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda adayların hiçbirinin yüzde 50'den fazla oy alamaması üzerine seçimler ikinci tura kaldı. Mali Bölgesel Yönetim Bakanı Mohamed Ag Erlaf tarafından devlet televizyonunda açıklanan resmi sonuçlara göre, mevcut Cumhurbaşkanı İbrahim Bubacar Keita yüzde 41,42; en yakın rakibi ve ana muhalefet lideri Soumaila Cisse ise yüzde 17,8 oy aldı.
Navaz Şerif hastaneye kaldırıldı
Eski Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, yaşadığı kalp rahatsızlığı nedeniyle, tutulduğu cezaevinden hastaneye götürüldü. Şerif, Adiala Cezaevi'nden akşam saatlerinde yoğun güvenlik önlemleriyle İslamabad'daki Pakistan Tıbbi Bilimler Enstitüsü'ne (PIMS) nakledildi. PIMS sözcüsü Vasim Havaja Şerif, eski başbakanın hastanede kardiyoloji servisinde tedavi altına alındığını ve durumunun stabil olduğunu söyledi. Hastane yetkilileri yapılan check-up sonucunda kalp hareketlerinde değişimler gözlemlenen Şerif'in kan şekerinin de yüksek olduğunu bildirdi.
Navaz Şerif hastaneye kaldırıldı Eski Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, yaşadığı kalp rahatsızlığı nedeniyle, tutulduğu cezaevinden hastaneye götürüldü. Şerif, Adiala Cezaevi'nden akşam saatlerinde yoğun güvenlik önlemleriyle İslamabad'daki Pakistan Tıbbi Bilimler Enstitüsü'ne (PIMS) nakledildi. PIMS sözcüsü Vasim Havaja Şerif, eski başbakanın hastanede kardiyoloji servisinde tedavi altına alındığını ve durumunun stabil olduğunu söyledi. Hastane yetkilileri yapılan check-up sonucunda kalp hareketlerinde değişimler gözlemlenen Şerif'in kan şekerinin de yüksek olduğunu bildirdi.
İran'da protestolar başkente sıçradı
İran'ın çeşitli kentlerinde birkaç gündür süren ekonomik sorunları protesto gösterileri başkent Tahran'a sıçradı. Ülkede üç gün önce İsfahan'da patlak veren bugün de İsfahan'la birlikte Meşhed, Şiraz gibi kentlere yayılan ekonomik sorunları protesto gösterileri Tahran'a uzandı. Gösterilere katılan eylemcilerin sosyal medyada paylaştıkları görüntülerde eylemcilerin, Tahran'daki "Veliasr Meydanı" yakınlarındaki çöp konteynerlerini ateşe verdikleri görüldü.
İran'da protestolar başkente sıçradı İran'ın çeşitli kentlerinde birkaç gündür süren ekonomik sorunları protesto gösterileri başkent Tahran'a sıçradı. Ülkede üç gün önce İsfahan'da patlak veren bugün de İsfahan'la birlikte Meşhed, Şiraz gibi kentlere yayılan ekonomik sorunları protesto gösterileri Tahran'a uzandı. Gösterilere katılan eylemcilerin sosyal medyada paylaştıkları görüntülerde eylemcilerin, Tahran'daki "Veliasr Meydanı" yakınlarındaki çöp konteynerlerini ateşe verdikleri görüldü.
Suriye'de geçtiğimiz ay 887 sivil öldürüldü
Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Suriye'de temmuz ayında büyük bir kısmı Beşşar Esed rejimi tarafından olmak üzere 887 sivilin öldürüldüğünü açıkladı. SNHR, Suriye'de yaşamını yitirenlere ilişkin yayımladığı temmuz ayı raporunda, 887 sivilin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Ağın raporunda, Esed rejiminin geçen ay 684 sivili katlettiği bilgisine yer verildi. Esed rejimine hava desteği sağlayan Rus güçlerinin saldırılarında ise geçen ay 6 sivilin hayatını kaybettiği aktarılan raporda, terör örgütü YPG/PKK'nın ise 11 sivili öldürdüğü belirtildi.
Suriye'de geçtiğimiz ay 887 sivil öldürüldü Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Suriye'de temmuz ayında büyük bir kısmı Beşşar Esed rejimi tarafından olmak üzere 887 sivilin öldürüldüğünü açıkladı. SNHR, Suriye'de yaşamını yitirenlere ilişkin yayımladığı temmuz ayı raporunda, 887 sivilin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Ağın raporunda, Esed rejiminin geçen ay 684 sivili katlettiği bilgisine yer verildi. Esed rejimine hava desteği sağlayan Rus güçlerinin saldırılarında ise geçen ay 6 sivilin hayatını kaybettiği aktarılan raporda, terör örgütü YPG/PKK'nın ise 11 sivili öldürdüğü belirtildi.
Afganistan'da cuma namazı sırasında intihar saldırısı
Afganistan'ın Paktiya vilayetinde Hazara Şiilerin gittiği bir camide cuma namazı sırasında düzenlenen intihar saldırısında 8 kişinin öldüğü bildirildi. Paktiya Valiliği sözcüsü Abdullah Hasret, saldırganın üzerine yerleştirdiği bombayı, Paktiya'nın Gerdiz şehrindeki Hazara Şiilerin gittiği bir camide cuma namazı sırasında infilak ettirdiğini söyledi. Saldırıda ilk belirlemelere göre 25 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi de yaralandı.
Afganistan'da cuma namazı sırasında intihar saldırısı Afganistan'ın Paktiya vilayetinde Hazara Şiilerin gittiği bir camide cuma namazı sırasında düzenlenen intihar saldırısında 8 kişinin öldüğü bildirildi. Paktiya Valiliği sözcüsü Abdullah Hasret, saldırganın üzerine yerleştirdiği bombayı, Paktiya'nın Gerdiz şehrindeki Hazara Şiilerin gittiği bir camide cuma namazı sırasında infilak ettirdiğini söyledi. Saldırıda ilk belirlemelere göre 25 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi de yaralandı.
Hudeyde’de ağır bilanço: 55 ölü
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Yemen’in Hudeyde şehrine düzenlediği hava saldırısında ölü sayısının 55’e yükseldiği aktarılırken 124 kişinin de yaralandığı açıklandı. Yemen’in önemli liman şehirlerinden Hudayde’nin kalabalık bölgelerinden balık pazarı ve liman yakınlarına dün sabah saatlerinde hava saldırısı düzenlenmişti. Hudeyde’deki sağlık yetkilileri, şehirdeki Elsevre Hastanesi ve diğer hastanelere onlarca yaralının ulaştığını, ölü sayısının artabileceğinden endişe ettiklerini belirtti.
Hudeyde’de ağır bilanço: 55 ölü Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Yemen’in Hudeyde şehrine düzenlediği hava saldırısında ölü sayısının 55’e yükseldiği aktarılırken 124 kişinin de yaralandığı açıklandı. Yemen’in önemli liman şehirlerinden Hudayde’nin kalabalık bölgelerinden balık pazarı ve liman yakınlarına dün sabah saatlerinde hava saldırısı düzenlenmişti. Hudeyde’deki sağlık yetkilileri, şehirdeki Elsevre Hastanesi ve diğer hastanelere onlarca yaralının ulaştığını, ölü sayısının artabileceğinden endişe ettiklerini belirtti.