Suudi Arabistan'ı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüştü

Suudi Arabistan'ı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüştü.
Suudi Arabistan'ı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüştü.

Suudi Arabistan'ın petrol üretimini daha da kısma sözü vermesinden sadece birkaç gün sonra Antony Blinken, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ile bir araya geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Suudi Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Salman ile Cidde'de bir araya geldi.

  • ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller yaptığı açıklamada, "İkili, Yemen'de barış, refah ve güvenliği sağlamak için kapsamlı bir siyasî anlaşma yoluyla da dahil olmak üzere, Orta Doğu ve ötesinde istikrar, güvenlik ve refahı ilerletme konusundaki ortak taahhütlerini teyit ettiler." dedi. Miller, taahhüdün "Yemen'de barış, refah ve güvenliği sağlamak için kapsamlı bir siyasî anlaşmayı" da içerdiğini söyledi.
Miller yaptığı açıklamada, görüşmede Blinken ve bin Salman'ın
Miller yaptığı açıklamada, görüşmede Blinken ve bin Salman'ın
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken özellikle temiz enerji ve teknoloji alanlarında ekonomik işbirliğinin derinleştirilmesini de ele aldı.

Washington ile Riyad arasındaki ikili ilişkilerin "insan hakları alanındaki ilerlemelerle güçlendiğini" vurgulayan Blinken ayrıca Veliaht Prens'e Suudi Arabistan'ın ABD vatandaşlarının Sudan'dan tahliyesine verdiği destek ve Krallığın oradaki çatışmayı durdurmak için diplomatik müzakerelerde devam eden ortaklığı için teşekkür etti.

  • Washington ayrıca, bölgede artan Çin ve Rusya nüfuzuna karşı koyarken, krallık ile İsrail arasındaki ilişkilerin olası ve nihai olarak normalleşmesine ilişkin görüşmeleri ilerletmeyi umuyor.

Blinken'in bugün Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) ülkeleriyle "Ortadoğu'da güvenlik, istikrar, gerilimi azaltma, bölgesel entegrasyon ve ekonomik fırsatları teşvik etmek için" bir bakanlar toplantısına katılması planlanıyor.

Blinken ve Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan, Perşembe günü Suudi başkenti Riyad'da DEAŞ/IŞİD terör örgütünü yenmek için uluslararası koalisyonla ilgili başka bir bakanlar toplantısına ev sahipliği yapacak.