“Suriyeli çocuk, çölü tek başına geçti”

​“Suriyeli çocuk, çölü tek başına geçti”
​“Suriyeli çocuk, çölü tek başına geçti”

Suriye-Ürdün sınırında 2014 yılının Şubat ayında çekilen bir fotoğraf, bugünlerde yeniden yaygınlık kazandı. Fotoğrafta, elindeki poşetle yürümeye çalışan küçük bir çocuk, Birleşmiş Milletler (BM) görevlileri tarafından karşılanıyordu. İsmi Mervan olarak açıklanan 4 yaşındaki Suriyeli, kendisiyle konuşmaya çalışan bayan bir BM görevlisiyle birlikte görülüyordu. Arka plandaki uçsuz bucaksız boşluk ise fotoğrafı daha da etkileyici kılıyordu.

BM’nin basın ofisi bu kareyi dünya ile paylaşınca, çocuğun çölü tek başına yürüyerek geçtiği yorumları başladı. Sosyal medyada paylaşım rekorları kıran kare, böylesine bir yorumla yayılınca, BM ikinci bir fotoğraf daha yayımlayarak, Mervan’ın tek başına olmadığını, ailesiyle birlikte yürürken, o anda yalnızken görüntülendiğini vurguladı.

BM'nin konuya ilişkin yayınladığı düzeltme görseli.
BM'nin konuya ilişkin yayınladığı düzeltme görseli.

2014’ün o günlerinde, normalde olay kapanmış gibiydi. Küçük bir yanılgı, fotoğrafın sahibi olan BM tarafından kısa süre içinde düzeltilmişti.

Ama bir yalanın sosyal medyada canlanması için, birkaç küçük dokunuş yeterli. Nitekim Mervan’ın hikâyesi geçtiğimiz günlerde yeniden tedavüle sokuldu. Hem de bir sürü yeni ve “trajik” ayrıntı eşliğinde…

Suriye’de yeterince acı var. Asparagas haber ve görseller üretmeye hiç gerek yok. Suriyeli masumlara karşı temel görevlerimizden biri, onları sosyal medyaya meze haline getirmemek olmalı.