Tahran'da üçlü zirve

Tahran'da Türkiye, Rusya ve İran'ın katılımıyla Suriye konulu üçlü zirve gerçekleştirildi.
Tahran'da Türkiye, Rusya ve İran'ın katılımıyla Suriye konulu üçlü zirve gerçekleştirildi.

Tahran’da gerçekleştirilen Suriye konulu üçlü zirveden Basra gösterilerine, İslam dünyasında geride bıraktığımız haftanın öne çıkan gelişmeleri...

Tahran’da üçlü zirve

                                    
                                    Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Suriye" meselesi için gerçekleştirdikleri Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi sonrasında üç lider ortak basın açıklaması yaptı. Suriye ihtilafına kalıcı çözüm bulunması amacıyla zirvedei Astana mekanizması bağlamında sahada ve siyasi süreç kapsamında yürütülen ortak çabalar ele alındı. Basın açıklamasının ardından yayınlanan ortak bildiride, Suriye ihtilafına askeri çözüm getirilemeyeceği ve ihtilafın siyasi süreç yoluyla sona erdirilebileceği inancı yinelendi.
Tahran’da üçlü zirve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Suriye" meselesi için gerçekleştirdikleri Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi sonrasında üç lider ortak basın açıklaması yaptı. Suriye ihtilafına kalıcı çözüm bulunması amacıyla zirvedei Astana mekanizması bağlamında sahada ve siyasi süreç kapsamında yürütülen ortak çabalar ele alındı. Basın açıklamasının ardından yayınlanan ortak bildiride, Suriye ihtilafına askeri çözüm getirilemeyeceği ve ihtilafın siyasi süreç yoluyla sona erdirilebileceği inancı yinelendi.
Başkan değişti, elçilik geri dönüyor

                                    
                                    Güney Amerika ülkelerinden Paraguay, üç ay önce Tel Aviv’den Kudüs’e taşıdığı büyükelçiliğini yeniden Tel Aviv’e nakletme kararı aldı. Geçtiğimiz ay yemin ederek göreve başlayan yeni Devlet Başkanı Mario Abdo Benitez, ABD ve İsrail çizgisinde hareket eden kendisinden önceki Başkan Horacio Cartes’in aldığı kararı iptal ediş gerekçesini, “Ortadoğu’da kalıcı ve adil bir barışın tesisine yardımcı olma isteği” şeklinde açıkladı. Yarı-Lübnanlı bir babanın oğlu olan Mario Abdo Benitez, karara karşı olduğunu seçim kampanyası sürecinde açıklamıştı.
Başkan değişti, elçilik geri dönüyor Güney Amerika ülkelerinden Paraguay, üç ay önce Tel Aviv’den Kudüs’e taşıdığı büyükelçiliğini yeniden Tel Aviv’e nakletme kararı aldı. Geçtiğimiz ay yemin ederek göreve başlayan yeni Devlet Başkanı Mario Abdo Benitez, ABD ve İsrail çizgisinde hareket eden kendisinden önceki Başkan Horacio Cartes’in aldığı kararı iptal ediş gerekçesini, “Ortadoğu’da kalıcı ve adil bir barışın tesisine yardımcı olma isteği” şeklinde açıkladı. Yarı-Lübnanlı bir babanın oğlu olan Mario Abdo Benitez, karara karşı olduğunu seçim kampanyası sürecinde açıklamıştı.
Rus uçakları İdlib'i bombaladı

                                    
                                    Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ilinde, Rus savaş uçakları çok sayıda sivil yerleşim yerini ve muhaliflerin cephe hatlarını vurdu. Suriye'nin kuzeybatısında, askeri muhalifler ve rejim karşıtı silahlı grupların kontrolündeki İdlib, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında "gerginliği azaltma bölgesi" ilan edilmişti. Ancak, rejim ve zaman zaman Rusya, bölgeye hava saldırıları düzenlemeye devam ediyor.
Rus uçakları İdlib'i bombaladı Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ilinde, Rus savaş uçakları çok sayıda sivil yerleşim yerini ve muhaliflerin cephe hatlarını vurdu. Suriye'nin kuzeybatısında, askeri muhalifler ve rejim karşıtı silahlı grupların kontrolündeki İdlib, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında "gerginliği azaltma bölgesi" ilan edilmişti. Ancak, rejim ve zaman zaman Rusya, bölgeye hava saldırıları düzenlemeye devam ediyor.
Naser Oriç yeniden hâkim karşısında

                                    
                                    Bosna Savaşı (1992-95) sırasında Srebrenitsa cephesinin komutanlığını yapan ve savaşta gösterdiği kahramanlıklar nedeniyle Boşnaklar tarafından “efsane komutan” olarak anılan Naser Oriç, bugün yeniden hâkim karşısına çıktı. Savaşın başlangıcında üç Sırp sivili öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan, ancak geçtiğimiz yılın ekim ayında aklanan Oriç hakkındaki söz konusu davanın, teknik nedenlerle yeniden görülmesine karar verilmişti. Oriç’le birlikte, Boşnak ordusunun önemli isimlerinden Sabahudin Muhiç de yargılanıyor.
Naser Oriç yeniden hâkim karşısında Bosna Savaşı (1992-95) sırasında Srebrenitsa cephesinin komutanlığını yapan ve savaşta gösterdiği kahramanlıklar nedeniyle Boşnaklar tarafından “efsane komutan” olarak anılan Naser Oriç, bugün yeniden hâkim karşısına çıktı. Savaşın başlangıcında üç Sırp sivili öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan, ancak geçtiğimiz yılın ekim ayında aklanan Oriç hakkındaki söz konusu davanın, teknik nedenlerle yeniden görülmesine karar verilmişti. Oriç’le birlikte, Boşnak ordusunun önemli isimlerinden Sabahudin Muhiç de yargılanıyor.
Etiyopya Eritre'deki büyükelçiliğini yeniden açtı

                                    
                                    Etiyopya, barış anlaşması imzaladığı komşusu Eritre'deki büyükelçiliğini yaklaşık 20 yıl sonra yeniden açtı. Açılış törenine katılan Eritre Devlet Başkanı Isaias Afewerki ve Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Etiyopya bayrağını birlikte göndere çekti. Eski İletişim Bakanı Redwan Hussein, Etiyopya'nın yeni Asmara Büyükelçisi oldu. İki ülke arasındaki ticari ilişkiler de yıllar sonra yeniden başlatıldı.
Etiyopya Eritre'deki büyükelçiliğini yeniden açtı Etiyopya, barış anlaşması imzaladığı komşusu Eritre'deki büyükelçiliğini yaklaşık 20 yıl sonra yeniden açtı. Açılış törenine katılan Eritre Devlet Başkanı Isaias Afewerki ve Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Etiyopya bayrağını birlikte göndere çekti. Eski İletişim Bakanı Redwan Hussein, Etiyopya'nın yeni Asmara Büyükelçisi oldu. İki ülke arasındaki ticari ilişkiler de yıllar sonra yeniden başlatıldı.
Hakkani Ağı'nın kurucusu Celaleddin Hakkani öldü 

                                    
                                    Taliban örgütü ile bağlantılı Hakkani Ağı'nın kurucusu Celalettin Hakkani'nin öldüğü bildirildi. Afganistan Talibanı, son yıllarda hastalıklarla mücadele eden 72 yaşındaki Hakkani'nin hayatını kaybettiğini duyurdu. Afganistan'ın güneydoğu eyaletlerine hakim olan Zardran kabilesinin üyesi olan Hakkani, ülkenin Sovyet işgali altında olduğu dönemde ABD tarafından desteklenen direnişçi mücahit gruplar içinde faaliyet göstermişti.  2001’de ABD’nin Afganistan müdahalesinden sonra Taliban ve El Kaide ile yakın ilişkiler içine giren grubun başkanlığını Hakkani’nin oğlu Siraceddin Hakkani yürütüyor.
Hakkani Ağı'nın kurucusu Celaleddin Hakkani öldü Taliban örgütü ile bağlantılı Hakkani Ağı'nın kurucusu Celalettin Hakkani'nin öldüğü bildirildi. Afganistan Talibanı, son yıllarda hastalıklarla mücadele eden 72 yaşındaki Hakkani'nin hayatını kaybettiğini duyurdu. Afganistan'ın güneydoğu eyaletlerine hakim olan Zardran kabilesinin üyesi olan Hakkani, ülkenin Sovyet işgali altında olduğu dönemde ABD tarafından desteklenen direnişçi mücahit gruplar içinde faaliyet göstermişti. 2001’de ABD’nin Afganistan müdahalesinden sonra Taliban ve El Kaide ile yakın ilişkiler içine giren grubun başkanlığını Hakkani’nin oğlu Siraceddin Hakkani yürütüyor.
Basra'daki gösteriler dinmiyor

                                    
                                    Irak’ın Basra kentinde yaklaşık 2 ay önce başlayan işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmetleri yetersizliği protesto gösterileri son iki gün içerisinde şiddetlendi. Son 2 gün içerisinde 6 göstericinin güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu ölmesi Basralıları yine sokağa döktü. Binlerce gösterici dün ateşe verilen valilik binası önünde toplandı. Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin uyarıları ve birçok siyasi tarafların itirazlarına rağmen güvenlik güçleri, taş atan göstericileri dağıtmak için yine gerçek mermiyle biber gazı kullandı.
Basra'daki gösteriler dinmiyor Irak’ın Basra kentinde yaklaşık 2 ay önce başlayan işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmetleri yetersizliği protesto gösterileri son iki gün içerisinde şiddetlendi. Son 2 gün içerisinde 6 göstericinin güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu ölmesi Basralıları yine sokağa döktü. Binlerce gösterici dün ateşe verilen valilik binası önünde toplandı. Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin uyarıları ve birçok siyasi tarafların itirazlarına rağmen güvenlik güçleri, taş atan göstericileri dağıtmak için yine gerçek mermiyle biber gazı kullandı.
İsrail Bedevi köylerini yıkıyor

                                    
                                    İsrail Yüksek Mahkemesi işgal altındaki Doğu Kudüs'ün kırsalında bulunan Filistinli bedevilerin yaşadığı Han el-Ahmer hakkında yıkım kararı verdi. Filistin Dışişleri Bakanlığı ve Filistin Kurtuluş Örgütü mahkemenin verdiği bu karara tepki gösterse de İsrail Yüksek Mahkemesi, yapılan itirazı reddederek, bölgenin 7 gün içinde boşaltılmasına ve yıkımların başlamasına hükmetti. Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne incelemeleri başlatması ve İsrail’in işlediği suçlara karşı soruşturma başlatması çağrısı yapıldı.
İsrail Bedevi köylerini yıkıyor İsrail Yüksek Mahkemesi işgal altındaki Doğu Kudüs'ün kırsalında bulunan Filistinli bedevilerin yaşadığı Han el-Ahmer hakkında yıkım kararı verdi. Filistin Dışişleri Bakanlığı ve Filistin Kurtuluş Örgütü mahkemenin verdiği bu karara tepki gösterse de İsrail Yüksek Mahkemesi, yapılan itirazı reddederek, bölgenin 7 gün içinde boşaltılmasına ve yıkımların başlamasına hükmetti. Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne incelemeleri başlatması ve İsrail’in işlediği suçlara karşı soruşturma başlatması çağrısı yapıldı.