Suudi Arabistan ile birçok Arap ülkesinde Ramazan Bayramı pazartesi günü kutlanacak

Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi, pazar gününün Ramazan ayının son günü olacağını duyurdu.
Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi, pazar gününün Ramazan ayının son günü olacağını duyurdu.
Suudi Arabistan, Katar, Mısır, Filistin, Sudan, Suriye, Tunus, Kuveyt, Lübnan, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yemen, Bahreyn, Cezayir ve Libya Ramazan Bayramı'nı pazartesi günü kutlayacak.

Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi tarafından yapılan açıklamada, "Hilalin cumartesi günü görülemediğini, bu yıl için pazar gününün mübarek Ramazan ayının 30. günü ve pazartesinin de bu yıl için şevval ayının ve mübarek Ramazan Bayramı'nın ilk günü olduğuna karar verdi." dendi.

Katar, Mısır, Filistin, Sudan, Suriye, Tunus, Kuveyt, Lübnan, Irak Sünni Vakfı, BAE, Yemen, Bahreyn, Cezayir ve Libya'da da yetkili merciler tarafından yapılan açıklamalarda, ramazan ayının son günü olarak 1 Mayıs Pazar gününün tespit edildiği ve 2 Mayıs pazartesi günü ise şevval ayının ilk günü, yani bayram olduğu duyuruldu.

  • Umman, Ürdün ve Fas ise pazar akşamında hilalin gözetlenmesine devam edileceği belirtildi.
Birçok Arap dünyası ve Türkiye, bayramı aynı gün idrak edecek.
Birçok Arap dünyası ve Türkiye, bayramı aynı gün idrak edecek.

Hilali görmek

Bazı İslam ülkelerinin hilalin dünyanın herhangi bir yerinde görülmesini veya görülebilirliğini değil kendi ülkelerinde görülebilirliğini esas alması nedeniyle İslam ülkeleri farklı günlerde bayram yapıyor.

Türkiye'de Diyanet İşleri Başkanlığı da Ramazan ayının başlangıcı ve bayramların tespitinde, uzun zamandan beri İslam alimlerinin büyük çoğunluğunca benimsenmiş hilalin yerel görülmesini değil dünyanın herhangi bir yerinden görülmesini (ihtilaf-ı metali) esas alıyor.

Tüm bu işlemlerde, dünyanın birçok ülkesinden katılımla İstanbul’da yapılan Kasım 1978 Ru'yet-i Hilal Konferansı'nın ortak sonuçları esas kabul ediliyor.