Taliban'ın Kabil'e girişinin ardından Eşref Gani Afganistan'ı terk etti

Eşref Gani dün "sonuna kadar vatanı savunacağız" açıklamalarının ardından bugün Taliban'ın Kabil'e girişiyle ülkesini terk etti.
Eşref Gani dün "sonuna kadar vatanı savunacağız" açıklamalarının ardından bugün Taliban'ın Kabil'e girişiyle ülkesini terk etti.

Sabah saatlerinde Taliban'ın başkent Kabil'e girmesinin ardından, 2014 yılından beri ülkenin cumhurbaşkanı olan Gani, Afganistan'ı terk etti.Gani, dün yaptığı açıklamada, Taliban'a karşı cumhurbaşkanı olarak vatanını savunmaya devam edeceğini duyurmuştu. Öte yandan Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, hükümet güçlerinin ve Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin başkent Kabil'den ayrılması nedeniyle kentin ve kamu binalarının kontrolünü almaya başladıklarını açıkladı. Bunun üzerine olası hırsızlık olaylarının da önlenmesi için merkezde ve kamu binalarında kontrolü almaya başladıklarını kaydeden Mücahit, "kentte güvenliği sağlayacaklarını" ifade etti.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, hükümet güçlerinin ve Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin başkent Kabil'den ayrılması nedeniyle kentin ve kamu binalarının kontrolünü almaya başladıklarını açıkladı.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit.
Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit.
  • Mücahit, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, başkenti barışçıl şekilde devralmak istediklerini ve bu nedenle güç kullanmadıklarını ancak hükümet güçlerinin bölgeden ayrılıp binaları boşalttığını belirtti.

Bunun üzerine olası hırsızlık olaylarının da önlenmesi için merkezde ve kamu binalarında kontrolü almaya başladıklarını kaydeden Mücahit, "kentte güvenliği sağlayacaklarını" ifade etti.

Ek olarak Mücahit, Taliban'ın sivillerin evlerine girilmesine izin vermeyeceğini ifade ederek, herkesin güvende olduğunun altını çizdi.

Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'e girişi.
Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'e girişi.

Eşref Gani, akşam saatlerinde Kabil Havalimanı'ndan kalkan bir uçakla ülkesinden ayrıldı.

Sabah saatlerinde Taliban'ın başkent Kabil'e girmesinin ardından, 2014 yılından beri ülkenin cumhurbaşkanı olan Gani, Afganistan'ı terk etti.

  • Gani, dün yaptığı açıklamada, Taliban'a karşı cumhurbaşkanı olarak vatanını savunmaya devam edeceğini duyurmuştu.

Afganistan'ın devrik cumhurbaşkanı Eşref Gani.
Afganistan'ın devrik cumhurbaşkanı Eşref Gani.
Gani'nin ayrıldığını sosyal medya hesabından paylaştığı bir video ile doğrulayan Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah ise "Afganistan'ı zor zamanda terk etti. Allah ondan hesap soracak." ifadelerini kullandı.

Afganistan Savunma Bakanı Vekili Bismillah Muhammedi ise Twitter'dan yaptığı paylaşımda "Ellerimizi arkamızdan bağladılar ve vatanı sattılar. Gani ve ekibine lanet olsun." ifadelerin kullandı.

Taliban’ın ülkeye hakim olma süreci

  • ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan barış anlaşması çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci başladı. Anlaşma yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair bir hüküm getirmedi.

Taliban milisleri başkente beyaz bayraklar taşıyarak girdi.
Taliban milisleri başkente beyaz bayraklar taşıyarak girdi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eş zamanlı şekilde hazirandan bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeyi, son bir ayda da vilayet merkezlerini hızla ele geçirdi.

Başkent Kabil çevresini kuşatan Taliban, kenar mahallelere girmeye başlarken hükümete yönetimi ve başkenti barışçıl şekilde devir çağrıları yapmıştı.