Suudi Arabistan’dan iptal sinyali

Milyonlarca Müslümanın kutsal topraklara akın ettiği hac mevsimi.
Milyonlarca Müslümanın kutsal topraklara akın ettiği hac mevsimi.

Bu hafta İslam coğrafyasında; Suudi Arabistan'dan gelen bu yılki haccın iptal olabileceği sinyali, Filistin direnişinin sembol isimlerinden kadın gerilla Theresa Halsa'nın Ürdün'de yaşamını yitirmesi, İran’da 17 kilit ismin koronavirüs salgını sebebiyle yaşamını yitirmesi, Suriye eski Devlet Başkan Yardımcısı Abdulhalim Haddam'ın sürgünde ölmesi, İsrail'de koronavirüse karşı alınan tedbirlere uymayan Ultra-Ortodoks (Haredi) Yahudilerin hastalığın yayılmasındaki etkisi ve Çin'in sınır komşusu Tacikistan'da henüz koronavirüs vakasının görülmemesi haberleri öne çıktı.

Suudi Arabistan’dan iptal sinyali

Koronavirüs salgınının güç geçtikçe yayıldığı ve vaka sayısının 2 binlere yaklaştığı Suudi Arabistan'da Hac Bakanı Muhammed Salih bin Tahir, Müslümanlara çağrıda bulunarak, hac için koronavirüsle ilgili durumun netleşmesini beklemelerini istedi. Bakan, "Planlama için harekete geçmeyin, haber bekleyin" dedi. Bu açıklama, bu yılki haccın iptaliyle ilgili ilk resmî işaret olarak yorumlandı. Modern çağda haccın tamamen iptal edilmesi, sıra dışı bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Geçtiğimiz yıllarda Ebola tarzı bölgesel salgınlar nedeniyle bazı ülkelere hac vizesi verilmemiş, ancak bu durum haccın ifasını da etkilememişti.

Netanyahu'yu yaralayan kadın gerilla yaşamını yitirdi

Filistin direnişinin sembol isimlerinden kadın gerilla Theresa Halsa (66) Ürdün'de yaşamını yitirdi. 8 Mayıs 1972'de Belçika uçağı Sabina'yı kaçıran 4 Filistinli gerilla arasında yer alan Halsa, rehineleri kurtarma operasyonunu Uluslararası Kızılhaç çalışanı üniformasıyla yapan İsrail Özel Kuvvetleri ekibinin içinde bulunun İsrail'in günümüzdeki Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu çıkan çatışmada omzundan yaralamıştı. Halsa, iki kez 40 yıl müebbet hapse mahkum olmuştu. Hapishanede 10 yıl geçirdikten sonra 1983'te Filistinliler ile yapılan esir takasında serbest bırakılan Halsa, ülkeden sürgün edilmişti.

İran’da 17 üst düzey isim koronavirüse mağlup oldu

Koronavirüsün (Covid-19) dünyada yayılmasının ardından en çok vakaların görüldüğü ülkelerden biri olan İran’da aralarında rejim mensuplarının, komutanların, din adamlarının ve siyasetçilerin de yer aldığı 17 isim yaşamını yitirdi. 13 isimde de virüs tespit edildi. Bu isimler arasında, İran Devrim Muhafızları’nın kurucularından Habib Barzegari, İranlı milletvekili Hamid Kahram, İran Uzmanlar Meclisi üyesi Haşim Bathaie Golpayegani bulunuyor. Öte yandan, İran Devrim Muhafızları komutanlarından Nasser Shabani ve Hüseyin Asadollahi de koronavirüsten yaşamını yitirdi.

Sürgünde öldü

Suriye eski Devlet Başkan Yardımcısı Abdulhalim Haddam, sürgünde bulunduğu Fransa'nın başkenti Paris'te 87 yaşında öldü. 1984'ten 2005'e kadar, yaklaşık 20 yıl boyunca Suriye'de Baas rejiminin "iki numaralı adamı" olan Haddam, Hâfız Esed'in 2000'deki ölümünün ardından Beşşar Esed'le anlaşmazlığa düşmüş, sonrasında ise görevini bırakarak sürgüne gitmişti. Haddam, rejimin en üst basamaklarına kadar tırmanan az sayıda Sünnî isimden biriydi. İktidar gücünü elinde tuttuğu dönemde ciddi bir servet edinen Abdulhalim Haddâm'ın mal varlığının 2 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor.

Haredi Yahudileri salgının merkezinde

İsrail'de yetkililer koronavirüsle mücadele kapsamında sıkı tedbirleri yürürlüğe koymayı sürdürürken, Ultra-Ortodoks (Haredi) Yahudiler kurallara uymamakta ısrar ediyor ve ülkedeki huzur ve güvenliği tehdit ediyor. Bugüne kadar toplam 5 bin 591 koronavirüs vakasının kayıtlara geçtiği ülkede, bu vakaların daha çok Ultra Ortodoks Yahudilerin yaşadığı Kudüs ve Bney Brak bölgesinde görülmesi dikkati çekiyor. İsrail polisi Haredi bölgelerinde asayişi sağlamakta zorluk yaşarken, sağlık çalışanları da birtakım engellemeler hatta saldırılarla karşı karşıya kalabiliyor.

Çin'in sınır komşusu Tacikistan'da Kovid-19 yok

Geçen yıl sonunda Çin'de ortaya çıkan koronavirüs salgını 200'e yakın ülkeyi etkisi altına aldı. Ancak virüsün Çin'in sınır komşusu olan Tacikistan'da görülmemesi gözleri ülkenin aldığı tedbirlere çevirse de akıllarda soru işaretleri de oluşturdu.Bazı uzmanlar, Tacikistan'da vaka görülmemesini Duşanbe yönetiminin bir başarısı olarak yorumluyor. Diğer bir grup da bu durumu Tacikistan'ın, Çin'in komşusu olmasına rağmen, önemli ulaşım güzergahlarının dışında kalması transit geçişlere kapalı olması ve yabancı turistlerin tercih ettiği ülkeler arasında yer almamasına bağlıyor.