Sürpriz ittifak

İttifak açıklamasını Sadr ve Amiri birlikte yaptı.
İttifak açıklamasını Sadr ve Amiri birlikte yaptı.

Irak’ta 12 Mayıs’ta yapılan parlamento seçimlerinin ardından, ülkedeki siyasi trafik hareketlendi. Hiçbir parti veya blok, tek başına hükümeti kuracak sayıda milletvekili elde edemediği için, çeşitli hareketler arasında başlatılan ittifak girişimleri de sonuç vermeye başladı. Ülkede yeni bir hükümetin kurulması sürecinde, siyasi gruplar arasındaki işbirliğinin büyük önemi bulunuyor.

İran destekli Hadi el Amiri, Irak siyasetinin önemli aktörlerinden.
İran destekli Hadi el Amiri, Irak siyasetinin önemli aktörlerinden.

Son olarak, seçimin galibi olan Sairun hareketiyle, içinde Haşd-ı Şabi milislerinin de barındıran Fetih Koalisyonu arasında siyasi ittifakın tesis edildiği haberi geldi. Şii lider Mukteda Sadr’ın liderliğindeki Sairun, seçimlerde 54 milletvekili elde ederek zafer kazanmıştı. İran etkisinde hareket eden, Hadi el Amiri liderliğindeki Fetih Koalisyonu’nun ise 47 milletvekili bulunuyor. Varılan anlaşmayla birlikte, Sairun-Fetih ittifakı, 329 üyeli Irak Parlamentosu’nda üçte bire yakın bir güç oluşturmuş oldu.

General Kasım Süleymani (solda), Hadi el Amiri'yle birlikte.
General Kasım Süleymani (solda), Hadi el Amiri'yle birlikte.

Sadr ve Amiri arasında kurulan ittifak, Sadr’ın İran’a mesafeli yaklaşımı nedeniyle dikkatleri çekti. Seçim kampanyası sırasında Arap milliyetçiliği temasını öne çıkan Sadr, bu sayede Irak halkının her kesiminden oy almıştı. Sadr’ın, “İran’ın bölgedeki genel valisi” lakabıyla anılan General Kasım Süleymani’ye yönelik sert tavrı ve ona Irak’ı terk etmesi için 48 saat süre tanıdığı ünlü açıklaması henüz akıllardayken, Süleymani’nin sağ kolu Amiri’yle anlaşmaya oturması, Irak siyasetinin kaygan zeminini gösteren yeni bir örnek olarak kayıtlara geçti.