Tahran’da 176 kişinin ölümüne neden olan facia

Tahran'da düşen Ukrayna uçağında 176 kişi yaşamını yitirdi.
Tahran'da düşen Ukrayna uçağında 176 kişi yaşamını yitirdi.

Bu hafta İslam coğrafyasında; Tahran'da 176 kişinin öldüğü uçak kazası ve uçağın düşme nedenine ilişkin süregelen tartışmalar, Hafter güçlerinin Trablus'ta askeri okula düzenlediği saldırı, Hindistan'da Müslümanların tepkisine neden olan vatandaşlık yasasına bağlı artan şiddet, Hamas lideri Heniyye'nin Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin cenazesinde sarf ettiği sözler, Hafter güçlerinin sahil kenti Sirte'yi ele geçirmesi, Süleymani'nin cenazesinde yaşanan izdiham, İran'ın ABD üslerini hedef alan saldırıları haberleri gündemde önemli bir yer tuttu.

Tahran’da 176 kişinin ölümüne neden olan facia

8 Ocak Çarşamba sabahı Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'ndan Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere havalandıktan kısa bir süre sonra düşen Boeing 737 tipi yolcu uçağında yolcu ve mürettebattan oluşan 176 kişi hayatını kaybetti. Kazanın ardından açıklama yapan birçok Amerikalı yetkili, ABD istihbaratının, yolcu uçağının İran tarafından fırlatılan füzelerden biriyle düşürülmüş olduğunu değerlendirdiklerini belirtti. Kanada Başbakanı Justin Trudeau da Kanada istihbaratının elinde Ukrayna uçağının İran'a ait füze ile kazara vurulduğuna dair kanıtlar olduğunu açıkladı. Açıklamalar sonrası medyada Tahran’da düşen uçağa ait olduğu iddia edilen görüntüler yayınlandı. Ancak, İran Sivil Havacılık Kurumu Başkanı Ali Abidzade, Ukrayna uçağının hava savunma füzesi tarafından düşürüldüğüne ilişkin açıklamaların doğru olmadığını, gerçek nedenin kara kutunun incelenmesi sonucu açığa çıkacağını vurguladı.

Trablus katliamı

Libya’nın başkenti Trablus'ta bir askeri okula, öğrencilerin yatış saati öncesi bahçede toplandıkları sırada, Libya'nın doğusundaki Libya Ulusal Ordusu isimli silahlı grubun lideri Hafter'e ait SİHA'larla saldırı düzenlendi. Olayda çoğu 18-25 yaşlarında öğrencilerden oluşan 30 kişi hayatını kaybederken 45 kişi de yaralandı. Halife Hafter'in başkent Trablus'a yönelik saldırıları, Türkiye'nin Libya'ya asker gönderme kararı almasından sonra daha da yoğunlaştı. Hafter'i destekleyen Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye'nin kararını protesto eden açıklamalar yapmıştı.

Hindistan'da şiddet ve Hinduizm propagandası

Hindistan'da değiştirilen Vatandaşlık Yasası'na karşı gösteriler sırasında bir medreseyi basan polislerin, öğrencilere, "terörist" diyerek Hinduizm'e ait "Jai Shri Ram (Tanrı Ram’a selam olsun)" dedirtmeye çalıştığı ve şiddet uyguladığı bildirildi. Dün de Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de bir üniversiteye maskeli kişiler tarafından taşlı sopalı saldırı düzenlenmiş, aralarında öğrenci ve akademisyenlerin bulunduğu 40'ın üzerinde kişi yaralanmıştı.

Hamas lideri: Süleymani Kudüs şehididir

İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin başkent Tahran'da düzenlenen cenaze törenine, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye de katıldı. Törende konuşma yapan Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, İslam İran Cumhuriyeti’ne ve İran halkına başsağlığı dileyerek, "Tümgeneral Süleymani’nin Kudüs şehidi olduğunu deklare ederim” dedi. Süleymani’nin Filistin direnişini destekleme konusunda mühim bir rol oynadığını belirten Haniye, ABD’nın korkunç bir suç işlediğini vurguladı.

UMH'de saf değişikliği: Hafter, Sirte'yi ele geçirdi

Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter, başkentin 400 kilometre doğusundaki sahil kenti Sirte'yi ele geçirdi. UMH, kentteki 120 bin sivilin can güvenliğini göz önünde bulundurarak emir-komuta zincirinde geri çekildiğini açıkladı. UMH içindeki silahlı bir grubun taraf değiştirerek Hafter saflarına geçmesiyle kentin düştüğü aktarıldı. Başkentteki meşru hükümet, birliklerinin Sirte dışında hazır durumda beklediğini duyurdu.

Süleymani'nin cenazesinde izdiham

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Kirman kentinde düzenlenen cenaze töreninde yaşanan izdihamda 40 kişi öldü, 213 kişi yaralandı. Cenazenin defnedileceği mezarlığın Kirman'da bir dağın yamacında bulunması ve töreni izlemek isteyen İranlıların yüksek yerlere çıkması nedeniyle, izdihamda ölenlerin sayısının yüksek olduğu ifade edildi.

İran'ın ABD üslerine saldırısına ilişkin tüm detaylar

İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nü onlarca balistik füzeyle vurduğunu duyurdu. Saldırı sonrası İran lideri Ali Hamaney; "Bu yeterli değildir. ABD'nin bu bölgedeki varlığı son bulmalıdır" açıklamasında bulunurken ABD Başkanı Donald Trump; "İran'dan fırlatılan füzeler Irak'taki 2 askeri üssü hedef aldı. Zayiat ve hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Şu ana kadar her şey yolunda" değerlendirmesinde bulundu. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani saldırıya ilişkin; "Karadan karaya onlarca füzeyle terörist ABD ordusuna ait Ayn el-Esed üssü vuruldu. Onlar, Süleymani'nin elini kestiler. Bunun intikamı, onların ayaklarını bölgeden kesmemiz olacaktır" ifadelerini kullandı.