Suudi Arabistan'da adım adım MBS diktatörlüğüne

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Prens Ahmed ve eski veliaht Prens Muhammed bin Nayef'i tutuklattırarak gücünü bir kat daha artırdı.
Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Prens Ahmed ve eski veliaht Prens Muhammed bin Nayef'i tutuklattırarak gücünü bir kat daha artırdı.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz'in kardeşi Ahmed bin Abdulaziz ile ev hapsinde tutulan eski veliaht Prens Muhammed bin Nayef’in Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın emri ile cuma sabahı evlerine yapılan baskınla tutuklandıkları belirtildi. Tutuklama sebebinin darbe girişimi ve ‘vatana ihanet’ olduğu savunulan haberde, Kral Selman’ın oğlu Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın bu tutuklamalar ile gücünü daha da pekiştirdiğinin altı çizildi.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz'in kardeşi Ahmed bin Abdulaziz (Prens Ahmed) ile ev hapsinde tutulan eski veliaht Prens Muhammed bin Nayef’in Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın emri ile tutuklandıkları belirtildi.

Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, Suudi ailesinin önemli figürlerinden Prens Ahmed ve eski veliaht prens Muhammed bin Nayef, cuma sabahı evlerine yapılan baskınla tutuklandı.

Haberde, görgü tanıklarına dayanılarak, yüzü maskeli ve siyah giyimli kraliyet mahkemesi muhafızlarının tutuklamayı gerçekleştirdikleri aktarıldı. Tutuklama sebebinin darbe girişimi ve ‘vatana ihanet’ olduğu savunulan haberde, Kral Selman’ın oğlu Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın bu tutuklamalar ile gücünü daha da pekiştirdiğinin altı çizildi. Haberde söz konusu tutuklamaların Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın emriyle gerçekleştirildiği kaydedildi.

Haberde, tutuklamalarda 84 yaşındaki Kral Selman’ın iyice yaşlanmasının da etkili olabileceği ifade edilirken Muhammed bin Nayef’in 2017 yılına kadar tahtın ilk sıradaki varisi olduğuna da işaret edildi.

2017 yılına kadar tahtın ilk sıradaki varisi olan Muhammed bin Nayef, Muhammed bin Selman tarafından saf dışı bırakılmıştı.
2017 yılına kadar tahtın ilk sıradaki varisi olan Muhammed bin Nayef, Muhammed bin Selman tarafından saf dışı bırakılmıştı.

Prens Ahmed ise Prens Muhammed bin Selman'ın göreve gelmesinden bu yana genel olarak siyasetten kaçınsa da 2018 yılında Londra’daki evinin önünde Yemen'deki savaş dolayısıyla Kral Selman'ı ve veliaht Prens Selman'ın eleştirmesinden dolayı ülkesine çağrılmış ve sonrasında Prens Ahmed sessizliğini korumuştu.

Prens Ahmed evinin önünde yaptığı açıklamada, Kraliyet ailesinin tüm mensuplarının Suudi Arabistan'ın politikalarından dolayı suçlanmasının yanlış olduğunu vurgulamış, yaşananlardan Kral Selman'ı ve veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı sorumlu tutmuştu. Umutlarının Yemen'deki savaşın bir an önce son bulması olduğunun altını çizmişti.

Prens Ahmet.
Prens Ahmet.

Ancak Prens Ahmet, söylediklerini kısa süre sonra geri aldığını ve sözlerinin bağlamından çıkarıldığını ve amacından saptırıldığını açıklamasına rağmen açıklamalarına destek mesajları yağmıştı.

Prens Ahmet, ayrıca kral olmak istediği ile ilgili spekülasyonları reddettiğine dair de bir açıklamada bulunmuştu.

Kraliyet ailesini yakından tanıyanlar ve Batılı diplomatlar, 84 yaşındaki kralın en sevdiği oğluna sırtını dönme ihtimalinin bulunmadığını kabullenirken, Kraliyet ailesinin Veliaht Prens Selman'a karşı çıkmasının ihtimal dahilinde olmadığını vurguluyor.

Kral Selman, oğlu veliaht Prens Muhammed bin Selman ile.
Kral Selman, oğlu veliaht Prens Muhammed bin Selman ile.

Kral Selman’ın kardeşi Prens Ahmed bin Abdülaziz, Veliaht Prens Selman’ın tahta çıkmasını istemeyenler için bir umut olarak görülüyordu. Ancak Prens, bu konuda hiçbir hamle yapmamasıyla tanındı. Tutuklanan eski veliaht Prens Muhammed bin Nayif ise aynı zamanda eski içişleri bakanı ve uzun zamandır Washington’un gözdesi olarak biliniyor. Veliaht Prens bin Salman tarafından bu görevlerinden alınan ve ev hapsinde tutuklan Nayif’in neden alıkonulduğu ise hiç açıklanmamıştı.