Tunus'ta 32. Uluslararası Kartaca Film Festivali devam ediyor

Tunus'ta düzenlenen Uluslararası Kartaca Film Festivali 6 Kasım'a kadar devam edecek.
Tunus'ta düzenlenen Uluslararası Kartaca Film Festivali 6 Kasım'a kadar devam edecek.

Kartaca Film Festivali her iki yılda bir Tunus hükûmeti tarafından organize edilen bir film festivali.

Yarışmaya katılabilmek için filmin yönetmeninin Afrika ya da Orta Doğu ülkelerinden birisine ait bir vatandaşlığa sahip olması koşulu aranıyor.

32. Uluslararası Kartaca Film Festivali, başkent Tunus’ta yapılan açılış töreniyle başladı.

Açılış töreninde konuşan Festival Genel Müdürü Rıza el-Bahi, festivalin "Yaşamayı Hayal Ediyoruz" başlığıyla düzenlendiğini hatırlatarak, "Madem sloganımız hayal etmek, o zaman sorunları bir kenara bırakalım ve hayal etmeyi sürdürelim." diye konuştu.

Festivale hazırlanırken birçok zorlukla karşılaştıklarını belirten Bahi, yılmadan, ciddiyetle sinemanın sesini duyurmak için en iyi ve en güzel filmleri seçtiklerini söyledi.

Çadlı Muhammed Salih Harun'un yönettiği, gelişmekte olan dünyada kadın haklarına yönelik ihlallerin konu alındığı "Kutsal Bağlantılar" festivalin açılış filmi olarak gösterildi.

  • Açılış töreninde, sinemaya verdikleri katkıdan dolayı Mısırlı sanatçı Neliy Kerim, Lübnanlı yapımcı Sadık Enver el-Sabah, Tunuslu film eleştirmeni Hamis el-Hayati ve Senegalli film eleştirmeni Baba Diyab'a "Altın Tanit" ödülü verildi.

Ayrıca, törende geçen yıl şubat ayında hayatını kaybeden Tunuslu yönetmen Müfide et-Telatli için saygı duruşunda bulunuldu.

6 Kasım'a kadar devam edecek festivalin yarışma bölümünde 18'i uzun, 36'sı kısa metrajlı olmak üzere toplam 54 film yarışacak.

Tunus'ta mahkumlara festival kapsamında "film gösterimi"

Bu yıl 32'ncisi düzenlenen Uluslararası Kartaca Film Festivali kapsamında cezaevinde film gösterimi yapıldı.

Başkent Tunus'un güneyinde yer alan Ben Arus vilayetindeki Uzne Cezaevi'nde yapılan film gösteriminde, Mısırlı yönetmen Ali el-Arabi'nin "Zateri'nin Kaptanları" adlı filmi cezaevinde bulunan 150 mahkum izledi.

74 dakikalık filmde savaştan kaçan Suriyeli bir mültecinin Ürdün'ün kuzeyinde yer alan Zateri Mülteci Kampı'nda ailesiyle beraber başından geçenler belgesel film olarak anlatılıyor.

Filmin yönetmeni Arabi, yaptığı açıklamada, "Filmimin hapishanede gösterilmesini beklemiyordum. Filmimin mahkumlar için de bir fırsat olduğunu düşünüyorum çünkü filmde verilmek istenen mesaj, hayallerine ulaşmak için azimle ve kararlılıkla çalışmak gerektiğini içeriyor." dedi.

Eskiden bir savaş fotoğrafçısı olduğunu belirten Arabi,

"Mültecilerin fotoğraflarını çekerken onların birer istatiksel ve sayısal bilgiymiş gibi algılanmasına sebep olduğum için suçluluk duyuyordum. Bu fikri kırmak ve mültecilerin sadece rakam olmadığını, hayal kuran insanlar olduğunu bu filmim ile tüm dünyaya anlatmak istedim."

diye konuştu.

6 Kasım'a kadar devam edecek festival kapsamında ülkenin çeşitli bölgelerinde yer alan cezaevlerinde 7 film gösterimi daha yapılması planlanıyor.

  • Kartaca Film Festivali her iki yılda bir Tunus hükûmeti tarafından organize edilen bir film festivalidir. Festivalin yapılmadığı her iki yılda bir ise Kartaca Tiyatro Festivali organize edilir.

Film yapımcısı Tahar Cheriaa'yı anlamak için düzenlenen festival ilk olarak 1966 yılında Tunus Kültür Bakanlığı tarafından oluşturuldu. Festival kapsamında Mağrip, Afrika ve Orta Doğu'dan filmler gösterilir. Yarışmaya katılabilmek için filmin yönetmeninin Afrika ya da Orta Doğu ülkelerinden birisine ait bir vatandaşlığa sahip olması ve filmin, adaylığından önceki iki yıl içerisinde yapımının tamamlanmış olması koşulu aranmaktadır.

Festivalin en büyük ödülü olan Tanit d'or ödülünün biçimi, antik Kartaca'nın ay tanrıçası'ndan esinlenmiştir.