Suudi Arabistan muhalif öğretmenleri görevden uzaklaştırıyor

Suudi Arabistan yönetimi, muhalif görüşlü öğretmenlerin görevden uzaklaştırılması yönünde karar aldı.
Suudi Arabistan yönetimi, muhalif görüşlü öğretmenlerin görevden uzaklaştırılması yönünde karar aldı.

Bu hafta İslam coğrafyasında; Suudi Arabistan'ın muhalif görüşlü öğretmenleri görevden uzaklaştırma kararı, Irak'ta yeni kurulan Mustafa el-Kazımi hükümetine karşı sokağa inen göstericiler, İsrail saldırılarında evleri yıkılan 17 kişilik ailenin ramazanı sokakta geçirmek zorunda kalması, Afganistan'da 12 saat içinde gerçekleşen üç ayrı saldırıda 41 kişinin yaşamını yitirmesi, Facebook'un Sri Lanka'da Müslümanları hedef alan saldırılardaki payını kabul edip özür dilemesi haberler öne çıktı.

Suudi Arabistan muhalif öğretmenleri görevden uzaklaştırıyor

Suudi Arabistan yönetiminin, muhalif görüşlü öğretmenlerin görevden uzaklaştırılması yönünde karar aldığı belirtildi. Yerel basında çıkan haberlere göre, Suudi Arabistan Eğitim Bakanı Hamed Al eş-Şeyh, ülkedeki Milli eğitim Müdürlerine, kendilerine bağlı okullardaki muhalif fikirlere sahip öğretmenleri görevden uzaklaştırmaları için geniş yetkiler verdi. Görevden uzaklaştırılan öğretmenlere, haklarında açılan davalar karara bağlanıncaya kadar okul dışında geçici idari görevler verileceği ifade edildi. Al eş-Şeyh, hangi şartlarda öğretmenlerin muhalif olarak tanımlanacağı ve görevden uzaklaştırılacağı konusunda ise detaylı bilgi paylaşmadı.

Irak'ta göstericiler yeni hükümete karşı sokağa indi

Irak'ın başkenti Bağdat'ın merkezi Tahrir Meydanı'nda hükümet karşıtı bir grup gösterici, yeni kurulan Mustafa el-Kazımi hükümetindeki bakanlıkların liyakata değil, partiler arasındaki bölüşmeye göre seçildiği gerekçesiyle protesto gösterisi düzenledi. Polis bariyerini aşmak isteyen göstericilere güvenlik güçleri göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti. Bazı göstericilerin güvenlik güçlerine molotofkokteyli attığı görüldü. Irak yargısı, Başbakan Mustafa el-Kazımi'nin talimatıyla gösterilerde tutuklanan eylemcilerin tamamının serbest bırakılacağını açıklamıştı.

"İlk kez bir ramazanı böyle evsiz ve hüzünlü geçirdik"

İsrail'in 6 ay önce Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda evleri yıkılan 17 kişilik Filistinli aile, ramazan ayını da sokakta geçiriyor. 6 aydır evlerinin enkazı üzerinde yaşayan Filistinli aile uyumak için evin enkazı üzerinde teneke ve plastiklerle çevirerek yaptıkları iki odayı kullanıyor. Evin enkazı altından çıkardıkları eşyaların üzerinde toplanıp iftar yapan aile bireyleri, kışın soğuğundan, yazın da sıcağından koruyan bir evde oturmakla dışarıda yaşamak arasında çok büyük bir fark var olduğunu belirterek aylardır sabrettiklerini ancak dayanma güçlerinin kalmadığını vurguluyor.

Afganistan'da bir gün içinde üç ayrı saldırı: 41 ölü

Afganistan'da 12 saatte içinde üç ayrı saldırı gerçekleşti. Başkent Kabil, Nangarhar ve Gor vilayetlerinde düzenlenen silahlı ve bombalı saldırılarda 41 kişi hayatını kaybetti. Sınır Tanımayan Doktorlar örgütüne bağlı bir hastaneye gerçekleştirilen ilk saldırıda 13 kişi yaşamını yitirirken Nangarhar'da korucu komutanı Şey Ekrem'in cenaze töreninde düzenlenen bombalı saldırıda 24 kişi hayatını kaybetti. Taliban'ın düzenlediği son saldırıda ise 4 korucu öldü.

Facebook, Sri Lanka'da Müslümanlara yönelik saldırılardaki rolünü kabul etti

Sosyal medya platformu Facebook, platformda paylaşılan nefret içerikli söylemlerin iki yıl önce Sri Lanka’da Müslümanları hedef alan toplumsal şiddet olaylarının fitilinin ateşlenmesindeki rolünü kabul etti ve yaşananlardan dolayı özür diledi. Article One Advisors LLC adlı şirket tarafından hazırlanan raporda, Facebook’un, yaklaşık on yıldır Sri Lanka’da aşırı gruplar tarafından kötüye kullanıldığı uyarılarını dikkate almada başarısız olduğu belirtildi. Müslümanları hedef gösteren sahte videonun tetiklediği toplumsal şiddet olaylarında onlarca cami ile Müslümanlara ait iş yerleri ve evler kundaklanmış, en az 3 kişi hayatını kaybetmiş, 20 kişi yaralanmıştı.