Taliban yönetiminden, büyük göç uyarısında bulunduğu ABD'ye "açık mektup"

Ülkelerinden göç eden Afganlar.
Ülkelerinden göç eden Afganlar.

Taliban Dışişleri Bakanı, Çarşamba günü ABD Kongresi'ne bir "açık mektup" yazarak, ABD'nin Afgan merkez bankası varlıklarındaki 9 milyar dolardan fazla engeli kaldırmaması ve ülkeye karşı diğer mali yaptırımları sona erdirmemesi halinde Afganistan'dan toplu bir mülteci akını konusunda uyarıda bulundu.

Afganistan'da Taliban geçici hükümetinin Dışişleri Bakanı Vekili Emirhan Muttaki, ABD'ye büyük göç uyarısında bulundu.

Muttaki'nin Kabil'deki ofisi, mektubun İngilizce de dahil olmak üzere birçok dilde kopyalarını yayınladı. ABD Kongresine yazdığı açık mektupta, Afganistan'a ait banka hesaplarının ABD tarafından dondurulmasının hiçbir sorunu çözmeyeceğini belirtti.

ABD'nin aldığı bu kararın Doha Anlaşması'na aykırı olduğunu ifade eden Muttaki, Afganistan halkının, ülkede yıllardır süren savaşın ardından güvenliğe kavuştuğunu ancak şimdi halkın asıl endişesinin "ABD hükümetinin rezervlere uyguladığı yaptırımlar" olduğunu kaydetti.

Taliban geçici hükümetinin Dışişleri Bakanı vekili Emirhan Muttaki.
Taliban geçici hükümetinin Dışişleri Bakanı vekili Emirhan Muttaki.

Emirhan Muttaki, yaptırımların sadece ticaret ve ticarette değil, aynı zamanda milyonlarca çaresiz Afgan'a insani yardımda "tahribat yarattığını" yazdı.

Geçen hafta, Norveç Mülteci Konseyi, Ağustos ayından bu yana yaklaşık 300.000 Afgan'ın İran'a kaçtığını ve her gün 5.000'e yakın kişinin yasadışı olarak komşu ülkeye sınırı geçmeye devam ettiğini bildirdi.

Afganistan'daki durumun böyle devam etmesi halinde bölgede ve dünyada yaygın bir göçe yol açacağını dile getiren Muttaki, bunun dünya için insani ve ekonomik bir krize neden olabileceğinin altını çizdi.

Afganlar, İran ve Afganistan arasındaki Doğarun sınır kapısına yürüyorlar. 29 Ağustos 2021.
Afganlar, İran ve Afganistan arasındaki Doğarun sınır kapısına yürüyorlar. 29 Ağustos 2021.
Afganistan hesaplarının dondurulması ve ekonomik yaptırım uygulanması, sağlık, eğitim ve diğer kamu hizmetlerini olumsuz etkilemiştir. Bu da Afgan halkının zararına olmuştur.

Afganistan'daki insani ve ekonomik krizin çözülmesi için ABD'ye sorumlu adımlar atması çağrısında bulunan Muttaki, ABD hükümetinden Afganistan rezervlerini yeniden açmasını ve banka hesaplarındaki kısıtlamaları kaldırmasını istedi.

Muttaki, Taliban'ın bağımsız ve sorumlu bir hükümet olarak ABD dahil tüm ülkelerle iyi ilişkiler kurmaya istekli olduklarını belirtti.

2001'den bu yana iki ülke arasındaki ilişkileri gölgede bırakan 20 yıllık savaşın, Doha Anlaşması'yla çözüme kavuştuğunu aktaran Muttaki, Doha Anlaşması'nın tam olarak uygulanmasıyla iki hükümet ve ulus arasındaki pozitif ilişkide her iki ülkenin de çıkarına olan yeni bir sayfa açılabileceğine inandıklarını bildirdi.

Ülkede nakit yetersizliği ve ekonomik kriz

Taliban'ın başkent Kabil'i kontrol altına almasının ardından yaklaşık iki hafta kapalı kalan bankalar, halkın nakit ihtiyacına cevap veremiyor.

Para arzının yetersizliği nedeniyle bankaların önünde oluşan uzun kuyruklar hala devam ediyor.

Washington ve Avrupa, Taliban'ın Kabil'i geçen Ağustos ayında ele geçirmesinin ardından büyük ölçüde ABD Federal Rezervinde tutulan 9 milyar dolardan fazla Afgan merkez bankası varlıklarına erişimini engelledi.

Öte yandan Taliban'ın, ülke yönetimini devralmasının ardından Afganistan'a yönelik uluslararası yardımlar sona ermişti.

  • Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve ABD Merkez Bankası da geçen günlerde Afganistan'ın uluslararası fonlara erişimini kesmişti.

Diğer taraftan da birçok ülke, Taliban hükümetini tanımayı reddediyor.

Uzmanlar, ülkenin ekonomik felakete doğru hızla ilerlediği uyarısı yapıyor.

BM’ye bağlı Gıda ve Tarım Örgütü ile Dünya Gıda Programının verilerine göre, ülke nüfusunun yarısından fazlasına denk gelen 22,8 milyon kişi ciddi anlamda gıda sıkıntısı yaşayacak.